arini sajer nak kongsikan sedikit ilmu yang yg tak seberapa utk menghasilkan puff yang rangup dan fluffy... akceli tips nih penah kongsikan ngan kak.nor yang tgh demam puff tuh.. hihi.. leh tengok d blog kak.nor secubit garam tentang hasilnya yer... kali nih aku buh inti epel.. sama mcm inti apple pie.. idea bunga lak dari mat ketat.. opsss mat gebu! hihihi... kalau rajen leh wat pastry sendrik tengok resepi SINI. jom layannnn...
Bahan-bahan
THE MAKING APPLE and PINEAPPLE PUFF- *3 biji epel - buang kulit dan potong dadu kecil
- *2 sudu makan gula perang
- *1/2 sk serbuk cinnamon
- Pastry puff secukupnya
- Kuning telur - utk sapuan dan gam
- Panaskan kuali. Satukan bahan inti * dan masak sebentar di atas api kecil hingga epel masak. Ketepikan.
- Sementara itu, panaskan oven suhu 200 darjah celcius.
- Ambil pastry, potong ikut suka sama size @ terap menggunakan cutter utk hasil yang lebih cantik.
- Ambil sekeping pastry kelar bentuk bunga. Isikan inti sekeping pastry yg lain kemudian sapukan telur keliling. Ambil pastry yang sudah dikelar tadi dan cantumkan. Tekan sedikit agar melekat. Boleh gunakan garfu.
- Susun ke atas loyang dan sapukan kuning telur. Bakar guna suhu tinggi dan masak hingga permukaan puff keperangan@keemasan. - kebiasaan hana bakar selama 20min suhu 200darjah celcius (bergantung oven masing2).Pembakaran kedua turunkan suhu sket sbb oven dah panas takot hangus.
- Sejukkan di atas redai.
potong ikut suka.. hana gunakan cutter bentuk bunga.. isikan inti epel di tengah2
yang nih inti nenas.. sapukan telur di keliling puff.. kemudian telangkupkan dengan puff yg lagi satu yang telah di kelar bentuk bunga or kelar ikut suka! haha.. tekan keliling agar melekat dengan pastry bahagian bawah. gunakan belakang sudu.
boleh juga tekan menggunakan garfu. kemudian susun ke dalam loyang dan sapukan kuning telur dan bakar.
- Panaskan oven suhu 200 darjah celcius.
- Pastikan kepingan puff berada dalam suhu bilik sebelum digunakan.
- Semasa membakar seeloknya guna suhu tinggi. kebiasaan hana buat suhu 200darjah celcius dan bakar selama 20-23min (bergantung oven masing2). Tujuannya supaya setiap lapisan nampak terbuka dan rangup.atau jika takut hangus boleh juga guna cara kedua bakar 10min yang pertama (suhu 190-200), kemudian turunkan suhu 180 (jgn buka pintu oven) dan masak hingga keperangan@keemasan.
- Jika oven ade kipas, ONkan kipas - hana punya oven otomatik `berkipas` bila oven sudah terlalu panas.
- Pada peringkat pembakaran kedua, turunkan suhu lagi atau kurangkan masa pembakaran dari yang pertama sbb oven dah panas. Ini utk mengelakkan puff anda hangus!
- Selepas masak biarkan sebentar dalam oven dalam 1-2min baru keluarkan. Sejukkan terus atas redai supaya udara panas keluar dengan sekata dan puff menten rangup dan kering. kalau tidak bahagian bawah puff akan kelihatan lembab.
- Dah sejuk bleh terus simpan dalam bekas tertutup supaya menten rangup.
Cantiknya apple puff tu tapi kita masih on diet ye :)
ReplyDeletehihihi..... dah bape kg turun tummy? ala owang laki takyah risau diet2 ah! makan ajer.. hihihi
ReplyDeletecomel lote je puff tu.
ReplyDeletegeram je!
kecik2 ke tu hana? boleh sekali ngap je hehehe...
salam hana..aiyoyoyo...adik manis,cayang bucuk,bila la nak balik,nanti bila dah balik dok dekat2 sikit dgn akak ya,senang le nak nganto pinggan mangkuk,piyok semua ke rumah adik manis..sedap sungguh nampak puff tu..lapo..tau tak..?!
ReplyDeletewakakakaka...
wohooo... mengepuff yer mekkk... cun jekkkkk puff tu geram ai u... hehe
ReplyDeletehana... wah comel sungguh puff tu.. hana mmg guna yg instant ke?..
ReplyDeletewahhh...menareknye.. :)
ReplyDeletesemua recipe pun nmpk sedap!
really inspired by u.heee~
rajin ko bedahhh...
ReplyDeletenanti aku nak serajin ko jugak laa..
aku masuk dlm sandwich maker jer ekekeke
Beautiful, gorgeous, elegant! Ermmm apa lagi ek??? hehehe...CUN! Never seen such apple puffs before lor! Nak ambik 4 bijik, leh tak kak??? ;)
ReplyDeleteLeh buat pastry that style ngan inti sardine..bookmarked! :D
Akak, I have an award for U! Pls accept from my blog ya. http://love2cook-msia.blogspot.com/2010/11/my-birthday-gift-award.html
Mmg payah nak angkat dslr tu gi mana2 kak. Hubby Love dah pun beli macro tamron tu, lagilah besar! hehehe ;)
nyum nyum nyummy..sedapnyeee nampak...lawa tul pastry tuh..tergoda satu ofis nih tgk...
ReplyDeleteSalam kak Hana..comelnya puff tu..nak buat permintaan boleh..tolong tunjukkan acuan untuk menekap puff berbentuk bunga tu..cantiklah nak g carilah..
ReplyDeletecantikkkkk...hebat sungguh mata ku memandang kecantikan puff nii..ishhh ishhh...nak kene try jugak ni kot
ReplyDeletehaha.. akhirnya dia sendiri kena demam gak!!!
ReplyDeletepsst... nak tiru la wat munge gitu.. sweet!! :)
mmg meletopp lah kak hana...sungguh geram tgk puff tuh...
ReplyDeletewah..sedapnye..thanks akak coz sharing tip n recipe
ReplyDeleteHana.....cantiiiikkkkk...!!!! Eh bukan ko je yg cantik...puff tu lg cantik...hahahahhaha
ReplyDeleteSalam Hana,
ReplyDeleteCantik, menarik, tertarik...kau mmng Deboommmm...comey2 puff tu...sayang nak mkn..kalau depan akak ni...maunya ku telek2...bukak selapis demi selapis...wallaaahhh kok telaten men kue...ketok uweenaakk bangeetttttt...
Salam kak..Tabik spring skit..Haippp!!
ReplyDeleteCantik puff akak..Sue baru beli yg kulit puff yg segera semalam mcm kak nor nya tu..Boleh la try buat cam nih kot..
Cantik sekali puff ini, Hana. I love to see the layer pop up on your puff. I ever baked chicken pie using pastry puff, but come out oily and not puffy. Is there any tips & triks? Btw, thanks for sharing the step-by-step pictures with us. :)
ReplyDeleteCantiknya puff ni..sayang plak nak makan.. Berseni betul kak Hana ni..
ReplyDeletemakcikkkkk, ni dtg anto kentang seguni...cukup ke nak buat potato wedges tu????wakakkakakak..... barter system tau..apple puff tu nak sume. siap bako terus anto sini...lallalalalal
ReplyDeleteMasya Allah, cantik & comei tersgt2 la puff Hana tu!!! Akak dah terbayang2 kecantikan, kerangupan & kesedapannya...huissh, mesti kena buat cpt2 ni...Thanks 4 sharing ya Hana.... :D
ReplyDeleteHana, cantik memang cantiklah buat cam ni, tapi mama sayang sebab ada balance selepas dipotong... tu yang madang je tak jadi nak buat yang beraneka ropa! Hehe
ReplyDeletekreatifnya kak hana ni..;)
ReplyDelete