Tuesday, November 23, 2010

Apam Salju @ Apam Beras

dapnyer apam nihh.... mau ngak? akceli dulu penah try apam nih... leh tengok SINI. arini tersama plak ngan menu kak.rosaliza. yeahh.. jom kak kite makan lagi sampai kembong! kekekeke... mmg lembutt jer apam nih. wat setengah adunan cukup la aku makan bertiga eh berempat ngan si dak bolat tuh... klu wat banyak pong tak abes, apam nih leh disimpan lam esbok then besok2 nak makan kukus la smula... jelin2 apam nih dari blog kak.yatie.. resepi asal dari cha myresipi. tima kasih kak.yatie & cha...

fresh from pengukus

RESEPI APAM BERAS
source: cha myresipi.com

Bahan-bahan
  • 2 cwn nasi
  • 2 cwn tepung gandum
  • 2 cwn tepung beras
  • 1 cwn brown sugar
  • 3/4 cwn gula pasir(dua2 gula pasir pun takpe)
  • 2 1/2 cwn air
  • 2 sudu kecil yis (mauripan)
  • kelapa parut dgn sedikit garam
Cara-cara
  1. Blend nasi dan air sehingga hancur(masukkan air sedikit-sedikit..blend sampai halus)
  2. Setelah hancur, campur brown sugar dan gula ke dalamnya dan blend sehingga sebati.
  3. Dlm bekas lain,satukan tepung gandum,tepung beras dan yis.
  4. Selepas itu,masukkan bahan cecair tadi ke dlm bekas tepung. Kacau sehingga sebati.
  5. Perap selama 3 jam.
  6. Panaskan pengukus dan balut penutupnya dengan kain.
  7. Sapukan sedikit minyak pada acuan kecil.
  8. Masukkan dlm acuan kecil dan kukus selama 15 minit..
  9. Hidang bersama kelapa yg telah di gaul dengan sedikit garam..atau enak dimakan begitu saja.
NOTA: bagi mereka2 yang duk tercampak di negara2 bertendang yg xde kelapa parut cam aku, leh gunakan kelapa kering cume perlu campurkan santan+air panas sedikit kemudian tambahkan garam. kacau secukup rasa.. agak2 ler air tuh jgn kasi banjir la pulak kelapa kering tuh yer! asal basah sudah...klu rajen leh kukus atau gune microvawe. tadak hal! nikmatilah seperti anda br sajer memarut sebijik kelapa! hahahaa

22 comments:

  1. kak hana..kat sini hujan lebat ni...kalau dapat makan apam ni 5 biji alangkah sedappnya..he..he..nak 5 ketoii....

    ReplyDelete
  2. salam hana ..... wahhhhh sedap dan comelnyerrr apam salju tu ..... nak mintak izin ambik resepi ok......saya suke lah ......

    ReplyDelete
  3. Nak!..nak 2 bijik cukup..Aku diet kak..Hahhaha..
    Aduss siap ada tip tuh tuk yg duk jauhhhh dari mesia...Ekekkee

    ReplyDelete
  4. Mintak apam 5 bijik!!! Uishhhh geram tengok kaler die! Pernah buat apam beras resipi KakWatie...yang ni masuk list gak! hehehe ;)

    ReplyDelete
  5. dah lama mencari resepi apam beras macam ni sebab anak suka sgt apam mcm ni (errr actually tk cari sebenornya hahaha tunggu resepi tu muncul macam ni je )
    ok, nanti nak wat jugak ni..tq tq ye hana

    ReplyDelete
  6. nk apam yg sexy2 jek @ yg senyum kembang... ekekeke... yg licin mulus suntik SK II kasik 3 otomen tuh... hehehe

    ReplyDelete
  7. Cantiknya kuih yang berwarna-warni tu!

    ReplyDelete
  8. uish,tomeinya...rase pon mesti sedap

    ReplyDelete
  9. Salam Hana,
    Apam ni bnyk nama...apam beras, apam salju dan apam tukaz...dulu2 pernah wat...hingga skrng tak jemu2...mmng sedap apam ni...bnyk kegunaan nasi kan...cantiknya apam yg kaler merah tu...sexyyyyy...klau Hamka nak apam ijau jek...

    ReplyDelete
  10. Salam hana comel n cutenya apam tu, kaler pun sama..yang sebenarnya masa akk memarble apam tu paler otak akk dok ingat hana dh...itu agaknya jadi resepi serupa hehe..mmg sedapkan apam ni hana

    ReplyDelete
  11. wah gebus gebas apam mu nduk... kaler pun cantik sweeeet jer... mmg sedapkan... tambah sedap makan nagn kelapa fresh... jeles la tu!

    ReplyDelete
  12. Amboi kak hana sedapnyanya apam salju tue... Tambah lagi comel2 aje...

    ReplyDelete
  13. Suka lihat warna warni apam2x ini. Bener2x ceria ya.

    ReplyDelete
  14. Kak, apam yang ori shape dia mesti pecah kat atas, roses shape la lebih kurang. Kalau bulat elok tu maksudnya kene kukus lagi lama. Unless kalau memang akak suka yg tak pecah.

    ReplyDelete
  15. bnyk tuuuu..xnak kongsi2 ke..kmaz leh tlong hbis kan..cumil2nya..montok2 plak tu..waaa..tgk je la..nk buat xde acuan..huhu..xkan nk dibawa smuanya..bknnya mai brthun..hehee..sbar2..

    ReplyDelete
  16. to dititian.siti... akceli akak mmg sengaja wat tk pecah aka tk kembang or mekar.. sbb akak slowkan api.. lg satu anak2 akak dier tk mo sentuh pulak yg pecah.. dier kata tk cantik! ade ke? hihihihi

    ReplyDelete
  17. terlewat ke?ada lagi ke apam..opah nak yg kaler merah tau:)

    ReplyDelete
  18. ala2 ala2 alaallalla..comeiinya apamm..skali ngap..sedozen sy abiskan..heheh

    ReplyDelete
  19. best arr bc blog awk ni..siap share camne nk jdkn kelapa kering tu jd mcm kelapa br parut..bijak...thanx 4 sharing
    n btw, td sy ade cuba lentang putar awk..sedanye (tp sy guna sos black pepper dr resepi org len) n w/pun sy lupa letak GARAM..ttp sedap

    ReplyDelete
  20. Salam kenal Hana...dah lame jengok blog Hana tp tk brkesempatan nk komen..cantiknye apam2 tu...msti rasa pun sedap...

    ReplyDelete
  21. salam kak hana,
    yeast tu akak guna 2 sudu kecik tu agak2 kan banyak mana kak? sepeket mauripan tu ke? ke sikit je?
    saya dah terai buat, tapi tak naik. jadi keras. wakaka. memang tak pandai masak pun benanye :D
    saya syak saya kurang letak yeast.
    or maybe yeast yang saya gunakan tak cukup kuat.
    tanx kak!

    ReplyDelete