Sunday, October 4, 2009

Apam Beras

today, dah masuk ari yg ke 23 aku berpantang... n en.boss dh stat skool cam biasa.. kije2 rumah dh kene ringan2kan tulang sket tulun mana yg patut... tp msk still en.hubby lagik yg masuk dapur! makan jerk la apa yg en.boss idangkan.. jgn byk cerewet! ekekeke... nih kes nk ngabiskan nasik yg tk abih la nih.. wat jamu owang dtg.. tp tk sempat owang dtg, anak aku dh abihkan! muahahaha.... resepi dr dapur kak.am flora yg d cilok dr dapur k.ain yg asalnya dr my.resipi. maceh wat penyumbang resepi semua.. senang sgt nk buat! main blend n perap jerk! pastu kukus! hihihi...

Bahan-bahan
  • 2 cwn nasi
  • 2 cwn tepung gandum
  • 2 cwn tepung beras
  • 1 cwn brown sugar
  • 3/4 cwn gula
  • 2 1/2 cwn air
  • 1 sudu kecil yis (mauripan)
  • kelapa parut dgn sedikit garam
Cara-cara
  1. blend nasi dan air sehingga hancur.
  2. setelah hancur,campur brown sugar dan gula ke dalamnya dan blend sehingga sebati.
  3. dlm bekas lain,satukan tepung gandum,tepung beras dan yis.
  4. selepas itu,masukkan bahan cecair tadi ke dlm bekas tepung. Kacau sehingga sebati.
  5. perap selama 3 jam.
  6. masukkan dlm acuan kecil dan kukus selama 15 minit..
  7. hidang bersama kelapa yg telah di gaul dengan sedikit garam..siap!
dlm byk2 satu jerk yg mekar! tuh pong malu2! hakhakhak

3 comments:

  1. tup..tup..dh 23 hari ek. cpt sungguh masa berlalu!!! hana pantang 44 hari ke 100 hari..??hihihihi

    ReplyDelete
  2. AIN..k.hana org JAWEEE..so kn pantang 100hr!!! ye kak...kekekeh

    ReplyDelete
  3. to k.ain..
    44 ari jerk la kak! tk kosa la nk sampaikan 100 ari!! nk pengsan rasa duk terkurung! wahahahaha...

    to fmina08..
    weiiihh! mak anto fax smlm kata 44 ari cukup la! wakakaka....

    ReplyDelete