Wednesday, May 1, 2013

Kek Coklat Moist


Lagi kek tempahan kastemer...... kek coklat moist nih dah banyak kali mendapat tempahan.... cuma tak dan nak amik gambar yang lain2 tuh... kali nih request dr kak.ja untuk anaknya.....moga menepati citarasa mereka skluarga la hendaknya...


kat umah nih pon anak2 pantang nmpk mama dier godeh2 kek coklat... bila dah buat utk kastemer kene buat gak la utk diorg..... kalau kek coklat takde la nak jemu sgt... klu tempahan kek lain, huh! tak pandang pon... mujur la wat kek coklat nih senang jer kan..... resepi mcm juga kek coklat yang lain... kebanyakkannya lebih kurang sama jer.... terpulang la citarasa masing2 nak cuba yg mana.... ok la selamat mencubaa dan selamat hari pekerja!.... yang berwarna merah untuk satu adunan loyang kecil 7inci


RESEPI KEK COKLAT MOIST
resepi oleh : hanamemories.blogspot.com

Bahan-bahan
Bahan Kek
  • 5 biji telur gred A - 3 biji gred B
  • 2 cawan tepung superfine@tepung kek - tpg gandum pon boleh - 1 cwn
  • 1 cawan serbuk koko - 1/2 cwn
  • 2 cawan gula halus - 1 cwn
  • 1 1/4 cawan susu pekat - 1/2 cwn + 1sb
  • 2 1/2 cawan susu segar@susu cair@susu coklat@air biasa- 1 1/4 cwn
  • 1 1/2 cawan minyak - 3/4 cwn
  • 1 1/2 baking powder - 1sk
  • 1 sk soda bikarbonat - 1sk
  • 1 sk esen vanila - 1sk
  • 1 sk garam - secubit
Bahan Topping @ Ganache Coklat
  • 100ml whipping cream/fresh cream
  • 250g coklat masakan gelap (dark chocolate)
  • 1 sudu besar golden syrup (utk kurangkan pahit coklat)
  • 1 sudu besar butter (utk topping yg berkilat)



Cara-cara
  • Ayak tepung, serbuk koko, baking powder, garam dan soda bikarbonat.Ketepikan.
  • Pukul telur dan juga gula halus hingga kembang. Masukkan esen vanila. Putar lagi sebati. (Guna blender pon tak mengapa)
  • Masukkan susu segar@susu cair. Kemudian masukkan bahan ayak tadi. Gaul sebati.Akhir sekali masukkan minyak.
  • Oleskan loyang dengan sedikit butter/marjerin, tuang adunan kek dan kukus lebih kurang 1 jam atau sehingga masak. kek nih boleh juga dibakar di oven dengan suhu 170.
  • Sejukkan kek. Sementara itu buat topping/ganache coklat.Panaskan whipping cream/fresh cream sebentar (tak perlu hingga mendidih). Jika tiada boleh sub dgn susu segar/susu cair tapi kurangkan sukatan 50ml. Masukkan coklat masakan. Kacau hingga cair dan licin. Kemudian masukkan syrup dan juga butter. Kacau sebati. Tuang ke atas kek yang dah sejuk tadi.
  • Masukkan peti ais kemudian baru potong dan hidang.
  • Nota Hana : Untuk topping coklat seperti gambar, hana curah ganache dua kali. Sekali utk salut kek, dan sekali lagi utk topping yg meleleh. Untuk salut kek hana buat satu adunan topping di atas. Lebihan ganache hana simpan dan sejukkan dalam peti ais sebentar untuk paipkan border atau buat bunga. Untuk topping meleleh tuh hana buat setengah adunan dr resepi topping di atas. Kene pastikan kek sejuk dan topping pertama dah beku supaya topping meleleh cantik dan tak cair sangat.

43 comments:

  1. Aslmkm Cekgu Hana...waahhh ko dah ambik order? nak order..nak order..(buat muka suci..)
    cantik swiit je kek ko nih..lapo lak..hehe
    Betul tu, pendapat ai la..rsp kek coklat memang x jauh beza kan..eh ko ada tanya pendapat tak ni? haha..
    Selamat bercuti..

    ReplyDelete
  2. Salam khana.....pitam subuh2 kt sini da dhidang dgn kek coklat meleleh.....nk order anto ke dubai bolehhhh

    ReplyDelete
  3. wah, saiki terima tempahan yo?
    semoga laris yo, mbak.... :)

    ReplyDelete
  4. Cantik topping to hana. Mck dh bookmarked resepi utk di cuba nanti....tq again :))

    ReplyDelete
  5. Comeynya....topping meleleh tu harus tiru tuuuu..dabel layer gitew...

    ReplyDelete
  6. salam hana...selamat hari pekerja.nampak sedap kek cekelat tu...cantik!!

    ReplyDelete
  7. Assalam,

    cantik menarik dan selera tertarik sungguh

    ReplyDelete
  8. salam hana,

    suka tengok deko kek coklat ni..simple ja dan kelihatan menarik..sedapnya makan kek coklat..

    ReplyDelete
  9. Salam hana,mmg mewah coklat tuuu....sedappp...pasti pelanggan tu puas hati.

    ReplyDelete
  10. alah kak hana zila nak jugak la..tgk bunga cinonet tu geram rasa..

    ReplyDelete
  11. Nyah.. lama gila aku tak godek lemari ko ni. dekat setahun jugak.... baru aku tau ko dah ada bby gurl... tahniahhhhh.....
    -dari aku yang bertukar nama nina ke Kinrara Bakery.. hehehe -

    ReplyDelete
  12. alololo kiuttnya kek letak munga2 tu...

    ReplyDelete
  13. tutup la bakery2 kat Kuantan nun bila ko dah mula ambik tempahan..kehkehkeh... nk order bleh?hehehe..(buat muka suci mcm Anna gak) :p

    ReplyDelete
  14. Salam Hana...sedapnya,,,,tergugat iman fiza kalau camni....huhuhu...sedapnyaaaa

    ReplyDelete
  15. sedapnye negok kek-kek kak hana!
    RV aritu pon xcuba-cuba lagi...tempting...semua nak ;)

    ReplyDelete
  16. tak perlu kata apa2 ni..mmg sdap cekelet2 nih kan hana...

    ReplyDelete
  17. comelnyer hana.. deko yg simple tp menarik...

    ReplyDelete
  18. Comey lote kek cekelatnya... pergh!!

    ReplyDelete
  19. Waaaahh sempat lagik tu menggodek tempahan...petang kang akak singgah, order kek cokelat topping leleh2 gitu 1 eh... ^__^

    ReplyDelete
  20. sewit lagi kiut kek tuh...simple dan chomei jek!!
    hemmm apesal lah x sampai2 kek akak nih???ahaks!

    ReplyDelete
  21. Salam besan cayang! Hanto Liana suh tolong mamaHana buat kek... nanti jual jgn luper kasi upah komisen ya.... heheee... mana ler anak kantan menantu lamer tak jenguk mamaRoz!

    ReplyDelete
  22. salam hana, cantik je hana deko kek tu...

    ReplyDelete
  23. nak tanya... ganache coklat ni tahan berapa lama ye jika diluar...

    ReplyDelete
    Replies
    1. insyaallah boleh tahan 2-3 hari jika diluar dgn suhu bilik yg lembab... asalkan tak terlampau panas

      Delete
  24. salam..nak tanya..nak ikut resepi mana ea? tulisan merah ke hitam? tq.. :)

    ReplyDelete
  25. kek ni kalau tak masuk peti ais okay tak?

    ReplyDelete
  26. salam, akak tumpang tanya. kalau minyak digantikan dengan mentega/butter boleh tak?

    ReplyDelete
  27. NAK TRY buat resepi yg dlm ni la..hihi.. :)

    ReplyDelete
  28. dear..whipping cream dgn non dairy whipping cream sama x..non dairy nie lebih buat durian crepe hari tu..blh guna x..

    ReplyDelete
  29. salam, saya dah try buat kek ni,mmg sedap, antar cikit kt jiran-jiran pastu ada yang nak oder..time kasih kak sbb sudi kongsi resepi,dan mtk halalkan saya amik resepi dr akk...:)

    ReplyDelete
  30. Mohon share resepi ye...nak tya tulisan merah untuk apa ye...

    ReplyDelete
  31. Kalau saya guna self-raising flour bole x?then kna masukkn jgk ke baking powder & soda bikarbonat?

    ReplyDelete
  32. Ari tu dh try buat red velvet mmg mnjadi...ari ni lak nk kek coklat moist...hihihi

    ReplyDelete
  33. Ari tu dh try buat red velvet mmg mnjadi...ari ni lak nk kek coklat moist...hihihi

    ReplyDelete
  34. Slm.sy try few choc cake but this one so adorable.mnjadi sgt,anak2 suka,hbby pn puji.tqvm...

    ReplyDelete
  35. assalammualaikum. saya nak tanya kalau kita guna tepung kek masih perlu letak soda bikarbonat dgn serbuk penaik lg ker.

    ReplyDelete
  36. Resepi menarik. Lama rasanya x buat kek coklat melimpah ruah ni. kihkihkih. oh ye nanti ada masa singgah2 lah blog saya ye http://www.mamafisya.com/

    ReplyDelete
  37. wow cantiknya ganache! sgt artistik!
    TuneTalk topup RM30 dapat kredit RM40, topup RM50 dapat kredit RM70, cashback 3%,tiap kali topup dpt point.
    http://www.TalkFree2U.com/sitirevell
    http://tunetalk13.blogspot.com/

    ReplyDelete
  38. Assalamualaikum pn hana..sdap kek tu...nmpak menyelerakan....sy baru jd follower pn...sbb baru daftar blogg..hrap dapat beri tunjuk ajar yer sifu...hehe

    ReplyDelete
  39. Nak Tanya Jenis whipping cream yang digunakan. Same ke non dairy whipping cream or dairy? Sbb sy bace fresh cream ni non-dairy whipping cream..

    ReplyDelete