Bahan-bahan
Cara-cara - 1 kilo daging kambing/lembu/ayam - cuci dan tos, dipotong nipis dan kecil.
- 150 g gula pasir
- 100 g gula merah
- 100 g madu, 2 sk garam
- Bahan berikut hendaklah dikisar tapi jgn terlalu halus :-
- 3 sb ketumbar biji - sangar
- 2 sk jintan halus - sangar
- 1 sb lada sulah biji
- 6 ulas bawang putih
- 1/2 jari halia
- 2 hiris lengkuas
- 4 batang serai - hiris
- 1/2 jari kunyit hidup
- Gaulkan bahan2 kisar pd daging bersama gula,garam dan madu hingga rata dan perap 1 jam atau boleh disimpan dlm petisejuk semalaman.
- Panaskan minyak secukupnya dan goreng daging hingga empuk.Masukkan 1/2 senduk lagi minyak dan goreng lagi hingga kering(saya biarkan naik minyak dan basah2 sedikit).
- Hidangkan dgn kuah,timun,ketupat dan bawang.
Salam Hana...Akak tak jemu...dah lama tak makan satay...nak ajak Hubby gi makan lah malam ni...sedapnya Hana....tak ada cucuk lagi senang makan...tak le tercabut susuk yang dipakai...hehehe!
ReplyDeleteteringat satay akak yg dlm freezer tu. boleh recycle lg ke ek..???
ReplyDeletesalan hana... wow.... u remind me to my late mother... kalau raya never miss sate goreng. Tapi sekarang tak dapat merasalah.... kalau hana dekat menang muka tak malu nak jugak heeheee....
ReplyDeleteto k.watierman..
ReplyDeletesalam kak... hihihi... cucuk sanggul sape lah yg nak dbuat cucuk sate tuh kak erk??? kekekeke
to k.ain..
dah bape taun punyer sate tuh kak?? kikikiki
to idaman hati..
salam kak... selalu jugak kan org buat sate goreng nih time raya! jom ar join skali! byk lg neh! :)
Salam Hana..
ReplyDeleteNasi impitnya mane? tak nampak pon..ngeeee...
He he he gurau jeee...jgn mareee
nasik impitnyer masih dlm mimpi lagik! muekekekeke
ReplyDelete