dapnyer apam nihh.... mau ngak? akceli dulu penah try apam nih... leh tengok
SINI. arini tersama plak ngan menu
kak.rosaliza. yeahh.. jom kak kite makan lagi sampai kembong! kekekeke... mmg lembutt jer apam nih. wat setengah adunan cukup la aku makan bertiga eh berempat ngan si dak bolat tuh... klu wat banyak pong tak abes, apam nih leh disimpan lam esbok then besok2 nak makan kukus la smula... jelin2 apam nih dari blog
kak.yatie.. resepi asal dari
cha myresipi. tima kasih kak.yatie & cha...
- 2 cwn nasi
- 2 cwn tepung gandum
- 2 cwn tepung beras
- 1 cwn brown sugar
- 3/4 cwn gula pasir(dua2 gula pasir pun takpe)
- 2 1/2 cwn air
- 2 sudu kecil yis (mauripan)
- kelapa parut dgn sedikit garam
Cara-cara- Blend nasi dan air sehingga hancur(masukkan air sedikit-sedikit..blend sampai halus)
- Setelah hancur, campur brown sugar dan gula ke dalamnya dan blend sehingga sebati.
- Dlm bekas lain,satukan tepung gandum,tepung beras dan yis.
- Selepas itu,masukkan bahan cecair tadi ke dlm bekas tepung. Kacau sehingga sebati.
- Perap selama 3 jam.
- Panaskan pengukus dan balut penutupnya dengan kain.
- Sapukan sedikit minyak pada acuan kecil.
- Masukkan dlm acuan kecil dan kukus selama 15 minit..
- Hidang bersama kelapa yg telah di gaul dengan sedikit garam..atau enak dimakan begitu saja.
NOTA: bagi mereka2 yang duk tercampak di negara2 bertendang yg xde kelapa parut cam aku, leh gunakan kelapa kering cume perlu campurkan santan+air panas sedikit kemudian tambahkan garam. kacau secukup rasa.. agak2 ler air tuh jgn kasi banjir la pulak kelapa kering tuh yer! asal basah sudah...klu rajen leh kukus atau gune microvawe. tadak hal! nikmatilah seperti anda br sajer memarut sebijik kelapa! hahahaa
kak hana..kat sini hujan lebat ni...kalau dapat makan apam ni 5 biji alangkah sedappnya..he..he..nak 5 ketoii....
ReplyDeletesalam hana ..... wahhhhh sedap dan comelnyerrr apam salju tu ..... nak mintak izin ambik resepi ok......saya suke lah ......
ReplyDeleteNak!..nak 2 bijik cukup..Aku diet kak..Hahhaha..
ReplyDeleteAduss siap ada tip tuh tuk yg duk jauhhhh dari mesia...Ekekkee
Mintak apam 5 bijik!!! Uishhhh geram tengok kaler die! Pernah buat apam beras resipi KakWatie...yang ni masuk list gak! hehehe ;)
ReplyDeletedah lama mencari resepi apam beras macam ni sebab anak suka sgt apam mcm ni (errr actually tk cari sebenornya hahaha tunggu resepi tu muncul macam ni je )
ReplyDeleteok, nanti nak wat jugak ni..tq tq ye hana
nk apam yg sexy2 jek @ yg senyum kembang... ekekeke... yg licin mulus suntik SK II kasik 3 otomen tuh... hehehe
ReplyDeleteCantiknya kuih yang berwarna-warni tu!
ReplyDeleteuish,tomeinya...rase pon mesti sedap
ReplyDeleteSalam Hana,
ReplyDeleteApam ni bnyk nama...apam beras, apam salju dan apam tukaz...dulu2 pernah wat...hingga skrng tak jemu2...mmng sedap apam ni...bnyk kegunaan nasi kan...cantiknya apam yg kaler merah tu...sexyyyyy...klau Hamka nak apam ijau jek...
Salam hana comel n cutenya apam tu, kaler pun sama..yang sebenarnya masa akk memarble apam tu paler otak akk dok ingat hana dh...itu agaknya jadi resepi serupa hehe..mmg sedapkan apam ni hana
ReplyDeletewah gebus gebas apam mu nduk... kaler pun cantik sweeeet jer... mmg sedapkan... tambah sedap makan nagn kelapa fresh... jeles la tu!
ReplyDeleteAmboi kak hana sedapnyanya apam salju tue... Tambah lagi comel2 aje...
ReplyDeleteSuka lihat warna warni apam2x ini. Bener2x ceria ya.
ReplyDeleteKak, apam yang ori shape dia mesti pecah kat atas, roses shape la lebih kurang. Kalau bulat elok tu maksudnya kene kukus lagi lama. Unless kalau memang akak suka yg tak pecah.
ReplyDeletebnyk tuuuu..xnak kongsi2 ke..kmaz leh tlong hbis kan..cumil2nya..montok2 plak tu..waaa..tgk je la..nk buat xde acuan..huhu..xkan nk dibawa smuanya..bknnya mai brthun..hehee..sbar2..
ReplyDeleteto dititian.siti... akceli akak mmg sengaja wat tk pecah aka tk kembang or mekar.. sbb akak slowkan api.. lg satu anak2 akak dier tk mo sentuh pulak yg pecah.. dier kata tk cantik! ade ke? hihihihi
ReplyDeleteterlewat ke?ada lagi ke apam..opah nak yg kaler merah tau:)
ReplyDeleteala2 ala2 alaallalla..comeiinya apamm..skali ngap..sedozen sy abiskan..heheh
ReplyDeletebest arr bc blog awk ni..siap share camne nk jdkn kelapa kering tu jd mcm kelapa br parut..bijak...thanx 4 sharing
ReplyDeleten btw, td sy ade cuba lentang putar awk..sedanye (tp sy guna sos black pepper dr resepi org len) n w/pun sy lupa letak GARAM..ttp sedap
Salam kenal Hana...dah lame jengok blog Hana tp tk brkesempatan nk komen..cantiknye apam2 tu...msti rasa pun sedap...
ReplyDeletesalam kak hana,
ReplyDeleteyeast tu akak guna 2 sudu kecik tu agak2 kan banyak mana kak? sepeket mauripan tu ke? ke sikit je?
saya dah terai buat, tapi tak naik. jadi keras. wakaka. memang tak pandai masak pun benanye :D
saya syak saya kurang letak yeast.
or maybe yeast yang saya gunakan tak cukup kuat.
tanx kak!