Bahan-bahan
Utk Pastry
- 110g butter sejuk
- 75g gula
- 190g tepung gandum
- 1 biji telur - hana kurangkan 1/2 biji jer
- 20g coco powder - leh kurangkan jika tak mau pahit
- garam secubit
- 70ml susu segar
- 190ml double cream
- 20g gula
- 120g dark chocolate
- 1 biji telur
Utk membuat pastry
Satukan tepung dan juga serbuk koko. Gaul sebati.
Mangkuk lain, pukul butter, gula, garam dan telur menggunakan whisk. Pukul sebati. Kemudian masukkan tepung sedikit demi sedikit gaul seperti breadcrumbs. Uli pastry sehingga berkilat. Bulatkan doh, dan simpan ke dalam peti ais sekurang2nya sejam. Ambil doh tadi, canai dan tekan ke dalam loyang. Cucuk2kan dengan garfu kemudian bakar 180 selama 15min. ketepikan. *doh nih agak melekat2 so kene sejuk btol2 agar senang nak canai.
Utk membuat filling
Masukkan semua bahan filling kecuali telur ke dalam periuk. Masak di atas dapur dengan api kecil. Kocok2kan telur dan masukkan sedikit demi sedikit sambil kacau. Masak sehingga filling agak pekat dan smooth. Tuang filling ke dalam pastry dan bakar semula selama 15-20minit. Filling agak lembik setelah keluar dr oven, tapi don panic sbb biler dah sejuk dier akan mengeras. Hidangkan dan potong ketika dah sejuk.
alaaa... kalo gmbr tu leh kuar ulat. dah lama kuar dah. nak balik la.. *jelin kat darwish bluerkk!!
ReplyDeleteAduhai, ngeri je nak makan yang ini... rasa macam membajakan diri je... hihihi...
ReplyDeletenko ni kan hana..benda yg dah habis yg nko dok tayang, buat akak terliuq aje lah!! baru akak nak mintak separuh tadi.
ReplyDeleteDah abis pun x kira,nak jugak spotong yg dah dipotong tuh..tuuu gambar ader tu,xkan dah abis lak..huhu..
ReplyDeleteAlahaiii lama sungguh la tak mengetart nih! Inti cokelaaat la pulak...hadoiiii...naaaakkk! Lorr dah habis ke...huhu..igt nk tukar je dgn seri muka akak tuh! sob, sob..(*balik laa..nk tituuun)
ReplyDeletetak kisah... terperuk pun masih sedap dipandang dan mungkin kalau dapat dimakan, alangkah bertuahnya.
ReplyDeletebalik Malaysia nanti kalau hana buka bakeri mesti laku keras, hehe.
nak balik tidorq lah...takut gumuk...dah bergolek2 dah ni....nite..nite hana!
ReplyDeletesalam hana wow menggoda...bak sket..bila nak rajin buat tart :)
ReplyDeleteish3.. x bek tau mama darwish post tart basi.. haha
ReplyDeletewaduhh waduh sungguh mempersonakan
ReplyDeleteSalam Kak Hana,
ReplyDeleteFuh! kaya dengan cekelat tuh.. musti la best. ohohoh...
re: kami cuba ubah2 sudut amik gambar (amik dr atas sikit ke). pastu kami besarkan saiz gambar kat blog. tak de lah pandai mana pon.tembak pakai lesen terbang jer.hahaha
Gambar2 akak pon sangat cantik semua2... dah lama kami kagum :)
to jiya..
ReplyDeletehahahaaa... mana der ulat! suci lagik taw gambo ai! haha
to mamafami..
ala sesekali extra baja takpe kot ma! kikiki
to k.ain..
hehe... ampon kak! nnti kiter wat lg er! heee..
to HaSue..
haa yerlah! hambik la gambo tuh ko telan yer! mudah2an leh kenyang! kikikiki
k.ummi..
hehehehe... jgn marah kak! mmg tak abis! tk baik tipu! hihihi... ala nak jugak la serimuka cantik akak tuuu!!
to kakchik..
hah! laku keras?? hihihi... tgh kumpul modal la ni kak! hentah taun biler akan stat! hihi
to k.watierman..
ala gumuk2 pong klu cik abg syg takpe la.. hehehe
to fida@amida..
alamak fida sudah pinish dong! fida buat ler lekas! bleh ai ngecek! kikiki
to aemylina..
tak baek er? mintak maap yer cikgu! hihi
to fuzids..
mmg mempesonakan mata dan tekak! tp tak mempesonakan my weight! hihihi
to ijan..
salam ijan.. mmg sedap tang filling dier.. tp sendrik mau hingat la bila mkn mende2 camni.. hihihi...
*thanx yer.. tuh la mslh akak skang nih! tk gheti nk ubah2! maklum ler tk berapa kretip! hihihi.. tp nnti nk try gak lah! tQ dear!
...ade lagi tat coklat tu?..ketinggalan kpl mabor ni:)..
ReplyDeletemsti da abes darwish makan..
ye lahh ijan nyer snap pic makin superb..kak hana nyer pon ape kurangnyer superb jugek..kite yg nk kena byk blajo cara cara nk snap gambo nih..x pandai langsung..