jom kiter try wat scone! sesekali ubah roti ke scone ok gak kan? sedap jugak taww! macam2 ghuper scone bleh kiter buat.. nak buh inti coklat or coklat chip n macam2 pong bleh! buku scone aku tuh pong tak abis baca lagik! biler ntah nk try satu2.. try resepi
k.yani dululah! tp tk santek cam k.yani nmpk cam berlapis2.. takpelah! nih aku makan ngan jem blueberry... dak2 biasalah! coklat nuttela diorg ler! ppon thanx k.yani atas resepinyer. cnp dari
my.resipi. senang jer nak buat! leh tgk step by step di my.resipi yer.
Bahan-bahan - *125g tepung roti
- *125g tepung gandum
- *1 sudu besar baking powder
- *2 sudu besar gula halus
- @1 biji telur
- @50g plain yogurt
- @50g susu segar
- 50g butter
Cara-cara- Potong dadu/ kecil2 butter. Kemudian simpan dalam peti sejuk. - nak mudah guna butter sejuk terus dari peti ais.
- Masukkan semua bahan @ ke dalam mangkuk. Pukul sehingga kembang atau berbuih.
- Masukkan bahan yang bertanda * ke dalam food processor. Mix sehingga sebati. Masukkan pula butter. Mix lagi sehingga jadi serbuk roti. - kalau takde food processor, bhn * bolehlah diayak kemudian ramas butter jadi spt serbuk roti.
- Masukkan no.3 ke dalam no.2. Kacau dengan spatula sehingga takde debu-debu tepung. Nak cepat boleh juga uli dengan tangan. Simpan doh dlm peti sejuk selama 10 minit
- Panaskan oven sehingga 200 degree
- Keluarkan doh dari peti sejuk.Taburkan sedikit tepung roti di atas papan canai. Canaikan jadi bentuk panjang. Tabur pula sedikit tepung roti ke atas doh. Lipat 2. Kemudian canai memanjang lagi. Ulang langkah ini sehingga 5 kali. dah ketebalannya lebih kurang 1.5~2cm.
- Terapkan dengan bentuk bulat atau apa saja yang anda suka. Boleh juga dipotong mengikut bentok yg disukai.
- Sapukan dengan susu segar dipermukaan scone. Bakar selama 15 minit.- hana bakar 20min.
bawak larik 2-3 ketui scone *nyuruk blakang darwish.
ReplyDeleterajin....memang rajinnn!!! bak sini sikit mood rajin tuuu!!!! kalau tak pun bak sini sikit scones tu!!!
ReplyDeleteTak terkejar Akak dgn Dak Hana ni....pecut laju betoi...dah scone lah pulak!!
ReplyDeleteNi dok nganga dah ni...tak kan nak biar jer kot!
to jiya...
ReplyDeletetembak peluru kapur kat aunty jiya! peng peng penggg! kekekee
to k.ain..
kiter dh lepak kangkung ni kak! akak nk suh kiter sambung OT ker? hehehe
to k.watierman..
laju er kak? kiter gune gear 6 sbb tuh laju kot! kekekeke.. k lah! pas ni nk tuko gear 1 lah! lambat sket! hihihi
nak scone jugek..tak penah buat..bile2 bleh buat..bleh mkn ngan blueberry gaks nanti:)
ReplyDeleteSalam Kak Hana,
ReplyDeleteSantek nye scone dia. merekah rekah yang seksi tuh.
re: kite takde lens micro macro tue. pakai lens basic je. lama benar terliur tgk lens 50mm tp sini mahai.dok telan air liur lama dah ngan MrFaiz tgk lens tuh.hahaha
salam....ni faberet kite.mkn dgn nescafe 3 in 1 sedap nih!
ReplyDeletesalam dikkk
ReplyDeletewaaaaaaaaaaaaaa memang rajin .. huhuhuhu akak jerk x der masa layie nak buat mender2 nieh ..huhuhu
to mummyseri..
ReplyDeletetry la seri.. sedap jugak..
to blogresipi..
oowhh yer ker! tp ttp class ur pic! akak neh biler ler nk pandai2! bli kamera mhl2 pong tahap cikai2 jugak ilmunyer! huhuhu.. psttt aku tgh bodek ngan laling akak bli lens semua2 tuh! tp dier bodo jerk! camne??? :D
to deliah deli..
salam del! wahhh mmg beshh!! kan del?! hehehe
to ieda..
salam k.ieda.. hehehe.. alhamdulillah! oleh sbb semua org doakan kita rajen, maka bertambah2 rajen ler kiter! tima kasih.. hihihi
roti ke?
ReplyDeleteto noor afzan..
ReplyDeleteyep! tergolong lam kategori roti.. cam kek n biskut pong ade gak! cume pemangkin naik scone adalah baking powder. klu roti gune yis. dan kelembutan berbeza. tp cara mknnyer mcm roti. leh makan ngan apa2 jem atau mkn begitu sajer.
ooo...cam roti pun ada cam biskut pun ada,mesti sedapkan...kak ima tak pernah makan dan tengok lagi...hihi jakun sikit.
ReplyDelete