Tuesday, January 26, 2010

Strawberry Cheese Cake

salam kembali.... melayan tekak bando aku kali nih! terhingin punyer pashal! hahhh?? terhinginnn?? uishhhh.. mana adeeee... sajer jerk layan tekak ngada2! hahaha... sebenonyer aku tk penah wat ciskek yg pesen2 gini.. tp sbb dh terhingin, so aku buat lerr.. mak aiiii... leh pengsan br dpt mkn sepotong! mcm nih mmg bleh gemok la mokcik sowang tuh! pokcik ngan anak2 pokcik mmg tekak kampung! suh rasa pong cam kene pakse.. sape nak abiskan neh?? hakuuu jugak! meh ler tulun aku perabihkan... bukan tak sedap taww! tp terlebey sedap!! botollll..tk tipuu! wat jiran aku tuh, meh pulangkan blk mangkuk aku, aku isi yg nih pulak sementara stok masih ada! kehkehkehkeh...resepi dari dapur kak.zai yg asalnyer dari majalah Midi. Tapi banyak aku ejas utk resepi nih disebabkan bahan2 tak cukup! hihihi... strawberry nak buh tengah2 tk cukup, tuh psl tk nmpk sgt slice yg ade.. whipping cream pong tak cukup gak aku campur ngan yogurt. biskut pong tak cukup jugak! aku cume buh 180g jerk! jem pong jugakkk! haiihhh semua tak cukup! tapi bila dah jadik, molek pulak! hihihi...... mintak halal k.zai resepinyer... mintak maap kiter tuko stoberi... ngeeee... ppon tima kasih byk2 kak.... buruk beno aku tk kuarkan dr alas loyang tuh.. :D
Bahan-bahan
Bahan-bahan A:
250 gm biskut mudah hadam - hana cume buh 180g je
125 gm mentega tanpa garam - hana buh 90g

Bahan-bahan B:
200 ml krim putar(whipping cream) - hana campur yogurt
250 gm krim keju
165 gm gula kastor - hana buh 140g
1 sudu besar jus lemon

Bahan-bahan C:
15 gm gelatin halal
100ml air
- campurkan air dgn gelatin atas double boiler dan sejukkan selama 5 minit (hana gune air panas, kacau dan sejukkan)

Bahan-bahan D
1 pack strawberry - potong jgn besar sgt, nanti berat dan jatuh ke bawah.

Topping:
150 ml jus strawberry - hana gune jem stoberi jerk + 1sudu mkn gelatin + air sedikit = msk secara double boiler. Suamkan seketika then curahkan atas kek.
1 sudu besar tepung jagung - x ltk
Cara-cara
  1. Hancurkan biskut sehingga jadi serbuk.Sediakan loyang acuan berukuran 8 inci.
  2. Cairkan mentega. Tuangkan mentega kedlm bekas berisi biskut tadi. Kacau rata.
  3. Tekankan adunan biskut ke dalam loyang sehingga menjadi rata dan padat.Sejukkan dlm peti ais selama lebih kurang 30 minit agar ia menjadi keras.
  4. Pukul krim putar sehingga pekat dan gebu.Ketepikan.
  5. Pukul krim keju bersama-sama gula dan jus lemon sehingga sebati.Setelah itu masukkan gelatin dan gaul lagi sehingga sebati.
  6. Kemudian tuangkan bahan ini kedlm bekas yg berisi krim putar tadi dan gaul rata dgn menggunakan whisk.
  7. Keluarkan adunan biskut dlm peti ais.Tuangkan 1/3 adunan krim cheese td keatas adunan biskut.Ratakan dan letakkan buah strawberry.Akhir sekali tuangkan adunan sampai habis. Sejukkan di dalam peti ais sekurang2nya 3 jam. (hana dan k.zai cume masukkan 2jam jerk sbb dh keras)
  8. Buat topping dgn mencampurkan jus strawberry dan tpg jagung.Masak atas api yg kecil.Apabila telah mendidih,tutup api. - utk topping hana buat seperti di atas.
  9. Tuangkan jus stoberi hingga habis. Atur buah stoberi. simpan dlm peti ais skali lagi sebelum dihidangkan.

27 comments:

  1. ina, kita makan sama2 aci tak? kat rumah ni tekak masing2 tak nak layan ler ciskek gini. tu yg maleh nk buat, tp akak suka! bila buat gak akakkkkk jugak kena perabiskan sorang2.. mmg give-up sunggup kalau nk buat. kalau la org sudi bagi akak 1/2 loyang pun tak per hihihi

    ReplyDelete
  2. salam...kak hana, terlalu byk resepi kak hana sy korek...sy ni br nk berkecimpung dlm dunia masakan...br ada rumah dan tangga sekali..anyways, thanks...sy siap rekemen blog kak hana kat kengkawan....hehe..tak per kan?

    ReplyDelete
  3. akak suka ciskek gak tp tak reti buat. klu buat pun nanti, akak gak yg kena abiskan semua. punah diet. so minta hana je la.boleh..???

    ReplyDelete
  4. guna cream cheese jenis apa tu, kak hana?

    ReplyDelete
  5. to k.nor..
    boleh bolehhh.... aci ajer! diorg neh mmg tekak kampung! tk bleh jalan! huh! hehe.. seghuper ler kiter kak! meh kiter abiskan seloyang! kekekeke

    to ija..
    slm ija.. boleh boleh... silakan.. tima kasih sudi rekemenkan! nah! upah sepotong ciskek! hihihi

    to k.ain..
    meh ler! kiter pong suker jerk klu dpt mkn sekali sekala.. nk wat slalu kompom jarum timbang putus terus! muahahaha

    to kak tyea..
    akak gune jenama philadelphia.. mmg mahal sket la tapi rasanya sungguh sedap! hehe

    ReplyDelete
  6. kak, saye budak baru belajar.. hehe.. biskut mudah hadam tu biskut ape eh salu nye?

    ReplyDelete
  7. Salam Hana...

    Nampak gayanya ramai gak geng yang malas nak buat ni pasal tak cukup korum nanti yang nak abiskan....

    Kat sini pun sama..kalau cheese yang frozen ni sorryyyy leeeee...xde org nak layan...Tu yang jadi alasan kukuh malas nak wat tuuuu

    ReplyDelete
  8. I'm totally speechless la kakHana! Kalah cakes yang jual kat bakeries tau! Uish, how nice if Love leh try ur cake nih...aduiii! drooling drooling! :(

    ReplyDelete
  9. to aishah..
    setengah loyang aku bagi! hihihi

    to hazreen..
    utk base cake cenggini biasanya gune biskut cream cracker. tak kiralah jenis apa pong.. ataupon bleh juga gune biskut digestive, biskut merie, biskut oreo n etc. klu yg ade cream buang krimnyer.

    to sue@nenie..
    laaaa ko pong nasib yg seghuper jugak ker?? apalah dosa cheese nih kan sampai diorg takkan makan! klu tambah cheese kat cake cekelat makan pulak! kan kan kan?? ehehe

    to love2cook..
    hahahaha.. tenkiu love! kombang lobang idong mokcik tuh! nih tgh kumpul modal la nih, kot2 la leh bukak bakery one day! hihihi

    ReplyDelete
  10. Hanaaaaaaa..!! bak ler sepotong dua. nak mintak banyak2 konpom dah abis masuk dalam perut tu kan hehehe.

    Cantik nya...kalau k.ct buat harus sememeh kot kek tu hihihihi

    ReplyDelete
  11. kak hana,

    resipi marble cheese cake ala Secret resipi tu ader tak?
    Teringin betul nk try buat..
    TQ

    Yanti

    ReplyDelete
  12. Alahai, rajin sungguh ler kakak aku sowang ni..kagum jap..agaknyer bilalah lela bleh jadi cam akak, hahahahaha...

    ReplyDelete
  13. Hish... dengan kejam dan tanpa belas kasihannya, Hana mendera mata ku ini... oh tidakkkkkkkkkkk!!!!

    ReplyDelete
  14. kak hana..nak cikit..sedapnyerrrr

    ReplyDelete
  15. to k.ct delima..
    k.ct..ketahuilah! sesungguhnyer blom abes! masih setengah loyang! mau kaaa?? meh mehhh...

    to yanti..
    nak yg kek ker bronis erk? akak penah buat gak sblm nih.. taip jer kat search blog akak tuh marble cheese.. nnti akan kuar.. ataupon yanti leh tgk kat blog k.rinnchan.. akak suker follow blog dier utk carik kek. tgk sini http://rinnchan.fotopages.com/?entry=1609531 or sini http://rinnchan.fotopages.com/?entry=1836374

    to lelayong..
    ala ko tuh pong rajen sebenonyer! cume sbb bleh dpt depan mata tak mcm aku! huhuhuu...

    to mamafami..
    ya amponnnnnnnnnNn! hehehehehe

    to sue..
    ado laie setengah loyang ni hah! meh amik cepat!

    ReplyDelete
  16. salam hana (yang dah kembang lobang idong dek pujian2)hehehe :p...tp seriously 'cis bedebah' tu memukau mata hatiku...:( huwaaa! kalau x larat nak abiskn hantr je sini...kat sini dah berderet pelanggan hulur pinggan. adalah dlm 25 org...ok tak?

    ReplyDelete
  17. Cantikkknye kek tue... geram la tengok! ade stroberi ek kak kat jepun sekarang? sini ada la yg depa import dr egypt. dr kesut kesut semua.hehehe

    ReplyDelete
  18. to deliah..
    salam del.. hahahaha... ada2 jerk! boleh lagik la.. ado laie tuh hah lam esbok! mmg tak abis lg wpon dh masuk ari ketiga! hahahaha

    to blogresipi..
    ada jan! makin byk sbb tgh musim.. sana xde stoberi ker? alahai jauhnyer dr pdg pasir!!

    ReplyDelete
  19. alahai strawberry cheese cake la pulaa....tima kasih la bawak kat kita...eheheh...tapi sebenarnya kita dah lama teringin nak buat oreo cheese cake...tapi blom buat2 lagi.....hik, hik , hik,...tapi kek hana ni pon dah cukup menggoda dahh....

    ReplyDelete
  20. mengancam!! dan terancam!!
    nekpp bawak piring kosong nii hana oiii....

    ReplyDelete
  21. wah hana best nyer nak buat jugak....kalau tak abis poskan kat kita ni mmg habis. :)

    ReplyDelete
  22. hi hana...geramnyer tgk kek ni..kecur air liuq sy tgk stoberri tu..:-)

    ReplyDelete
  23. salam kak hana.. saaya nak tnya..yougort tue.. sejuk ke.. biar suhu bilik.. saya wat guna yougurt+whipe cream.. sbb xcukup.. he..he..

    ReplyDelete
  24. kak hana..
    saya budak baru belajar..
    ni 1st time nak buat ni..
    excited tgk kak hana punya ciskek cantik sgt..

    erm, macam mana nak keluarkan dari loyang yer..
    sbb saya rasa benda tu lembik..

    ReplyDelete
  25. salam athira....
    kek nih kene sejukkan dulu supaya mengeras... sekurang2nya dua or tiga jam... klu lembik lg tuh maknanya kurang gelatin atau terlebih bhn cecair.. akceli kebanyakkan ciskek di sarankan menggunakan loyang spring form atau loyang yg boleh tolak keluar kek dr bawah supaya senang nk keluarkan.. klu guna loyang biasa mmg agak payah sbb kek tak boleh nak diterbalikkan... kecuali alas ngan kertas minyak atau aluminium foil dan lebihkan sedikit dr paras loyang supaya boleh di angkat tarik keluar... tapi ati2 la takut kek pecah...

    ReplyDelete
  26. Salam Hana, sy pinjam resepi ni ...dah buat untuk besday anak sy 16 Julai baru ni..Sedap..tapi tak secantik sifu..la...

    ReplyDelete