Sunday, January 27, 2013

Snow Cheese Cake


Assalamualaikum dan salam sejahtera....  hampir setengah bulan juga tak update blog... tengok-tengok follower dah cecah 4 ribu lebih.... tima kasih pada yang sudi tu yer... al-maklom la skrg nih jd blogger suam2 kuku ajer... huhuuu.... kek nih dah lama nak menerai.... tp yang nih dah second kali buat..... yang first tuh resepi kek span ajer (resepi SINI).... kali nih try n error guna resepi lama slice cheese cake. wpon double triple cheese pada aku lg sedap kek yg ada cheese. lagipon kek cheese yang nih agak ringan. so xde la muak sangat... tapi depend kat tekak masing2 la ye.... jgn marahkan resepi plak! hehehehehee... jiran sebelah dah bagi, jiran tanah sebendang blom sempat bg lagi... ada sape lg nak ngaku jiran? meh aku bagi... hihihihi... kek2 gini kat umah nih payah nak abes.... oleh sbb aku yang nak makan, maka rajen2 la kene buat... hahahaa... utk kek yg lebih besar ikut tulisan kaler biru (lebih kurang satu setengah adunan dr yang ni)


RESEPI SNOW CHEESE CAKE

Bahan-bahan
Untuk Kek
  • 4 keping slice cheese - 6 keping
  • 170ml susu segar - 250ml
  • 70g butter - 100g
  • 80g gula halus -100g
  • 80g tepung gandum ayak (hana buat 10g tpg SRF, 70g tepung superfine) - 110g
  • 4 biji telur - 6 biji
  • 1sk esen vanila
Untuk Topping
  • 250g cream cheese philadelphia (satu ketul)
  • 1/2 tin susu pekat
  • 1/2 ketul keju cheddar kraf - parut

Cara-cara
  • Untuk Kek - Siat2kan slice cheese dan masukkan ke dalam periuk, Masukkan sekali susu segar. Kacau hingga cheese cair kemudian masukkan butter. Matikan api. (tak perlu hingga mendidih). Sejukkan.
  • Asingkan putih dan kuning telur. Pukul putih telur dan gula hingga bertanduk (terbalikkan tak jatuh).
  • Kemudian pukul kuning telur dan esen vanila lebih kurang satu-dua minit dengan kelajuan sederhana. 
  • Masukkan campuran susu segar, butter dan slice cheese tadi.  Kacau menggunakan whisk.
  • Kemudian masukkan tepung sedikit demi sedikit sehingga sebati.
  • Ambil 1/3 drpd putih telur dan kaup balikkan ke dalam adunan kuning telur. Kemudian campurkan baki adunan putih telur sedikit demi sedikit. Kaup balik sebati. (jgn over.. adunan agak ringan dan pekat)
  • Griss loyang dengan butter dan ratakan tepung supaya tidak melekat. (boleh juga alas dgn baking paper)
  • Tuang adunan ke dalam loyang dan bakar secara waterbath. (letak air di dalam dulang pembakar.. contoh lihat dibawah)
  • Bakar suhu 160 api atas bawah selama 50min-1jam (Bergantung kepanasan oven masing2). Uji kek sebelum keluarkan dr oven.
  • Sejukkan dahulu kek kemudian potong tengah dua bahagian.(hana potong guna pisau pemotong roti)
  • Untuk Topping - Pukul cream cheese dan susu pekat hingga sebati. Sapukan ke atas kek dan taburkan dengan parutan keju cheddar. Sejukkan dahulu dalam peti kemudian potong dan hidangkan.
http://1.bp.blogspot.com/_jURnbiPIu2g/TOntoq0zpBI/AAAAAAAALyw/2RMRZIVufaQ/s1600/Water-bath_s4x3_lg.jpg
bakar cara waterbath@steambath
credit image to foodnetwork.com

kek yang sangat lembut dan sedap!


TIMA KASIH KAK.NOR DAN SUAMI

n3 pakej lagi ye.... hihihi..... baru2 nih kami skluarga menerima kunjungan dari seorang blogger yang rata2 ramai mengenalinya... kak.nor secubit garam.. tima kasih kaknor dan abang.zo yang sudi datang memalam.... dan tima kasih dari kami sbb sudi bukak kelas pree photography! hihihihi.... en.hamzah dah pandai, tapi bini dier lembab mcm siput sket.. kikikikiki.. dan tima kasih ole2nya kek dan juga adiah bj cantik utk dania... jgn serik dtg lagi... hehehehe

malu2 plak kakak nih.. hihihi
 
terima kasih dr nia! :)

40 comments:

  1. Salam Kak Hana...
    aduh...menggoda banget itew snow cheese cake....teringin nak ambik yg dalam pinggan tu....Dania dah besar ek...

    ReplyDelete
    Replies
    1. wlam rahel.......
      meh la amik.... ada lg tuh hah..... klu tak sedekah takut jd masa cik tong sbb tak abes.. ngee ngeee... aah dah beso.. dah pandai tulun 'kemas' umah.... grrrrr

      Delete
  2. assalam Hana,pekaba?missed youuuu....Dah besar dah Dania...amkin comel dia...dah bape tahun ek?
    Sungguh gebu gebas cis kek hana.Hmmm...cair di mulut sedapnya...(dok imagine neh)
    Snow cis kek ni kite lom sampai seru lagi la..nk buat...macam2 jenis cis guna tu..selalu dok beli cream cis jer..lagipun tak bape nak kenai sangat cis2 ni...(nampak kejakunan di situ huhu)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wlam na...... alhamdulillah sihat.. na dan anak2 sihat? miss u too dear!! dania baru setahun 15 hari..... sedap na kek nih.... na bisnes kan? leh wat bisnes kek ni na... insyaAllah kastemer suka.... try la na.... kita pon dulu tak brape kenal cis mecis nih... bila nak buat baru kenal... hihihihi

      Delete
  3. Salam..isshhh magic betullah Akak kita ni membakor kek...guna loyang bolat kluor kek patsegi....he he he jgn mareee gurau deh

    ReplyDelete
    Replies
    1. ampeh lu minah! rasa nak kene baling loyang bulat ke loyang pat segi? kekekekekekeke

      Delete
  4. WAH...tak sangka...saya berniat nak buat arini...tp akak dah tayang dulu...ni kek apa? lagi best ya rasa kek ni..selalu tengok resipi pakai span cake je

    ReplyDelete
    Replies
    1. aah kebiasaan kita tgk digandingkan dgn kek span... tp pd tekak akak lebih suka kek cheese la... tak tau la plak tekak org lain... lagipon kek cis yg guna slice nih agak ringan cis nya berbanding kek cotton japanese cheesecake yang menggunakan sebuku cream cheese (xtra topping dua buku creamcheese!!)... tapi boleh juga kalau nak guna kek yg tuh.... cuma makin menternak la lemak2 di dalam badan.. hihihihi.. sekadar pendapat akak ajer... kalau farnas suka boleh cuba mana2 yang farnas rasa ok

      Delete
    2. Saya dah buat...thanks 4 the resepi....sedappp....nti tengok la n3 saya.... masih dlm pmbikinan. Blum post lg....hehe..

      Delete
  5. salam Hana...sedapnyer tgk kek tu...gebus ja nengok....dapnyer...dap...dap...dap...

    ReplyDelete
    Replies
    1. wlm fizah..... mmg gebus gebass..... time makan mcm nak cepat abeskan... tp bila dah abes nak lagi pulakkk....

      Delete
  6. kak hana...daku kak! daku nak ngaku neber kamuuuu....hik hik hik...nak kekkkk! :p
    ooo...ni resepi lain la yer. mmg ada hajat jgk nak buat kek salji cis ni. tp tak leh follow resepi ni la sbb kita pernah skali try kek cis slices ni tp tak jadi, dia jadi mcm bengkang plak hahahaha....geram betol tgk org lain buat gebu jerr, hehe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. selang dua umah akak nih mmg ada kosong... nak duduk? kekekekeke.... ko ni kene mandi bunga doploh jenis kot na... baru jadik gaknyer.. kekekekeke

      Delete
  7. salam Hana wah cantik lah cheese cake tu akak baru je buat tapi resepi nya agak lain sikit nnt boleh try resepi Hana pulak mesti hebat ni nampak lembut dan soft je

    ReplyDelete
    Replies
    1. wlam kaknoor.... sengaja kak buat kek lain sket dr biasa... sbb penah makan mcm nih sblm ni mmg sedap! tuh yg pandai2 godeh sendrik... hehehehe

      Delete
  8. erkkk.. dia masukkan dlm entry gak ya.. huhhh..

    insyaallah tak serik gi walau dah makan langsat berguni2 mlm tu.. terror la hamzah.. sekali ajor dah pandai.. hehee..

    mekasih atas kesudian menerima kunjungan dr tetamu jauh mlm2 buta ya.. terima kasih gak atas layangan dan makan minum sepanjang kat sana.. jgn lupa dtg kg rawai lak, bg 3D kejo kobau dan dania kejo bangau :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. dah kata tak dulik! hahahaha...... ala baru langsat kan.. belom rambai, duku, dokong, tampoi.... kekekekeke.... pakcik tuh sangat eksen skrg.. asik2 nak amik gambo.. tgh korek idong pon nak amik.. teruk taw

      Delete
    2. hamzah!!! ina ngumpat nih.. hahhaaa..

      hamzah kata, jelez ler tu.. sbb dia tak pandai lagi.. kan hamzah kan.. hehee

      lain kali nak rambai jer la sbb duku dah bnyk skrg ni kat sini.. hari2 makan .. kulit rambai boleh wat sayur lemak, ermm best hehee

      Delete
  9. assalamualaikum...umie baru plan nak wat cheese cake yang simple gini..umie nak copy resepi ni yer..nanti nak wat la...tq kak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumussalam umie...... dipersilakan... kalau nak lagi mudah guna kek span ajer.. klik kat SINI atas tu yer... selamat mencuba umie...

      Delete
  10. salam..kak hana..menyelerakan tengok cake..nak try buat la..hihi..sebenarnya jamy dah lama blogwalking belog kak hana..dulu buat karipap..menjadi best..cuma al maklum la tak reti nak ketip karipap yang hujung tepi tu..tapi karipap sedap..

    ReplyDelete
  11. hahaha kiut je kak nor malu2..hihihi

    ReplyDelete
  12. Waaa...jamu kak nor ye Hana? Bila nak jamu org sabah dgn cheese kek tu?
    Tadi tgk Hana kat dapur Izah, senyum lebar. Nanti turun sabah singgah tau, jgn dtg cuti sekolah, akak takde. Kang berseliseh kapalterbang pula.

    ReplyDelete
  13. salam mama hana..
    wah kak nor kamu dha sampai.. kak ilah kamu ni tak sampai2 lagi wpun dah ke kuantan.apasalh kak ummi tak join nieee rugi laaaa..hehe

    ReplyDelete
  14. That's a lovely cake!!! Huwaaa Kak Nor dah sampai sana ye? Wahhhh besnya sifu datang ;)

    ReplyDelete
  15. As salam,

    Klu yg adunan kecik guna loyang besar maner? Adunan besar guna loyang besar maner plak? TQ

    ReplyDelete
  16. salam..jap..nk tnye sikit ni kak..~
    kan akk ade tls 4 slice chedar n then sblh akk ade buat (-).. so kene tiru yg sblm tu ke slps? btw nice sharing :)

    ReplyDelete
  17. hr ni wat lg...lima kali wat dah ikut resepi ni...mula2 wat utk mkn sndr...en hubby yg x bape minat mkn kek kate sdp x manis sgt..dah jdik kek peberet dia lak..hehehe....pastu promot kat kengkawan....alhamdulillah jd pendapatan sampingan skarang...tq2 ye pd yg empunye resepi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Asmekom sis nak tnya .. sebab sya bru nak try cake ni .. sis buat sekali da menjadi ? sya tkt nak try :)

      Delete
  18. Wahhhh nmpk sedaap bole la sy try buat raya ni....tq

    ReplyDelete
  19. salam saya dh try resepi sis...tp sye pukul putih telur n gula x bertanduk huhuhu kek sye turun sis...tp resepi yg sis bg mang sdp

    ReplyDelete
  20. Salam hana... Yang kat tgh kek tu letak aper erk?

    ReplyDelete
  21. Assalamua'laikum. Pn. Hana terima kasih sbb berkongsi resepi. :) Kalau saya boleh tahu, yg bhn 4 keping slice cheese tu, sama dgn jenis keju cheddar yg kita parut utk topping ye?

    ReplyDelete
  22. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  23. assalamualaikum..boleh kukus tak kek nie saya budak baru nak giat dalam kek :)

    ReplyDelete