Saturday, May 11, 2013

Red Velvet Cupcake


Bismillah dan salam sejahtera....... wat cupcake nih untuk tempahan dan ada la juga belen bebape ketul untuk makan2 kat umah.... budak2 nih xde la minat sgt bila ada cis... maybe sbb masam cis kot.. lebih suka togel dr ada topping. darwish la yg suka mkn agak byk banding abg2 yg lain... ppon cc nih sedap, lembut dan moist.... kali nih try resepi yang dikongsikan oleh kak.zana aka my org kampung... hehehehe.. utk resepi red velvet yg sebelum2 nih leh rujuk n3 yg lepas ye.. resepi asal yang ni adalah kek, tp aku try wat cupcake atas permintaan kastemer. tima kasih juga wat penyumbang resepi kaknor dan kamaAzura.


RESEPI RED VELVET CUPCAKES
resepi asal : kak.nor.annurbeauty
sumber : kak.zana.inspirasiku, daridapurkama

Bahan-bahan
  • 250g tepung kek (atau guna tepung gandum biasa campur 1st baking powder)
  • 1/2 sdt garam 15g serbuk koko @ 2 sb serbuk koko
  • 113g butter @ 1/2 cawan butter (guna 1/2 dari 1 ketul butter 250g)
  • 160g gula kastor
  • 2 biji telur -gred A
  • 1 sk esen vanila
  • 240ml @ 1 cawan buttermilk  - jika tiada, kita buat sendiri
  • 1 cawan susu segar + 1 sudu besar cuka - untuk buttermilk
  • 2 sm perwarna merah @ 4 sm serbuk perwarna merah
  • 1 sk cuka
  • 1 sk soda bikarbonat



Cara membuat buttermilk
  • Satukan 1 cawan susu segar + 1 sudu makan cuka. Biarkan sebentar dalam 10-15min sehingga susu jadi agak pekat. Boleh gantikan cuka dengan jus lemon dgn sukatan yang sama.
  • Boleh juga menggunakan yogurt plain.

Cara membuat kek
  • Panaskan oven suhu 170darjah celcius. Sapu loyang dengan butter. Dalam mangkuk, satukan gula dan juga butter. Pukul hingga lembut lebih kurang 1-2minit. Masukkan telur satu persatu dan teruskan memutar hingga kembang dan gebu.

  • Dalam cawan buttermilk satukan dengan pewarna merah dan kacau sebati hingga pewarna tidak berketul2. Kurangkan kelajuan mixer, masukkan tepung berselang seli dengan buttermilk sebanyak 3 kali. (tepung,buttermilk,tepung,buttermilk,tepung) 
  • Mangkuk kecil, satukan soda bikarbonat dan juga cuka hingga berbuih. Tuang cepat2 ke dalam adunan kek dan kaup balikkan sebati. 
  • Tuang ke dalam loyang dan bakar selama 30-40min atau sehingga masak. Cucuk lidi dahulu untuk memastikan kek masak. Jika bersih tandanya sudah masak. 
  • Sejukkan di atas redai kemudian belah 2 atau 3 bahagian.
  • Sementera menunggu kek sejuk, sediakan cream cheese frosting. Satukan creamcheese bersama bahan2 lain dan putar sehingga smooth dan sedikit pekat (agak2 kepekatannya dah sesuai utk disapu pada kek) Sapukan setiap lapisan kek dan hias ikut suka. 
  • Sejukkan di dalam peti ais dahulu untuk kenikmatan yang berganda.
versi kat rumah agak kedekut dgn frosting cheese.. sbb tau akan membazir.. hahaa

45 comments:

  1. assalam Hana
    cantik dan sedap,akak tgh2 mencari2 ni he heee td belek2 resepi rvc Hana tu
    rasa macam nak makan je

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumussalam kak....
      sila kak.. silaa.... kita pon dah try mcm2 resepi rv nih... ntah mana satu yg paling ok pon tak tau.. hihihihi

      Delete
  2. salam hana, nk tanya skt...1 sudu makan cuka tu = 1 sudu besar matrik tak, sbb dulu akak buat buttermilk tu, tunggu 10 minit, x pekat pun, first time buat xpasti hasilnyer camne, kalau terlebih cuka takut masam sgt lak jd boh skt je laaa...

    ReplyDelete
    Replies
    1. wlm.. aah lebih kurang. mmg tak pekat mana.. tp ada terbentuk ketul2 buttermilk.. kira ok dah tu.. don wori dear.. insyaAllah jadi.. :)

      Delete
  3. wewittttt...
    cantikkkkk deko munga atas cupcake tu kak....
    meh 10 ketoiiiii...
    yg org punya..sure sedappp kan..kikikiki

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya budak br belajo buk mas... *aci tak ayat nih.. hihihi... ko mmg bijak.. yg org punyer tentulah yg sedap sedap belaka.. ahakssss..

      Delete
  4. salam hana..

    rvc ni memang sedap dan sentiasa dalam ingatan keenakkan chez tu..apapun,thanx kerana sudi bertandang ke rmh sya n tinggalkan komen..sya memang sudah lama mengikuti blog hana..suka dengan dengan resepi yang dikongsikan..tqvm..

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumussalam bbwana...
      tima kasih kembali sbb sudi juga btandang ke sini wpon tuannya skrg dah suam suam kuku ajer... hihi.....ppon arap apa yg dikongsikan leh bg manfaat kat semua org termasuk la bbwana.. tq ye

      Delete
  5. Salam hana,rvc sentiasa di hati.cntk cf tu nampak mantap.Kite wat selalu lembik jenuh ulang alik masuk esbok

    ReplyDelete
    Replies
    1. wlm lina....
      klu na tgk dedekat mcm ros kene penyek! hahahaha.... lom pandai lg la na... still blaja lg gak.. tu pon lom dpt nozel rossette yg diidam..... bapok beso yg ni! hahaaa

      Delete
  6. Ya Allah kak,sdapnya nampk rv ni.
    Td godek2 gugle,trjumpa blog akak ni.
    Trus jatuh cintan.he3x..
    Xabis selongkar lg post2 akak ni,nk komen dulu.
    Salam pkenalan. :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam pekenalan kembali nuyun... alhamdulillah jumpa jodoh arini ye..he he... g la tengok-tengok ntah apa yg ada kat dlm gobok akak tuh... gobok lama nuyun.. hihihi

      Delete
  7. Sedapnya RVC... inilah pelajaran pertama kak Amie di kelas masakan tahun lepas.. buat red velvet cake.. he he ehh memang kakak ketinggalankan Hana.

    ReplyDelete
    Replies
    1. waaa bestnya kak g kelas! kita nih teringin nak g tapi masih belum ada kesempatan.. bila ntah tu.. geram tgk kelas2 yg kwn2 sertai.. xpe kak.. biar lambat asal selamat.. 'selamat dr bertimbun lelemak...' hihihihi

      Delete
  8. Assalam hana, cantik cis kat CC tu,pandai hana buat munge2 gitu

    ReplyDelete
    Replies
    1. wlm kak...
      masih byk yg kene perbaiki kak.. org lain buat munge cantik terletak, kita punya cantik terpenyek! heheheee

      Delete
  9. Nak kekkkkk... tapii kilo aku naik 2... canner? Rasa nak salahkan blog ni jek..ah xkira..salahkan jugak

    ReplyDelete
    Replies
    1. apa barang baru 2 kilo nak salahkan blog aku.. abis aku yg dekat doploh kilo nih blog mana plak yg harus dipersalahkan??! huh! mencik haku!

      Delete
  10. Yummy..sy pun br try buat rvcc hari jumaat lps..teringin nk rase..tgk warnanye y menggoda.salam perkenalan kak hana:))

    ReplyDelete
  11. mintak maaf la ye..sy nie buta nk wat sume2 ni. baru nk cube..ehehhe..nk tanya...1 sk cuka tue.."sk" tue ape?

    ReplyDelete
    Replies
    1. maaf terlewat reply.. sk tuh satu sudu kecil..

      Delete
  12. salam.. kak hana,hawa nak tanya masa akak bakar cup cake tu atasnya bertukar warna tak seperti nk ke hitam..sbb kek tadi warna merah kan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. wlam... maaf terlewat... kek akan bertukar sedikit keperangan tapi xde la terlampau perang atau hitam.. merah terang tuh akan bertukar merah meroon slps masak.

      Delete
  13. salam..hana..nak tanya ..resepi yang hana bagi tu ..boleh dpt berapa biji cupcake ye?..dan bila bakar..x merekah atas ke?..tq..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wlm... kalau tak silap dalam 27 bijik size muffincup L. kalau size M mungkin lebih lagik... alhamdulillah tak merekah. merekah tuh mungkin disebabkan kepanasan oven yg terlampau panas. kene turunkan suhu sket ye..

      Delete
  14. UBAHSUAI RUMAH area kajang, bangi, cheras, serdang, puchong, subang, shah alam, kepong, nilai, ampang, gombak (Selangor/KL) Sambung dapur, parking, ikat batu, pasang tile, mengecat, plaster, plaster siling, kayu, meja dapur/table top, paip DLL. Hubungi: 0182233854 khaidir click → FACEBOOK atau → BLOGGER

    ReplyDelete
  15. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  16. Salam. teoung gandum cmpur 1st tu apa ye? st ni sude kecil ke?

    ReplyDelete
  17. Salam hana. Kabare? Nk tnya mana resepi cream cheese fosting nye? Guna yg fosting rvc entri yg dulu tu ke? Sori menyibuk tnya

    ReplyDelete
  18. Saya dah try ikut resepi ni...jadi mmg jadi....tapi bila sejuk die mcm merekah dari tepi2 paper cupcake tu....tak mcm hana buat...kek penuh & padat...kenapa yer jd mcm tu?

    ReplyDelete
  19. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam saye mohon share resepi cupcake nie nampak mcm sdp jer...hihi..tak sabar nak cuba...datang la ke blog saya baru nak pandai BW...http://nurhasanahothman786.blogspot.com/

      Delete
  20. salam sis, salam perkenalan....baru terjumpe blog sis ni...cantik deco topping rv tu..sis pakai nozel no berape ek? coz sy selalu pkai star..yg sis pakai tu nmpk cam roses

    ReplyDelete
  21. Salam hana..sweet je velvet cup cake tu..nti nak watlah.salam kenal dr Rose

    ReplyDelete
  22. Assalamualaikum kak hana,,,
    tgah godek2 google cri resepi RVC ni tetibe trbukak Blog kak hana ni,,,
    RVC tu nmpk mcm sdap jew,, t sye nk try buat la,,, pkai resepi yg kak hana bg ni,,
    tq akak,,, salam perkenalan dr sye,,, :)

    ReplyDelete
  23. Hi. Terima kasih sb berkongsi resepi red velvet ini. Hari ini saya telah mencuba membuat nya ternyata hasilnya memuaskan dan memang teruja..sekali lagi terima kasih..

    ReplyDelete
  24. Assalam. kak hana, cream cheese frosting tu sbenarnya buttermilk eh. sorry, Tya tgh keliru ni.

    ReplyDelete
  25. nampak sedap..harus cuba nie..hihihi..
    jom singgah blog sy http://koleksibungapahar.blogspot.com/

    ReplyDelete
  26. assalamualaikum
    saya dah try resepi ni tapi yang peliknya kek tu masin. macam mana nak betulkan adunan nya ye?

    ReplyDelete
  27. hye kak, nk tnya sm tu sudu makan ke?

    ReplyDelete
  28. Assalam kak hana.. 1sm tu apa? 1sk tu lebih kurang saiz apa? 1sb pulak saiz apa? Macam guna sudu makan tu ker apa ker?

    ReplyDelete
  29. Assalam kak hana.. 1sm tu apa? 1sk tu lebih kurang saiz apa? 1sb pulak saiz apa? Macam guna sudu makan tu ker apa ker?

    ReplyDelete
  30. salam kak hana.i nk ambil gambar kek tu,bleh ?
    saje 2 jer.

    ReplyDelete
  31. salam kak hana.i nk ambil gambar kek tu,bleh ?
    saje 2 jer.

    ReplyDelete