Bismillah dan salam sejahtera....... wat cupcake nih untuk tempahan dan ada la juga belen bebape ketul untuk makan2 kat umah.... budak2 nih xde la minat sgt bila ada cis... maybe sbb masam cis kot.. lebih suka togel dr ada topping. darwish la yg suka mkn agak byk banding abg2 yg lain... ppon cc nih sedap, lembut dan moist.... kali nih try resepi yang dikongsikan oleh kak.zana aka my org kampung... hehehehe.. utk resepi red velvet yg sebelum2 nih leh rujuk n3 yg lepas ye.. resepi asal yang ni adalah kek, tp aku try wat cupcake atas permintaan kastemer. tima kasih juga wat penyumbang resepi kaknor dan kamaAzura.
RESEPI RED VELVET CUPCAKES
resepi asal : kak.nor.annurbeauty
sumber : kak.zana.inspirasiku, daridapurkama
Bahan-bahan
- 250g tepung kek (atau guna tepung gandum biasa campur 1st baking powder)
- 1/2 sdt garam 15g serbuk koko @ 2 sb serbuk koko
- 113g butter @ 1/2 cawan butter (guna 1/2 dari 1 ketul butter 250g)
- 160g gula kastor
- 2 biji telur -gred A
- 1 sk esen vanila
- 240ml @ 1 cawan buttermilk - jika tiada, kita buat sendiri
- 1 cawan susu segar + 1 sudu besar cuka - untuk buttermilk
- 2 sm perwarna merah @ 4 sm serbuk perwarna merah
- 1 sk cuka
- 1 sk soda bikarbonat
Cara membuat buttermilk
- Satukan 1 cawan susu segar + 1 sudu makan cuka. Biarkan sebentar dalam 10-15min sehingga susu jadi agak pekat. Boleh gantikan cuka dengan jus lemon dgn sukatan yang sama.
- Boleh juga menggunakan yogurt plain.
Cara membuat kek
- Panaskan oven suhu 170darjah celcius. Sapu loyang dengan butter. Dalam mangkuk, satukan gula dan juga butter. Pukul hingga lembut lebih kurang 1-2minit. Masukkan telur satu persatu dan teruskan memutar hingga kembang dan gebu.
- Dalam cawan buttermilk satukan dengan pewarna merah dan kacau sebati hingga pewarna tidak berketul2. Kurangkan kelajuan mixer, masukkan tepung berselang seli dengan buttermilk sebanyak 3 kali. (tepung,buttermilk,tepung,buttermilk,tepung)
- Mangkuk kecil, satukan soda bikarbonat dan juga cuka hingga berbuih. Tuang cepat2 ke dalam adunan kek dan kaup balikkan sebati.
- Tuang ke dalam loyang dan bakar selama 30-40min atau sehingga masak. Cucuk lidi dahulu untuk memastikan kek masak. Jika bersih tandanya sudah masak.
- Sejukkan di atas redai kemudian belah 2 atau 3 bahagian.
- Sementera menunggu kek sejuk, sediakan cream cheese frosting. Satukan creamcheese bersama bahan2 lain dan putar sehingga smooth dan sedikit pekat (agak2 kepekatannya dah sesuai utk disapu pada kek) Sapukan setiap lapisan kek dan hias ikut suka.
- Sejukkan di dalam peti ais dahulu untuk kenikmatan yang berganda.
versi kat rumah agak kedekut dgn frosting cheese.. sbb tau akan membazir.. hahaa
assalam Hana
ReplyDeletecantik dan sedap,akak tgh2 mencari2 ni he heee td belek2 resepi rvc Hana tu
rasa macam nak makan je
waalaikumussalam kak....
Deletesila kak.. silaa.... kita pon dah try mcm2 resepi rv nih... ntah mana satu yg paling ok pon tak tau.. hihihihi
salam hana, nk tanya skt...1 sudu makan cuka tu = 1 sudu besar matrik tak, sbb dulu akak buat buttermilk tu, tunggu 10 minit, x pekat pun, first time buat xpasti hasilnyer camne, kalau terlebih cuka takut masam sgt lak jd boh skt je laaa...
ReplyDeletewlm.. aah lebih kurang. mmg tak pekat mana.. tp ada terbentuk ketul2 buttermilk.. kira ok dah tu.. don wori dear.. insyaAllah jadi.. :)
Deletewewittttt...
ReplyDeletecantikkkkk deko munga atas cupcake tu kak....
meh 10 ketoiiiii...
yg org punya..sure sedappp kan..kikikiki
saya budak br belajo buk mas... *aci tak ayat nih.. hihihi... ko mmg bijak.. yg org punyer tentulah yg sedap sedap belaka.. ahakssss..
Deletesalam hana..
ReplyDeletervc ni memang sedap dan sentiasa dalam ingatan keenakkan chez tu..apapun,thanx kerana sudi bertandang ke rmh sya n tinggalkan komen..sya memang sudah lama mengikuti blog hana..suka dengan dengan resepi yang dikongsikan..tqvm..
waalaikumussalam bbwana...
Deletetima kasih kembali sbb sudi juga btandang ke sini wpon tuannya skrg dah suam suam kuku ajer... hihi.....ppon arap apa yg dikongsikan leh bg manfaat kat semua org termasuk la bbwana.. tq ye
Salam hana,rvc sentiasa di hati.cntk cf tu nampak mantap.Kite wat selalu lembik jenuh ulang alik masuk esbok
ReplyDeletewlm lina....
Deleteklu na tgk dedekat mcm ros kene penyek! hahahaha.... lom pandai lg la na... still blaja lg gak.. tu pon lom dpt nozel rossette yg diidam..... bapok beso yg ni! hahaaa
Ya Allah kak,sdapnya nampk rv ni.
ReplyDeleteTd godek2 gugle,trjumpa blog akak ni.
Trus jatuh cintan.he3x..
Xabis selongkar lg post2 akak ni,nk komen dulu.
Salam pkenalan. :-)
salam pekenalan kembali nuyun... alhamdulillah jumpa jodoh arini ye..he he... g la tengok-tengok ntah apa yg ada kat dlm gobok akak tuh... gobok lama nuyun.. hihihi
DeleteSedapnya RVC... inilah pelajaran pertama kak Amie di kelas masakan tahun lepas.. buat red velvet cake.. he he ehh memang kakak ketinggalankan Hana.
ReplyDeletewaaa bestnya kak g kelas! kita nih teringin nak g tapi masih belum ada kesempatan.. bila ntah tu.. geram tgk kelas2 yg kwn2 sertai.. xpe kak.. biar lambat asal selamat.. 'selamat dr bertimbun lelemak...' hihihihi
DeleteAssalam hana, cantik cis kat CC tu,pandai hana buat munge2 gitu
ReplyDeletewlm kak...
Deletemasih byk yg kene perbaiki kak.. org lain buat munge cantik terletak, kita punya cantik terpenyek! heheheee
Nak kekkkkk... tapii kilo aku naik 2... canner? Rasa nak salahkan blog ni jek..ah xkira..salahkan jugak
ReplyDeleteapa barang baru 2 kilo nak salahkan blog aku.. abis aku yg dekat doploh kilo nih blog mana plak yg harus dipersalahkan??! huh! mencik haku!
DeleteYummy..sy pun br try buat rvcc hari jumaat lps..teringin nk rase..tgk warnanye y menggoda.salam perkenalan kak hana:))
ReplyDeletemintak maaf la ye..sy nie buta nk wat sume2 ni. baru nk cube..ehehhe..nk tanya...1 sk cuka tue.."sk" tue ape?
ReplyDeletemaaf terlewat reply.. sk tuh satu sudu kecil..
Deletesalam.. kak hana,hawa nak tanya masa akak bakar cup cake tu atasnya bertukar warna tak seperti nk ke hitam..sbb kek tadi warna merah kan.
ReplyDeletewlam... maaf terlewat... kek akan bertukar sedikit keperangan tapi xde la terlampau perang atau hitam.. merah terang tuh akan bertukar merah meroon slps masak.
Deletesalam..hana..nak tanya ..resepi yang hana bagi tu ..boleh dpt berapa biji cupcake ye?..dan bila bakar..x merekah atas ke?..tq..
ReplyDeletewlm... kalau tak silap dalam 27 bijik size muffincup L. kalau size M mungkin lebih lagik... alhamdulillah tak merekah. merekah tuh mungkin disebabkan kepanasan oven yg terlampau panas. kene turunkan suhu sket ye..
DeleteThis comment has been removed by the author.
ReplyDeleteSalam. teoung gandum cmpur 1st tu apa ye? st ni sude kecil ke?
ReplyDeleteSalam hana. Kabare? Nk tnya mana resepi cream cheese fosting nye? Guna yg fosting rvc entri yg dulu tu ke? Sori menyibuk tnya
ReplyDeleteSaya dah try ikut resepi ni...jadi mmg jadi....tapi bila sejuk die mcm merekah dari tepi2 paper cupcake tu....tak mcm hana buat...kek penuh & padat...kenapa yer jd mcm tu?
ReplyDeleteThis comment has been removed by the author.
ReplyDeletesalam saye mohon share resepi cupcake nie nampak mcm sdp jer...hihi..tak sabar nak cuba...datang la ke blog saya baru nak pandai BW...http://nurhasanahothman786.blogspot.com/
DeleteSlm...hana topping tu wat cmne...
ReplyDeletesalam sis, salam perkenalan....baru terjumpe blog sis ni...cantik deco topping rv tu..sis pakai nozel no berape ek? coz sy selalu pkai star..yg sis pakai tu nmpk cam roses
ReplyDeleteSalam hana..sweet je velvet cup cake tu..nti nak watlah.salam kenal dr Rose
ReplyDeleteAssalamualaikum kak hana,,,
ReplyDeletetgah godek2 google cri resepi RVC ni tetibe trbukak Blog kak hana ni,,,
RVC tu nmpk mcm sdap jew,, t sye nk try buat la,,, pkai resepi yg kak hana bg ni,,
tq akak,,, salam perkenalan dr sye,,, :)
Hi. Terima kasih sb berkongsi resepi red velvet ini. Hari ini saya telah mencuba membuat nya ternyata hasilnya memuaskan dan memang teruja..sekali lagi terima kasih..
ReplyDeleteAssalam. kak hana, cream cheese frosting tu sbenarnya buttermilk eh. sorry, Tya tgh keliru ni.
ReplyDeletenampak sedap..harus cuba nie..hihihi..
ReplyDeletejom singgah blog sy http://koleksibungapahar.blogspot.com/
assalamualaikum
ReplyDeletesaya dah try resepi ni tapi yang peliknya kek tu masin. macam mana nak betulkan adunan nya ye?
hye kak, nk tnya sm tu sudu makan ke?
ReplyDeleteAssalam kak hana.. 1sm tu apa? 1sk tu lebih kurang saiz apa? 1sb pulak saiz apa? Macam guna sudu makan tu ker apa ker?
ReplyDeleteAssalam kak hana.. 1sm tu apa? 1sk tu lebih kurang saiz apa? 1sb pulak saiz apa? Macam guna sudu makan tu ker apa ker?
ReplyDeletesalam kak hana.i nk ambil gambar kek tu,bleh ?
ReplyDeletesaje 2 jer.
salam kak hana.i nk ambil gambar kek tu,bleh ?
ReplyDeletesaje 2 jer.