jom layan menu dinner aku arini! aka ratah2 yer! kehkehkeh... kitaorg tak biasa mkn mlm.. bese kul 6 tuh la dinner kitaorg! maklum la kunun2 jaga body! hahahaha.. tak kuasa mokcik nak dengo! kuikui..... jom mkn rojak! syedapppp! cam kuah rojak tauhu bakar! tp mintak maaplah mat! akunyer bahan ikut suka suki apa yg ada jerk.... jgn arap kangkung musim2 sejuk neh! klu aku ganti horenso mau si ros tuh kang gelakkan aku! jadi apa2 jerk la yg ade yer! janji aku suker dan aku kenyang! jom tengok resepi! maceh banyak2 mat yang gebuuuu! leh pingsan tak bangun2 aku kekenyangan! hahaha... aku mintak halal yooo resepi ne.. njaluk ambong cnp waie... kihkihkihkih...
BAHAN SOS PETIS :
- 1 botol kecil petis
- 1 ketul gula melaka
- 1 1/2 cawan air
- 1/2 cawan gula pasir
- 1/4 cawan kicap pekat
- Kacang tanah tumbuk - hana tambah bijan
- Jus asam jawa
- Kicap cair
- Gula
- Cili padi, dikisar halus
- Kangkung, siang, cuci dan celur, toskan
- Taugeh, buang ekor, cuci dan celur, toskan
- Tauhu, digoreng dan hiris
- Timun, cuci dan hiris
- Nenas, kupas, dan hiris
- Sengkuang, kupas, cuci dan hiris
- UNTUK SOS PETIS :- Satukan semua bahan sos petis, kacau rata dan masak hingga mendidih. Kemudian kecilkan api dan reneh hingga sos petis memekat, kacau sekali sekala. Matikan api dan biar sejuk.
- UNTUK KUAH ROJAK :- Ambil 4 - 5 camca besar sos petis dan satukan dengan kacang tanah, cili padi (agak2 yea..kalau nak pedas atau tidak), gula dan sedikit jus asam jawa. Kacau rata dan rasa, jika kurang masin, tambah kicap cair. Pendek kata pandai2 lah sesuaikan rasa.
- UNTUK ROJAK PETIS :- Satukan bahan rojak (yang ni pun pandai2 juga lah agak, supaya sepadan dengan banyak mana kuah rojak yang anda buat tadi) dan gaul rata. Alih ke dalam pinggan sesuai dan jika suka tabur sedikit lagi kacang tumbuk sebelum dihidangkan.....
salam hana..wowwww...jadi kebulur balik aku tgk rojak nihh...hana, aku nya projek roti prata gulung mcm koo buat tu, tak menjadi leer, roti prata segera yg aku ada ni kan, tak bley nak gulungg...keras jelatu..aku tukau je jadi roti prata tampal..tensenn pakcik...
ReplyDeletesalam mat... wpon ko tk jadik gulung, tapi aku tgk tuh pong meleleh air liuq aku mat oiiii! prata ko cap apa mat?? akunyer cap itik! konyer cap kamben kot! tuh sbb susyah nak gulung! kekekeke
ReplyDeletesalam hana, kecur tul tgk rojak petis tu...tang tauhu tu yg bt ngences!:D
ReplyDeletekalu ada kangkung ....phewwww lagi sedap ... ngences terus
ReplyDeleteptg td akak mkn rojak petis gak, punyalah pedas kuah dier. meroyan akak!!!
ReplyDeleteSalam kak (darwish dah declared tuk mama dia,hehehe)
ReplyDeleteWah favorite ku ni kak.segala jenis rojakla....kak, makan lepas kol 6 pun 'jaga badan' gak,hahaha...kak,macam tau2 je blog masak2, word verification ni 'quali',hehehe...
ni aku tengah dok ratah si rojak la ni sambil aku menaip2 ni..ishh..tapi tak la sesedap ko nya..coz bahan rojak aku cuma timun and nenas coz itu ajer yg ada he he...so namanya rojak aku...tapi aku nak rojak ko sepiring coz ada lebih byk menda dari akunye...
ReplyDeleteto deliah..
ReplyDeletehana makan tuh ratah ajer taw! pehtu satit peyott! asyik kuor masuk opis lg tuh! hahahaha hambik ko! hihihi
to k.fuzidss..
manalah nk dpt kangkung musim cenggini kak! tp mmg best ade kangkung!
to k.ain..
kiter nyer nih pong fedassss!! cili tuh pedas glerr! satit perot kiter dbuatnyer! hikhik
to areef..
salam areef...pandai dak darwish tuh kan kan! kikiki..
ko 'jaga badan' ker?? jaga badan yg lg satu er? kikiki... quali er? bukan kuali er? ade2 jerk la ko nih areef! tunggu akak wat meja bulat dulu er! kehkehkeh
to yat maria..
hahahaa.. yatttt! akunyer rojak nih fedasss gler taww! kang ko sakit peyot cam aku kang! tp sedap mmg sedap! xep ker?? kekeke