Assalamualaikum dan salam sejahtera..... dah lama teringin nak merasa kek si baldu merah nih bila tengok kengkawan sana sini buat.... tapi disebabkan aku nih alergic ngan pewarna makanan, maka utk resepi nih aku cuma buh satu sudu makan jerk berbanding 4!! aduhhhh nak terkucil makcik dbuatnyer..... hihihihi.... ppon kek nih ternyata sedappp... patut la mahal nak mampuih klu djual di pasaran yer! layan jerk la deco bodo2 aku nih... ok jap lagi aku bagi resepi yer!
UPDATED! ok ini resepinyer yer.... dari joy of baking. rasanya dah ramai mencuba resepi dari situ. kalau kat myresipi tuh ader 4 resepi yg sama bertindih... cuma aku buat kurang gebu sbb aku gune tepung gandum + baking powder. tp menten sedappp dan moist keknyer gtu! atau maybe lepas nih boleh cube resepi kak.mon dari dapur kakzai yang adunannya sedikit berbeza. biler ntah tuh nak buatnyer! hihihihi
buat yang bertanya... serbuk merah2 atas kek tuh adalah lebihan kek yang aku ancur2kan then jadikan sebagai hiasan. akceli before sapu frosting, bahagian atas kek tuh aku potong rata sbb ada sedikit membumbung. lebihan tuh la aku ancurkan alus2 tabur atas kek. cantik kan kan kan.... sila angguk doploh kali lagik! wakakakakakaka
RESEPI RED VELVET CAKE
source : joy of baking
terjemahan : hanamemories.blogspot.com
Bahan-bahan
Bahan Kek
- 250g tepung kek *
- 1/2 sk garam *
- 15g @ 2 sudu besar serbuk koko * (bahan * ayak)
- 113g @ 1/2 cawan butter
- 160g gula kastor - resepi asal 300g
- 2 biji telur gred A - hana gune 3 biji size M
- 1sk esen vanila
- 240ml @ 1 cawan buttermilk - jika tiada ikut cara dibawah
- 2sm liquid merah @ 4sm serbuk pewarna merah - hana buh 1sm jer - bleh ltk 2sm
- 1 sk cuka
- 1 sk soda bikarbonat
- 227g cream cheese
- 227 mascarpone - hana ganti cream cheese
- 115g @ 1 cawan gula kastor
- 360ml @ 11/2cawan whipping cream
- hana tambah susu segar sedikit utk frosting yg agak lembut
- Cara penyediaan buttermilk - Satukan 1 cawan susu segar + 1 sudu makan cuka. Biarkan sebentar dalam 10-15min sehingga susu jadi agak pekat. Boleh gantikan cuka dengan jus lemon atau cream of tartar dgn sukatan yang sama.
- Panaskan oven suhu 170darjah celcius. Sapu loyang dengan butter.
- Dalam mangkuk, satukan gula dan juga butter. Pukul hingga lembut lebih kurang 1-2minit.
- Masukkan telur satu persatu dan teruskan memutar hingga kembang dan gebu.
- Dalam cawan buttermilk satukan dengan pewarna merah dan kacau sebati hingga pewarna tidak berketul2.
- Kurangkan kelajuan mixer, masukkan tepung berselang seli dengan buttermilk sebanyak 3 kali. (tepung,buttermilk,tepung,buttermilk,tepung)
- Mangkuk kecil, satukan soda bikarbonat dan juga cuka hingga berbuih. Tuang cepat2 ke dalam adunan kek dan kaup balikkan sebati.
- Tuang ke dalam loyang dan bakar selama 30-40min atau sehingga masak. Cucuk lidi dahulu untuk memastikan kek masak. Jika bersih tandanya sudah masak.
- Sejukkan di atas redai kemudian belah 3 atau 4 bahagian.
- Sementera menunggu kek sejuk, sediakan cream cheese frosting. Satukan creamcheese dan mascarpone cheese dan putar sehingga smooth. Masukkan pula gula dan juga esen dan terus memukul hingga smooth lagi. Sapukan setiap lapisan kek dan hias ikut suka.
- Sejukkan di dalam peti ais dahulu untuk kenikmatan yang berganda. :)))
- Potong dan hidangkan.
Ina,
ReplyDeleteaisey! tadi akak dah post comment, tiba2 dia magically disappeared. huhuhu...
tgk ina buat this cake, excited pulak nak try this sunday. :)
Assalamualaikum....
ReplyDeleteHuahhh jangan habiskan. Simpan sikit bawa balik mesia. Nanti saya ambik kat klia.
mak aih kak..cunnye...sob sob...tolan air liuq nengok!! cantik mcm kek kawin
ReplyDeletewow!!..wow!!!!!..wow!!!
ReplyDeleteitu saja yang dapat ku katakan!!!..
macam nak terkeluar biji mata akak..cantikkk
han...ada lagi tak...nak sikit..???yg aku punya wes entek..hehehe
ReplyDeleteKak hana,ni bknnya deko bodo2 lagi dah ni,mmg lawo betoi la..Kak hana cpat la bgi resepiiiiiii..Nak try gak..
ReplyDeleteKak hana,yg ats kek tu,serbuk pe.?
ReplyDeletewaduh.. mmg sedap kek nih.. berbaloi buat.. nk tye la kak.. yg mcm crumble merah ats deco kek tuh ape ye?? tgk k.nor letak cmtuh pon lawa gak kt cc die..
ReplyDeleteErkkkkk kak,daku hulur tapauware jerla kek...
ReplyDeletecam sedap.. tertawan tekak ai..heee..
ReplyDeletemengancam dan terancam betul la...
ReplyDeletewah...nampak sedap sgt kek tu...tak rugi lah follow blog hana nie...dapat blog ana dari DTS tau..huhu...
ReplyDeletehana..ct jemput hana untuk ke blog ct..n tolong vote untuk ct k...
http://illustrasiaku.blogspot.com/2011/03/ct-berkempen-bukan-manifesto-ingin.html
adehhh terpegun jap nengok si baldu merah ni....sungguh mengancam jiwa tul la kak....dh ramai dh yg buat bila lak nk sampai dapur saya ni yer..hehe
ReplyDeleteperghhhh bedah!
ReplyDeleteAku pun blom penah merasa..
cepat bagi resepi..nanti aku nak buat!
Hana,..tempek gambar dah pun.....nanti ko poskan kek tu yer ke doha ni......ngeeeeeeeeeeee.....sampai sini ternampak2 seme kale velver hang je....
ReplyDelete'deco bodo2'??? cun camtu kira deco bodo2? adoii.. terasa rendah diri lak. huhu...
ReplyDeleteps: ingatkan oven dh masuk kotak, sempat agi bakar ke..
nak resepiiiiiii...... :D
ReplyDeletecantiknya kek baldu hana..mcm beli je nmpk
ReplyDeletePerghhhh...kat sini dah ada baldu merah ler...aci tak kalau aku bagi sedulang tempe tukar dgn 5 slices kek baldu nih...hehehe bole la..bole la bole la
ReplyDeleteKakhana smalm pun aku duk nyembang dengan hasue cemana rasa kek ni.. Takut aku nak buat kek lawo2 n sedap neh.. Takut aku je sorNg yg makan.. Hehehe.. Tapi lawo giler kek tu walau katanya deco bodo2.. Uishh
ReplyDeletehuhuhu..sedap kan kak hana..kek nih..mmg xpuas makan...semua belen rase dia...huhuhuh..kak izahdaut..cuber r...mmg sedap r....
ReplyDeletelawanye....heheeh ni bukan deco bodo2..deco cerdik nih hehehe...akhirnye kak hana dah terjebak jugeee ngeee..
ReplyDeleteakakkkkkkkkkkkk....dah lama sy aim kek nih..cepat nak resepi...hik3
ReplyDeletewokey kawan2 yang di sayangi... resepi dah ada tuh... selamat mencube yerrr... makcik nak pingsan dulu sbb dah dua kali translate tiba2 pc kong ilang terusss! huH! sabo jerk haku.... jom makan kekkkkk!
ReplyDeleteurghhhhhh nampak sgt menarik....
ReplyDeleteamik order tak???
Assalamualaiku.....Hanaaaa....kek fav. kak cek ni...emmmm...dah terasa2 kat tekak ni...he he
ReplyDeleteCantik!cantik!Cantik! penat dah dok angguk ni......
ReplyDeleteaku takut giler ngan jumlah pewarna yang digunakan. Ada yang pakei sebotol! Giler aku baca recipenye.
ReplyDeletekak hana!!! dalila baru je siap bake cake ni masa tgk kak hana post entry red velvet!!! aaa teruja nya sbb kita buat benda yang sama.... :))))
ReplyDeletelawanya kek..nak makan pun rasa sayang hehehe
ReplyDeleteWeeeyyyyy...lawooonyaa...owh ko alergic pewarna eh...akak alergic stoberi...pantang pegang...nak cekup terus...wakakakakaa....cantik deko2 bodo pun Hana oiii...melekat gak tali2 tuh..kalau akak mau futus2 nyawa ikan gitu...hehehe
ReplyDeleteapa yg ko post x menawan..habaq mai..iskh, pendek kata sumenyer aku suker!!
ReplyDeletebtul la hana,tgk bnyk sgt pewarna aku pun ngeri..tp sedap sgt kek nih!
deco bodo2 tu aku tgk pandai jer..handsome plak tu..aku klu bab hias kek ni mmg fail..huhu
*cantik la bekas shashimi hias bunge eh..klu kat sini letak plastik ijo tu pun dah kira lawa la tu...sedap x jeruk bunge tu? ada rasa cm sayur jeruk ke?
hana...koo buat kan untuk aku nanti eks...bila balik batu pahat ..haha..
ReplyDeleteakhirnya, dpt gak buat RV cake ya.. cantik :)
ReplyDeleteFulamakkkk cantiknya...mengancam jiwa ragaku...takleh nak kata apa lagi daaaa...mmng menawan...betul tak kawan2 semua....betui..betui..betui...(sambil angguk2 kepala style upin dan ipin....)
ReplyDeletekan dah kata dah..sedap kan?..
ReplyDeleteishhh...ko nyer RVC cun arr...aku wat sekali jer...trus hancus rebus...semangat aku trus tertimbus..tgk ko wat, ada sket nyer teringin arr..
ReplyDeleteHana
ReplyDeleteTak mcm deco bodo2 la
mcm pro jek nampakyna
Lom pernah try lg..teruja la
perhhh..cantik tahap gaban kek akak ni...
ReplyDeletemengoda betul....
Assalamualaikum Hana...deko bodoh amenda ntah? Cantik sangat la tu..confirm dah boleh bukak kedai kek kat Batu Pahat. Akak suka sgt kek ni, mkn pon tak muak kan Hana..
ReplyDeleteBila la Kak nak pandai buat Kek macam ni. Esok birthday anak bongsu Kak, Hana anta pakai AIR ASIA ya
ReplyDeletekak hana..kak hana..thank tau vote untuk ct...
ReplyDeleteaisehmenn.. cannot tahan..
ReplyDeletebuttermilk sudah jumpa
harap-harap menjadi la
ishk ishk tak saba nak berjiran neh...hahaha :P
ReplyDeletesedapnya...nak gi giant la beli brg2..harus buat hari ni jugak...tak tahan tgk..
ReplyDeletesalam hana...ko msh ade lgi ke kat jepun mgu depan?su nak g sana tgok adik ipar viva..kot2 la terjumpa or terlanggar bahu ke..leh la share2 cerita kan...;-)
ReplyDeletekak..eina da hangguk dploh kali dah ni..boleh try x kek tuh..sebab dah hangguk?ekekeke...cantik la kak decorating tuh..bukan bodoh2 dah tu..nyampah..eina buat x penah jadi mcm tu...hehehe
ReplyDeleteumangggg aihhh....!!!!
ReplyDeletemelopong akak tgk kek baldu merah mu ittew............. tabik doploh kali!! hhahahaha....
aduhhhh begitu cantik sekali si baldu merah.....waaa..bilala nk merasa..
ReplyDeletegara-gara kek ini lah saya hilang selera makan. mencari merata tempat tak jumpa-jumpa. nak buat sendiri takut bantat jer.
ReplyDeleteujung-ujung belilah choc moist pengganti si velvet. tapi rasanya... Masyaallah... sedap lagi sayur pucuk ubi cecah sambal belacan. sedih. tak menepati piawaian saya. akhirnya tak dapat masuk ke tekak. dan semua makanan tak dapat saya telan disebabkan kempunan.
salam..vavavaaa...santek deco nye..memang p0n RV ni s0dap sesangat..pastu sedap lah menambahkan KIL0..kankankan...ni umah kiter->sweetsnonakuazizah.blogspot.com..tapi umah kiter xsemeriah umah hana!take care.bubaaiizzz..
ReplyDeletesalam hana, mintak izin copy paste dan ubah sesikit kat blog ye...
ReplyDeleteya Allah, meleleh ayaq liuq tgk kek nih.. hebat2.. tabik spring.. hopefully nnt2 sy pun mampu masak sebagus ni..
ReplyDeletesalam.. nk tnye..
ReplyDeletekt mana nk masukkn yg whipping cream tu?
Perghhh meleleh air liur tengok kek ni.. Singgah dari blog Kak Alongroz.. :) Cuci mata jap..
ReplyDeleteyang garam tu , setengah susu erk ?
ReplyDelete