Monday, March 7, 2011

Red Velvet Cake


Assalamualaikum dan salam sejahtera..... dah lama teringin nak merasa kek si baldu merah nih bila tengok kengkawan sana sini buat.... tapi disebabkan aku nih alergic ngan pewarna makanan, maka utk resepi nih aku cuma buh satu sudu makan jerk berbanding 4!! aduhhhh nak terkucil makcik dbuatnyer..... hihihihi.... ppon kek nih ternyata sedappp... patut la mahal nak mampuih klu djual di pasaran yer! layan jerk la deco bodo2 aku nih... ok jap lagi aku bagi resepi yer!

UPDATED! ok ini resepinyer yer.... dari joy of baking. rasanya dah ramai mencuba resepi dari situ. kalau kat myresipi tuh ader 4 resepi yg sama bertindih... cuma aku buat kurang gebu sbb aku gune tepung gandum + baking powder. tp menten sedappp dan moist keknyer gtu! atau maybe lepas nih boleh cube resepi kak.mon dari dapur kakzai yang adunannya sedikit berbeza. biler ntah tuh nak buatnyer! hihihihi

buat yang bertanya... serbuk merah2 atas kek tuh adalah lebihan kek yang aku ancur2kan then jadikan sebagai hiasan. akceli before sapu frosting, bahagian atas kek tuh aku potong rata sbb ada sedikit membumbung. lebihan tuh la aku ancurkan alus2 tabur atas kek. cantik kan kan kan.... sila angguk doploh kali lagik! wakakakakakaka


RESEPI RED VELVET CAKE
source : joy of baking
terjemahan : hanamemories.blogspot.com

Bahan-bahan
Bahan Kek
  • 250g tepung kek *
  • 1/2 sk garam *
  • 15g @ 2 sudu besar serbuk koko * (bahan * ayak)
  • 113g @ 1/2 cawan butter
  • 160g gula kastor - resepi asal 300g
  • 2 biji telur gred A - hana gune 3 biji size M
  • 1sk esen vanila
  • 240ml @ 1 cawan buttermilk - jika tiada ikut cara dibawah
  • 2sm liquid merah @ 4sm serbuk pewarna merah - hana buh 1sm jer - bleh ltk 2sm
  • 1 sk cuka
  • 1 sk soda bikarbonat
Cream Cheese Frosting
  • 227g cream cheese
  • 227 mascarpone - hana ganti cream cheese
  • 115g @ 1 cawan gula kastor
  • 360ml @ 11/2cawan whipping cream
  • hana tambah susu segar sedikit utk frosting yg agak lembut
Cara-cara
  • Cara penyediaan buttermilk - Satukan 1 cawan susu segar + 1 sudu makan cuka. Biarkan sebentar dalam 10-15min sehingga susu jadi agak pekat. Boleh gantikan cuka dengan jus lemon atau cream of tartar dgn sukatan yang sama.
  • Panaskan oven suhu 170darjah celcius. Sapu loyang dengan butter.
  • Dalam mangkuk, satukan gula dan juga butter. Pukul hingga lembut lebih kurang 1-2minit.
  • Masukkan telur satu persatu dan teruskan memutar hingga kembang dan gebu.
  • Dalam cawan buttermilk satukan dengan pewarna merah dan kacau sebati hingga pewarna tidak berketul2.
  • Kurangkan kelajuan mixer, masukkan tepung berselang seli dengan buttermilk sebanyak 3 kali. (tepung,buttermilk,tepung,buttermilk,tepung)
  • Mangkuk kecil, satukan soda bikarbonat dan juga cuka hingga berbuih. Tuang cepat2 ke dalam adunan kek dan kaup balikkan sebati.
  • Tuang ke dalam loyang dan bakar selama 30-40min atau sehingga masak. Cucuk lidi dahulu untuk memastikan kek masak. Jika bersih tandanya sudah masak.
  • Sejukkan di atas redai kemudian belah 3 atau 4 bahagian.
  • Sementera menunggu kek sejuk, sediakan cream cheese frosting. Satukan creamcheese dan mascarpone cheese dan putar sehingga smooth. Masukkan pula gula dan juga esen dan terus memukul hingga smooth lagi. Sapukan setiap lapisan kek dan hias ikut suka.
  • Sejukkan di dalam peti ais dahulu untuk kenikmatan yang berganda. :)))
  • Potong dan hidangkan.

56 comments:

  1. Ina,

    aisey! tadi akak dah post comment, tiba2 dia magically disappeared. huhuhu...

    tgk ina buat this cake, excited pulak nak try this sunday. :)

    ReplyDelete
  2. Assalamualaikum....
    Huahhh jangan habiskan. Simpan sikit bawa balik mesia. Nanti saya ambik kat klia.

    ReplyDelete
  3. mak aih kak..cunnye...sob sob...tolan air liuq nengok!! cantik mcm kek kawin

    ReplyDelete
  4. wow!!..wow!!!!!..wow!!!
    itu saja yang dapat ku katakan!!!..
    macam nak terkeluar biji mata akak..cantikkk

    ReplyDelete
  5. han...ada lagi tak...nak sikit..???yg aku punya wes entek..hehehe

    ReplyDelete
  6. Kak hana,ni bknnya deko bodo2 lagi dah ni,mmg lawo betoi la..Kak hana cpat la bgi resepiiiiiii..Nak try gak..

    ReplyDelete
  7. Kak hana,yg ats kek tu,serbuk pe.?

    ReplyDelete
  8. waduh.. mmg sedap kek nih.. berbaloi buat.. nk tye la kak.. yg mcm crumble merah ats deco kek tuh ape ye?? tgk k.nor letak cmtuh pon lawa gak kt cc die..

    ReplyDelete
  9. Erkkkkk kak,daku hulur tapauware jerla kek...

    ReplyDelete
  10. cam sedap.. tertawan tekak ai..heee..

    ReplyDelete
  11. mengancam dan terancam betul la...

    ReplyDelete
  12. wah...nampak sedap sgt kek tu...tak rugi lah follow blog hana nie...dapat blog ana dari DTS tau..huhu...

    hana..ct jemput hana untuk ke blog ct..n tolong vote untuk ct k...
    http://illustrasiaku.blogspot.com/2011/03/ct-berkempen-bukan-manifesto-ingin.html

    ReplyDelete
  13. adehhh terpegun jap nengok si baldu merah ni....sungguh mengancam jiwa tul la kak....dh ramai dh yg buat bila lak nk sampai dapur saya ni yer..hehe

    ReplyDelete
  14. perghhhh bedah!
    Aku pun blom penah merasa..
    cepat bagi resepi..nanti aku nak buat!

    ReplyDelete
  15. Hana,..tempek gambar dah pun.....nanti ko poskan kek tu yer ke doha ni......ngeeeeeeeeeeee.....sampai sini ternampak2 seme kale velver hang je....

    ReplyDelete
  16. 'deco bodo2'??? cun camtu kira deco bodo2? adoii.. terasa rendah diri lak. huhu...
    ps: ingatkan oven dh masuk kotak, sempat agi bakar ke..

    ReplyDelete
  17. cantiknya kek baldu hana..mcm beli je nmpk

    ReplyDelete
  18. Perghhhh...kat sini dah ada baldu merah ler...aci tak kalau aku bagi sedulang tempe tukar dgn 5 slices kek baldu nih...hehehe bole la..bole la bole la

    ReplyDelete
  19. Kakhana smalm pun aku duk nyembang dengan hasue cemana rasa kek ni.. Takut aku nak buat kek lawo2 n sedap neh.. Takut aku je sorNg yg makan.. Hehehe.. Tapi lawo giler kek tu walau katanya deco bodo2.. Uishh

    ReplyDelete
  20. huhuhu..sedap kan kak hana..kek nih..mmg xpuas makan...semua belen rase dia...huhuhuh..kak izahdaut..cuber r...mmg sedap r....

    ReplyDelete
  21. lawanye....heheeh ni bukan deco bodo2..deco cerdik nih hehehe...akhirnye kak hana dah terjebak jugeee ngeee..

    ReplyDelete
  22. akakkkkkkkkkkkk....dah lama sy aim kek nih..cepat nak resepi...hik3

    ReplyDelete
  23. wokey kawan2 yang di sayangi... resepi dah ada tuh... selamat mencube yerrr... makcik nak pingsan dulu sbb dah dua kali translate tiba2 pc kong ilang terusss! huH! sabo jerk haku.... jom makan kekkkkk!

    ReplyDelete
  24. urghhhhhh nampak sgt menarik....
    amik order tak???

    ReplyDelete
  25. Assalamualaiku.....Hanaaaa....kek fav. kak cek ni...emmmm...dah terasa2 kat tekak ni...he he

    ReplyDelete
  26. Cantik!cantik!Cantik! penat dah dok angguk ni......

    ReplyDelete
  27. aku takut giler ngan jumlah pewarna yang digunakan. Ada yang pakei sebotol! Giler aku baca recipenye.

    ReplyDelete
  28. kak hana!!! dalila baru je siap bake cake ni masa tgk kak hana post entry red velvet!!! aaa teruja nya sbb kita buat benda yang sama.... :))))

    ReplyDelete
  29. lawanya kek..nak makan pun rasa sayang hehehe

    ReplyDelete
  30. Weeeyyyyy...lawooonyaa...owh ko alergic pewarna eh...akak alergic stoberi...pantang pegang...nak cekup terus...wakakakakaa....cantik deko2 bodo pun Hana oiii...melekat gak tali2 tuh..kalau akak mau futus2 nyawa ikan gitu...hehehe

    ReplyDelete
  31. apa yg ko post x menawan..habaq mai..iskh, pendek kata sumenyer aku suker!!

    btul la hana,tgk bnyk sgt pewarna aku pun ngeri..tp sedap sgt kek nih!

    deco bodo2 tu aku tgk pandai jer..handsome plak tu..aku klu bab hias kek ni mmg fail..huhu

    *cantik la bekas shashimi hias bunge eh..klu kat sini letak plastik ijo tu pun dah kira lawa la tu...sedap x jeruk bunge tu? ada rasa cm sayur jeruk ke?

    ReplyDelete
  32. hana...koo buat kan untuk aku nanti eks...bila balik batu pahat ..haha..

    ReplyDelete
  33. akhirnya, dpt gak buat RV cake ya.. cantik :)

    ReplyDelete
  34. Fulamakkkk cantiknya...mengancam jiwa ragaku...takleh nak kata apa lagi daaaa...mmng menawan...betul tak kawan2 semua....betui..betui..betui...(sambil angguk2 kepala style upin dan ipin....)

    ReplyDelete
  35. kan dah kata dah..sedap kan?..

    ReplyDelete
  36. ishhh...ko nyer RVC cun arr...aku wat sekali jer...trus hancus rebus...semangat aku trus tertimbus..tgk ko wat, ada sket nyer teringin arr..

    ReplyDelete
  37. Hana

    Tak mcm deco bodo2 la
    mcm pro jek nampakyna
    Lom pernah try lg..teruja la

    ReplyDelete
  38. perhhh..cantik tahap gaban kek akak ni...
    mengoda betul....

    ReplyDelete
  39. Assalamualaikum Hana...deko bodoh amenda ntah? Cantik sangat la tu..confirm dah boleh bukak kedai kek kat Batu Pahat. Akak suka sgt kek ni, mkn pon tak muak kan Hana..

    ReplyDelete
  40. Bila la Kak nak pandai buat Kek macam ni. Esok birthday anak bongsu Kak, Hana anta pakai AIR ASIA ya

    ReplyDelete
  41. kak hana..kak hana..thank tau vote untuk ct...

    ReplyDelete
  42. aisehmenn.. cannot tahan..
    buttermilk sudah jumpa
    harap-harap menjadi la

    ReplyDelete
  43. ishk ishk tak saba nak berjiran neh...hahaha :P

    ReplyDelete
  44. sedapnya...nak gi giant la beli brg2..harus buat hari ni jugak...tak tahan tgk..

    ReplyDelete
  45. salam hana...ko msh ade lgi ke kat jepun mgu depan?su nak g sana tgok adik ipar viva..kot2 la terjumpa or terlanggar bahu ke..leh la share2 cerita kan...;-)

    ReplyDelete
  46. kak..eina da hangguk dploh kali dah ni..boleh try x kek tuh..sebab dah hangguk?ekekeke...cantik la kak decorating tuh..bukan bodoh2 dah tu..nyampah..eina buat x penah jadi mcm tu...hehehe

    ReplyDelete
  47. umangggg aihhh....!!!!
    melopong akak tgk kek baldu merah mu ittew............. tabik doploh kali!! hhahahaha....

    ReplyDelete
  48. aduhhhh begitu cantik sekali si baldu merah.....waaa..bilala nk merasa..

    ReplyDelete
  49. gara-gara kek ini lah saya hilang selera makan. mencari merata tempat tak jumpa-jumpa. nak buat sendiri takut bantat jer.

    ujung-ujung belilah choc moist pengganti si velvet. tapi rasanya... Masyaallah... sedap lagi sayur pucuk ubi cecah sambal belacan. sedih. tak menepati piawaian saya. akhirnya tak dapat masuk ke tekak. dan semua makanan tak dapat saya telan disebabkan kempunan.

    ReplyDelete
  50. salam..vavavaaa...santek deco nye..memang p0n RV ni s0dap sesangat..pastu sedap lah menambahkan KIL0..kankankan...ni umah kiter->sweetsnonakuazizah.blogspot.com..tapi umah kiter xsemeriah umah hana!take care.bubaaiizzz..

    ReplyDelete
  51. salam hana, mintak izin copy paste dan ubah sesikit kat blog ye...

    ReplyDelete
  52. ya Allah, meleleh ayaq liuq tgk kek nih.. hebat2.. tabik spring.. hopefully nnt2 sy pun mampu masak sebagus ni..

    ReplyDelete
  53. salam.. nk tnye..
    kt mana nk masukkn yg whipping cream tu?

    ReplyDelete
  54. Perghhh meleleh air liur tengok kek ni.. Singgah dari blog Kak Alongroz.. :) Cuci mata jap..

    ReplyDelete