Tuesday, February 2, 2010

Sambal Ikan Bilis Tempoyak

lauk dinner mlm tadi... tp sambung utk lunch arini sbb aku wat byk.. lam diam2 ghupernyer ader lagik tempoyak aku! tp yg nih mmg last kopek! pehni yilek! klu nak lagik, tunggu la klu ader orang tuh nk belas kasihan atau tak! kekekeke...sodapp weihhh! aritu wat ngan cili padi.. leh tgk sini.. kali nih try ngan cili kering pulak! perghhhh! sendrik mau hingat la yer! laling aku mmg tk gemor tempoyak! jadiknyer aku kene msk dua versi, satu lg sambal bilis tadak tempoyak! resepi dari makyung Noorma. tenkiu noorma... sedap gler babas! wallaahhh!!
Bahan-bahan
  • 2 genggam ikan bilis-digoreng dahulu
  • 2 biji bawang besar-dihiris/potong bulat pun boleh, tp nipis2 sikit yer
  • 3 sudu cili kisar -sapa suka pedas boleh lebihkan
  • 2 sudu besar tempoyak - boleh lebih atau kurangkan
  • garam, gula, perasa
  • minyak masak
Cara-cara
  • Panaskan minyak dan tumis bawang merah sampai layu
  • Selepas itu masukkan cili kisar. Kacau sampai cili garing/masak
  • Masukkan tempoyak. Kacau rata. Boleh tambah sedikit air untuk melarutkan semua bahan dalam kuali tu.
  • Tambah gula, garam dan perasa. Biar pekat sedikit.
  • Akhir sekali, masukkan ikan bilis goreng. Kacau rata dan bolehlah diangkat.

14 comments:

  1. Cian ko..stok tempoyak dh abis yer..tp mcm mana ko leh seludup tempoyak sampai Jepun ek? letak dalam bihun mcm Areyouri buat tu ker?

    ReplyDelete
  2. Salam...
    Baru hari ni taw sambal bilis pun boleh buh tempoyak....

    Aikkk, kat Jepun tak bagi masuk tempoyak ke?

    ReplyDelete
  3. ina.. akak ada satu tipuware tempoyak nih, nah, nah, ambik tp dua sudu beso jeh..muahaha.(kedekut weh.....)

    ReplyDelete
  4. bestnya Hana.. tempoyak.. rindu rasanya kat arwah opah teman

    ReplyDelete
  5. salam hana...
    Oooo, laki ko tak makan tempoyak ek?..serupa lah abah aku, dia jawa kacuk, jadi tak reti tempoyak2 nih, aku semua boleh masuk...

    ReplyDelete
  6. akak nak yg tak de tempoyak.hihi

    ReplyDelete
  7. uih kak. tahun bila punya tempoyak tu?? hehehehe! MIL antu durian tp bukan antu tempoyak. hehehe!

    kak sini dah musim durian la agaknya. dah banyak durian dah sini.

    ReplyDelete
  8. Ala..tak nak la tempoyak....tak syuke bau dia......!!!

    ReplyDelete
  9. to noorma..
    bleh jerk masuk! insyaAllah tadak hal.. tp balut elok2 lah! aritu adik aku pos lempok pong selamat sampai ke tgn aku! hihihi

    to love2cook..
    wahh! pandai jugak love mkn tempoyak yer! mmg syedappp!!

    to sue@nenie..
    laa br tau ker? sedap! try lah! bleh jerk bwk..tp pandai2 lah! kang kantoi payah jugak.. hihihi

    to cutam..
    alerr dua sudu jerk ke kak?? mmg kehekut t**k idong masin! kekekeke

    to k.fuzidss..
    ada sejarah disebaliknyer er kak?

    to matgebu..
    slm mat.. haah! mmg jawa kacuk! sepesen ghupernyer! aku pong cam ko! semua aku telan! tp aku tk paham, nape durian bleh makan, tp tempoyak takleh makan! ade beza ker? konpius haku! hihi

    to k.ain..
    sah! nih lagi sowang sama pesen ngan hubbyku iteww! g mintak kat hubby kiter! hehe

    to jiya...
    siot ko! alaa blom expired lah!! bleh makan lagik! bersih suci taww! kekekeke...
    ko ckp2 tuh maknanya ko yg kesian akan anto kat aku kan kan kan?? kikiki

    to k.watierman..
    laa tambah lg sorang! apelah dosa tempoyak tuh! durian akak mkn tak??

    ReplyDelete
  10. ermm.. k.nor tak wat sambal ikan bilis tempoyak ni arini tp sambal tempoyak aje.. tumbuk cili merah + cili padi + tempoyak... ermmm nak join? :P

    ReplyDelete
  11. Adeh! ada tempoyak lak dia... jeles betulllllllllll!!!! hahahaha

    ReplyDelete
  12. to k.nor..
    tempoyak jugak kaaa? tak mo lah! kiter punyer pong blom abes! tp simpankan utk kiter tempoyak yg blom wat apa2 tuh! sbb kiternyer udah pinish! ngeee..

    to blogresipi..
    jgn ngences yer org finland! hihihi

    ReplyDelete
  13. wah...i like..i like the sambal...

    ReplyDelete