Monday, February 7, 2011

Apam Snow White

wat minum petang... sempena viva last hubby arini... (akceli kat kanazawa dai nih ader dua kali viva..lepas nih bleh la legaa...alhamdulillah..).. malam nih plak ade dinner dengan sensei, jadiknyer tak masak la jawabnya...... apam nih sedapp macam apam salju@apam beras sebelum nih.. cumanya tadi terisi penuh, melimpah ruah kembangnya.... jadik tak cung... akceli resepi nih sebenonyer kaler white jerk..sbb tuh namanya snow white... tapi dah dvariasikan dengan campuran sirap rose... wangi jerk baunyer.... makan pulak dengan kelapa parut bergaram... mmg sedap lah... resepi jelin2 dari dapur kak.bdaria.. tima kasih kak..... aku buat setengah adunan dari resepi di bawah.
RESEPI APAM SNOW WHITE
resepi asal : qnq910@myresipi.com
source : bdaria@jurnalresepi

Bahan-bahan
  • 3 cawan tepung beras
  • 1 cawan tepung gandum
  • 2 cawan gula pasir
  • 1 paket mauripan @ ibu roti (11gm)
  • 2 cawan nasi
  • 3 cawan air
  • 1/2 biji kelapa parut putih + sedikit garam
Cara-cara
  • Masukkan semua bahan diatas kecuali nasi dan air kedalam bekas. Gaul rata dan ketepikan sebentar
  • Kisar nasi dengan air sehingga ia betul-betul hancur.
  • Masukkan campuran kisaran nasi dan air tadi kedalam bekas tepung dan sebatikan.
  • Perapkan adunan selama sejam. Tutup bekas adunan anda dengan kain bersih/tuala bersih.
  • Panaskan periuk kukus. Sapukan sedikit minyak pada acuan lompang dan susun dalam pengukus. Kukus dalam 3-5 minit.
  • Angkat bekas kukusan yang mengandungi acuan lompang kosong dan masukkan bancuhan tadi sehingga penuh acuan. Anda boleh letakkan pewarna kesukaan anda. saya letakkan sirap ros so bau apam jadi harum saja.Kukus selama 10-15 minit dengan api yang sederhana .

NOTA dari kak.bdaria:
  • Saya buat separuh sukatan resepi diatas so gula pasir saya gantikan dengan gula kastor sebanyak 1 cawan ( kemudian buang 1 sudu besar gula) supaya ia tak terlalu manis. Bagi saya manis gula yang dikurangkan dan ditukar kepada gula kastor dah ok. Saya tak suka manis sangat so manis nie....just nice 4 me.
  • Jika adan nak buat belang2 macam saya buat tu....bahagikan adunan kepada warna kesukaan anda kemudian masukkan kedalam pipping bag supaya senang nak dimasukkan kedalam acuan. Picit sahaja sebelah warna putih dan sebelah lagi warna merah so jadilah 2 warna dalam satu acuan.
  • Saya akan tambah tempoh masa perapan kepada 1 1/2 - 2 jam jika buat lain kali supaya teksturnya lebih gebu lagi. Jika anda buat apam dan dapati bahagian bawah apam separuh keras dan atasnya gebu. Solusi bagi masalah ini adalah panaskan bekas lompang atau bekas lain yg hendak digunakan terlebih dahulu sebelum memasukkan bancuhan apam. Ini sebelum kukusan yg pertama.

25 comments:

  1. salam so sweet apam tu..menarik sagat...hantar le... hantar le hahaha
    nak buat num ptg ni

    ReplyDelete
  2. wahh..snow white pakai gaun pink..i laikkkk... gebu ye.tapi lubang angin dia banyak skit ek..tau lubang angin apa?laki aku panggil lubang angin la texture dia tu..haha..masuk list la..nak bersnow white jugak la

    ReplyDelete
  3. perrhhh...ni yang menggamit2 mas buat apam lak......
    cantik tu apam akak...nampak gebu dan lembut jer.....

    ReplyDelete
  4. makcik white, nak apam snow white banyak2... janji nak kasi kalau buat apam snow ni kaler pink... hah, jangan dok garu pale,buat2 lupa...kang tunjuk pengukus kang...naya...

    ReplyDelete
  5. ari tu asik main salji jer, la ni tayang snow white lak... so sweet kaler dia, bak sikit lapo ni!

    ReplyDelete
  6. kaler cung dah! erm,x pnh bt..nk cuba bt..tp bila nk cuba buat...:(

    ReplyDelete
  7. cantiknya colour apam akak ni...nampak gebus jer...tapau 5 ketoi....ehh tak cukup nk 10 ketoi...hehe

    ReplyDelete
  8. aperpun rupernyer.. yang penting sodap... nampak sangat gebus... bilalah si budak erma nak mengukus... tolong bagi aura....he he eh

    ReplyDelete
  9. nak buat jgk la sok..org kat cni xsihat,batuk2..huhu..sesuai sgt la mkn kuih cenggini..=)

    ReplyDelete
  10. aku bru bgn tdo..ternampak apam gebu ko ni akak..terus berbunyi perut aku..lapoooo!

    ReplyDelete
  11. toing..toing..geram je haku nengok snow white nih.masuk list lah cam senang je nak cari bahan2 tu..maceh ya adik manis..lawo arr apam tuu

    ReplyDelete
  12. Assalammualaikum Hana,
    Fulamak ada apamlah kat sini...bukan sebarangan apam lagi..apam omputihlah...Apam Snow White lagi...apa2 jelah, janji apam mmng kegemaran akak....nak 20 ketoi....wakakakkaa tamak tull.....

    ReplyDelete
  13. Salam Hana...kalau kat malaysia tak boleh jadi snow white..kena jadi Hujan Jerneh..hehehhe..nice colour..pink u...

    ReplyDelete
  14. auw!tergoda i nengok apam snow white..hehehehe
    kak hana, all da bez untuk suami sempena viva..mesti berjaya punya
    =0)

    ReplyDelete
  15. Really comel!!
    Lama tak buat apam, bila tengok your gorgeous apam rasa nak buat sekarang juga :)

    ReplyDelete
  16. cute sgt..sayang rasanya nak makan..akak pun buat apam gak..jom tukar! ;)

    ReplyDelete
  17. Semoga dipermudahkan segala galanya:)eh eh nak apam Opah suka sangat sangat:)

    ReplyDelete
  18. cantik la hana... lembut aje colour dia... nampak gebusss... aje... suka tengok dah berapa kali keluar masuk dapur hana tak puas tengok apam ni... macam memanggil aje... hihihi

    ReplyDelete
  19. Hana oh Hana...apam mu ni semanisnya namanya...Hana boleh terbit buku resepi ni dgn pic2 yang menggoda ni..mesti laris punya..akak booking awal2 lagi nihhh....cantik bangat...

    ReplyDelete
  20. kak hana...sonok nya jd kamoo...pandai masak macam2...tiba2 terus rasa down...wahahahah...msti mau blaja juga buat sume2 kuih muih lazat2 nih...

    ReplyDelete
  21. terima kasih kerana berkongsi resepi..siap bagi nota kaki lagi..nk cuba lah..npk senang jek

    ReplyDelete
  22. salam...cantik apam...pastel warnanya.suka makan tapi tak rajin nk membuatnya.penyakit yg sukar diubati..

    ReplyDelete