Bahan-bahan
- 2 genggam ikan bilis-digoreng dahulu
- 2 biji bawang besar-dihiris/potong bulat pun boleh, tp nipis2 sikit yer
- 3 sudu cili kisar -sapa suka pedas boleh lebihkan
- 2 sudu besar tempoyak - boleh lebih atau kurangkan
- garam, gula, perasa
- minyak masak
- Panaskan minyak dan tumis bawang merah sampai layu
- Selepas itu masukkan cili kisar. Kacau sampai cili garing/masak
- Masukkan tempoyak. Kacau rata. Boleh tambah sedikit air untuk melarutkan semua bahan dalam kuali tu.
- Tambah gula, garam dan perasa. Biar pekat sedikit.
- Akhir sekali, masukkan ikan bilis goreng. Kacau rata dan bolehlah diangkat.
Cian ko..stok tempoyak dh abis yer..tp mcm mana ko leh seludup tempoyak sampai Jepun ek? letak dalam bihun mcm Areyouri buat tu ker?
ReplyDeleteAlamak sedapnyaaaaaaa! :)
ReplyDeleteSalam...
ReplyDeleteBaru hari ni taw sambal bilis pun boleh buh tempoyak....
Aikkk, kat Jepun tak bagi masuk tempoyak ke?
ina.. akak ada satu tipuware tempoyak nih, nah, nah, ambik tp dua sudu beso jeh..muahaha.(kedekut weh.....)
ReplyDeletebestnya Hana.. tempoyak.. rindu rasanya kat arwah opah teman
ReplyDeletesalam hana...
ReplyDeleteOooo, laki ko tak makan tempoyak ek?..serupa lah abah aku, dia jawa kacuk, jadi tak reti tempoyak2 nih, aku semua boleh masuk...
akak nak yg tak de tempoyak.hihi
ReplyDeleteuih kak. tahun bila punya tempoyak tu?? hehehehe! MIL antu durian tp bukan antu tempoyak. hehehe!
ReplyDeletekak sini dah musim durian la agaknya. dah banyak durian dah sini.
Ala..tak nak la tempoyak....tak syuke bau dia......!!!
ReplyDeleteto noorma..
ReplyDeletebleh jerk masuk! insyaAllah tadak hal.. tp balut elok2 lah! aritu adik aku pos lempok pong selamat sampai ke tgn aku! hihihi
to love2cook..
wahh! pandai jugak love mkn tempoyak yer! mmg syedappp!!
to sue@nenie..
laa br tau ker? sedap! try lah! bleh jerk bwk..tp pandai2 lah! kang kantoi payah jugak.. hihihi
to cutam..
alerr dua sudu jerk ke kak?? mmg kehekut t**k idong masin! kekekeke
to k.fuzidss..
ada sejarah disebaliknyer er kak?
to matgebu..
slm mat.. haah! mmg jawa kacuk! sepesen ghupernyer! aku pong cam ko! semua aku telan! tp aku tk paham, nape durian bleh makan, tp tempoyak takleh makan! ade beza ker? konpius haku! hihi
to k.ain..
sah! nih lagi sowang sama pesen ngan hubbyku iteww! g mintak kat hubby kiter! hehe
to jiya...
siot ko! alaa blom expired lah!! bleh makan lagik! bersih suci taww! kekekeke...
ko ckp2 tuh maknanya ko yg kesian akan anto kat aku kan kan kan?? kikiki
to k.watierman..
laa tambah lg sorang! apelah dosa tempoyak tuh! durian akak mkn tak??
ermm.. k.nor tak wat sambal ikan bilis tempoyak ni arini tp sambal tempoyak aje.. tumbuk cili merah + cili padi + tempoyak... ermmm nak join? :P
ReplyDeleteAdeh! ada tempoyak lak dia... jeles betulllllllllll!!!! hahahaha
ReplyDeleteto k.nor..
ReplyDeletetempoyak jugak kaaa? tak mo lah! kiter punyer pong blom abes! tp simpankan utk kiter tempoyak yg blom wat apa2 tuh! sbb kiternyer udah pinish! ngeee..
to blogresipi..
jgn ngences yer org finland! hihihi
wah...i like..i like the sambal...
ReplyDelete