Monday, April 29, 2013

Blueberry Cake (Sponge Cake)



Assalamualaikum dan salam sejahtera..... lately nih internet lemau giler la kat umah nih... dah tambah 'power' pon masih slow macam siput...huh! tensen mokcik! nih pon ntah bape lama nak nunggu loading satu gambo.. berpeloh dbuatnyer!grrrrrr..... ok la nak citer pasal kek nih... tak menyempat la nak 'prob' bagai  sbb nak 'send' ke tuannya.... deko hentam labu jer... request customer yg nak kek blueberry katanya.... tup tup aritu kuor kek blueberry kak.madiha terus jer kopi n pes... alhamdulillah cantik pula kejadiannya... dr segi rasa tak tau la apa citernyer... esok kene tanya kat tuan yg empunyer makan... arap2 kene ngan selera yer kak.ros.. hehehehe.. sejak biler pula aku mula berbisnes ni yer? hehehehe... hentah ler... sajer suka2 memperkenan kehendak sahabat2 yg nak makan kek itu n ini.. boley gitu? hihihihi.... ppon untuk resepi nih tima kasih kak.madiha dan jugak rahel yang sama2 kongsikan resepi. resepi tak sempat nak edit balik. kopipes dr blog kak.madiha. tq kak....



Resepi Kek Span Vanilla
MaDiHaA adaptasi dari resepi Kek Span Coklat (Noraini Zakaria)
Sumber : Rahel

Bahan:
240g tepung kek/tepung superfine
130g gula kaster
110ml minyak masak
100ml susu segar
20g ovallet
6 biji telur gred A
1 st baking powder
1 st esen vanila

Cara:
 
1. Panaskan oven. Griskan acuan. Alas dasar acuan dgn baking paper.
2. Pukul telur, gula, ovallet, tepung s'fine, BP sehingga kembang dan gebu selama 5 minit.
3. Perlahankan mixer, masukkan susu cair & esen vanilla. Teruskan lagi memukul selama 5 minit. Tuangkan minyak & gaul sebati.
4. Tuang ke dalam acuan. Bakar selama 45 mint atau hingga masak.
5. Bila kek sudah masak, telangkupkan (atas redai) selama 5 minit. Keluarkan kek & boleh dihidangkan atau dihias dengan aising kegemaran.
 

Blueberry Cake (Sponge Cake)
Bahan2
1 biji kek span vanila (seperti resepi di atas)
Filling blueberry secukupnya
500 ml fresh cream/ non diary whipping cream

Bahan sirap lemon
30 gm gula pasir
150 ml air suam
1 biji lemon (ambil jusnya)

Cara menyediakan
1. Sediakan dahulu kek span vanila (seperti resepi di atas) & sejukkan dahulu kek.  Sementara itu.. sediakan sirap lemon dengan melarutkan gula dalam air suam & campurkan dengan jus lemon. Ketepikan dahulu.
2. Putar fresh cream/whpping cream sehingga gebu. Jangan terlalu lama memutar, berhenti bila nampak fresh cream dah gebu & kaku.
3. Kek span vanilla di belah/potong kepada 3 lapisan. 
4. Letakkan satu lapis kek di atas papan kek.  Basahkan lapisan kek dengan sirap lemon menggunakan berus kuih sehingga permukaan kek agak basah. Kemudian sapukan di atas kek dengan lapisan nipis bluberry filling & akhir sekali sapukan pula dengan fresh cream.
5. Lapiskan pula dengan lapisan kedua kek & ulang proses yang sama seperti step no. 4 di atas. Teruskan dengan lapisan ke tiga tetapi untuk lapisan ketiga atau yang terakhir ini cukup sekadar dibasahkan dengan sirap lemon sahaja di atas permukaan kek.
 6. Sapukan keseluruhan kek dengan fresh cream & licinkan fresh cream tersebut.. Hiaskan dengan lebihan blueberry filling di atas kek.

19 comments:

  1. salam hana,

    deko walaupun simple tapi still nampak menarik..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wlm bbwana...
      tima kasih... alhamdulillah dtg idea yg cenggitu. klu tak ntah jd apa. hihi...

      Delete
  2. salam...

    wah, cantik & npak mhal gituuuw....

    ReplyDelete
    Replies
    1. wlm syafex...
      nmpk jer mahal tp sebenarnya murah je.. harga terendah di pasaran... hihihi

      Delete
  3. Assalamualaikum Hana...tergugat iman fiza tgk kek Hana ni...terliuq dah ni...walaupun dekonya simple tapi x mungkin mampu fiza tiru...huhuhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumussalam fiza...
      insyaallah fiza pon boleh buat.. ntah2 lg cantik. kita pon sebenarnya keras tgn gak.. hikhikhik

      Delete
  4. Replies
    1. insyaallah sedap kakros... leh cuba.. :)

      Delete
  5. Anything from HANA BAKERY mesti malatopsss lah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. aminnnnnn... mmg impian satu ari nanti..(verangan mak jenin dulu..hikhikhik)

      Delete
  6. wah vogue gitu meleleh org yg tengok jugak kak hana..

    ReplyDelete
    Replies
    1. maceh zila.... kek yg vouge tuan tak bape nak vouge kira ok la tu kan zila... hehehehe

      Delete
  7. waaa... cun melecun kek... tak tahan dgn lelehan blueberry filling tu...

    ReplyDelete
  8. X dan nak ngomen kek cung ko na...tkpe ke aku dtg lmbat nih? Gegege...ehhh nape ko x hire aku jd mekap retis utk gmbor ko utk masuk dlm magezin tu? Sure aku leh mekapkan ko lagiiii lawo dr kak ton ....hehe

    ReplyDelete
  9. Mmmm... tak boleh pandang lama-lama ni Hana... sungguh menggoda!!!!

    ReplyDelete
  10. Salam mbakyu...aduhhh ngences tengok lelehan blueberry tu...x tahanzzzz...njalok la... hehehe

    ReplyDelete
  11. Sedapnya.... pasti empunya diri sudah mshir dgn pembuatan kek ini.

    ReplyDelete
  12. nak cuba resepi ni . mudah2an menjadi ...

    ReplyDelete
  13. Kek span tu bakar dlm suhu berapa ?

    ReplyDelete