Bahan-bahan
Cara-cara - 2 cwn nasi
- 2 cwn tepung gandum
- 2 cwn tepung beras
- 1 cwn brown sugar
- 3/4 cwn gula
- 2 1/2 cwn air
- 1 sudu kecil yis (mauripan)
- kelapa parut dgn sedikit garam
- blend nasi dan air sehingga hancur.
- setelah hancur,campur brown sugar dan gula ke dalamnya dan blend sehingga sebati.
- dlm bekas lain,satukan tepung gandum,tepung beras dan yis.
- selepas itu,masukkan bahan cecair tadi ke dlm bekas tepung. Kacau sehingga sebati.
- perap selama 3 jam.
- masukkan dlm acuan kecil dan kukus selama 15 minit..
- hidang bersama kelapa yg telah di gaul dengan sedikit garam..siap!
tup..tup..dh 23 hari ek. cpt sungguh masa berlalu!!! hana pantang 44 hari ke 100 hari..??hihihihi
ReplyDeleteAIN..k.hana org JAWEEE..so kn pantang 100hr!!! ye kak...kekekeh
ReplyDeleteto k.ain..
ReplyDelete44 ari jerk la kak! tk kosa la nk sampaikan 100 ari!! nk pengsan rasa duk terkurung! wahahahaha...
to fmina08..
weiiihh! mak anto fax smlm kata 44 ari cukup la! wakakaka....