Assalamualaikum dan bertemu kembali..... firstly, nak ucapkan Selamat Hari Ibu buat semua ibu2 di luar sana termasuk la ibundaku yang tercinta dan juga ibu mertuaku.... sempena hari yang istimewa nih, aku buat kek buah kukus untuk diri sendiri... sadis jer bunyik nyer kan..hihihihi...... dulu2 ms anak dara penah buat kek buah nih utk sedara2 makan tapi dah tak igt resepinya.... tercari2 juga mana resepi yang sama.... rasanya ini kali lah yang agak tepat... cuma aku ada edit sket mengikut pirasat dan pandangan sesuka hati... kikikiki... ppon terima kasih buat kak.sheila yang sudi kongsikan resepinya yg diperolehi melalui kamalia ibrahim.. kek ni lagi lama disimpan lagi sedap dan moist! wat peminat2 kek buah yg belum mencuba, di alu2kan mencuba resepi neh.. ececece promot la gtu! he he he....
RESEPI KEK BUAH KUKUS
sumber rujukan : kak.sheila.spices journey
olahan : hanamemories.blogspot.com
Bahan-bahan
- 250g butter @ seketul butter ( disarankan high quality butter)
- 350g gula pasir
- 60ml air panas
- 500g buah-buahan campuran - hana guna sultana dicampur dgn sedikit mix fruits
- 3 biji telur gred A
- 350g tepung gandum*
- 1 sudu kecil cream of tartar*
- 2 sudu kecil soda bicarbonat* - hana letak 1 setengah je
- 1 sudu kecil serbuk buah pala/netmug* - hana x letak sbb xde stok
- 1 sudu besar susu pekat
- 1 sudu besar sunquik
- 1 sudu kecil esen vanila
Cara-cara
- Masak gula hingga keperangan dan masukkan air panas perlahan-lahan. Sebatikan. Masukkan butter sehingga cair kemudian masukkan buah-buahan campuran dan juga susu pekat dan sunquik. Kacau kemudian sejukkan.
- Ayak bahan-bahan yang bertanda *. Masukkan ke dalam adunan mix fruits tadi sedikit demi sedikit menggunakan senduk kayu sehingga sebati.
- Mangkuk lain, pukul telur dan esen sehingga kembang dan masukkan perlahan ke dalam adunan kek dan gaul sebati menggunakan senduk kayu juga.
- Alas loyang 7x7 dengan kertas baking. Sapukan butter keliling dan tuangkan adunan kek ke dalamnya.Tutup loyang dengan aluminium foil.
- Kukus selama 4 jam untuk mendapat kelembapan yang diinginkan. (boleh dikukus 2 jam shj)
- Sejukkan kemudian potong. (Pastikan kek benar2 sejuk seeloknyer semalaman supaya kek dan buah tidak berderai dan padat ketika dipotong).
Assalam hana..salah satu kek yg belum dicuba..Sudah berkira2 nak menerai..rasanya pasti menyusul kat TKMK hehe..
ReplyDeleteNak tanya sket..cream of tar tar dalam rcp ni untk apa ek?Pastu memang tak guna baking powder ke hana?seumur hidup tak pernah buat kek buah huhu (sian kan)
Memang kek sangat femes di fb..tapi tak berani tak cuba..
Nampak moist dan buah berterabur tu yang sonot nk terai...
Hepi mother's day ya buat hana..at least ada gak kek..kite habuk pun tarak huhu..nk buat sendiri..malas benor rasanya
wlam lina....
DeleteinsyaAllah pastinya akan mucul di TKMK.. jgn lupa anto setengah loyang ke sini.. hihihi...
fungsi cream of tartar sama fungsinya dengan bahan penaik seperti soda bikarbonat dan jugak baking powder. menaikkan dan meringankan kek. kalau xde cream of tartar boleh sub dgn soda atau baking powder. tp klu tgk resepi nih better sub dgn baking powder sbb dah ader soda bica. lagipon soda dah bersifat alkali.. manakala cream tartar bersifat asid.. waduhhhh kok tetiba jd cikgu sains.. hikhikhik
Paham cekgu...
DeleteTerima kasih ya hana..
Dah pi beli dah mix fruit..tunggu rajenn jer hihi
salam rindu hana, hari ni akk tayang kek choc moist dr dapur hana, kali ni anak akk buat, sedap...thnx bebanyak ye..
ReplyDeletekek buah tu kan akk pun dah pernah buat, family akk suka sbb bnyak buah kering...
Happy Mothers Day utk Hana..
wlam and happy mothers day juga wat kak.liza... yer ker? alhamdulillah... tima kasih kak sudi mencuba... nih ader byk lg kalau dekat dah anta dah sepinggan.. hihi...
DeleteHana cayang...alahai sedapnya...dah terasa nak raya bebenor...hahaa...:)
ReplyDeletenih raya pilihanraya namanya.. hahahaha..
Deleteepi mothers day kak!
selamat hari ibu Hana. Akak memang suka kek buah ni. Mcm Hana juga, resepi yg selalu di buat waktu muda remaja dulu hilanglah pulak...kini tercari-cari yg sewaktu dgnnya...
ReplyDeleteselamat ari ibu juga wat kak.yan... itu la kak.. rasa mcm rugi jer tak simpan resepi tuh... cer try resepi ni kak kot la terkene ngan citarasa
Deletesalam kak hana..selamat hari ibu..kecur tgok kek buah kukus tu..mcm terasa nk raya pulak..heheh..kite x terbuat2 lagi kek ni..bahan2 semua dh ready..bila lah nk mula..:-)
ReplyDeleteAs salam. saya pun dh cuba resepi ini. Ramai kawan kawan memuji
ReplyDeleteSlmt hari ibu Hana..kes rajin ni, buat kek sedap lak tu..kita ni tgh timbang2 nk buat kek ke idak , permintaan anak dara sempena hari ibunya, tp ibunya kok agak malesan pulaksss..
ReplyDeleteselamat hari Ibu Hana
ReplyDeletesedapnya kek buah
banyak kali plan nk buat tp tak buat sb tertidur he hee
cp resepi k sheila ni jg ye
Selamat Hari Ibu juga buat Hana,
ReplyDeletelama dah akak teringin nak buat kek ni, tapi kenangkan manis pastu kukusnya lama...so sampai skrng tak terbuat2...beli mix fruits sampai abes tarikh daaaa..2 kali buang gara2 bertangguh2 nak buat...pasni mesti buat gak gara2 dah di goda Hana ni...
selamat hari ibu untuk ibu 4D yang maniss.. kek kukus pulak.. akk suke rspi shiela ni coz lembab2 gitew.. yg tak laratnya nak tunggu 4 jam tu.. Selamat Hari Guru jugak yer.. takut tak smpt nak ucap nanti..
ReplyDeletesalam hana..
ReplyDeletesukanya makan kek buah ni..boleh telan apa ja kek buah pelbagai versi..favourite..hihi.
Assalamualaikum Hana...
ReplyDeleteresepi Sheila memang mantap! Suka skodeng ke dapurnya...
Selamat hari ibu Hana sayanggg... senyum selalu!
Subhanallah...sangat terlior tengok kek buah tu Hana... harus buat ni... tak tahan godaan!
ReplyDeletedalam minggu lepas terpandang ramai juga kwn2 buat kek kukus... rasa mcm nak buat aje.. tp takut takde sambutan la pulak.. jenuh nak perabis dahla kek ni manis.. huhu.. ada lagi tak hana? mintak 2 ketui.. hehe..
ReplyDeleteSelamat hari ibu kak hana..nmpk sedappp sgt kek buah kukus ni:))
ReplyDeleteAssalam Hana.. Terima kasih kerana sudi mencuba.. :)
ReplyDeleteDulu suka sgt makan kek buah dalam bekas tupperware..mama slalu kena beli tupperware smata2 ct suka mkn kek buah tu..hehehehhe
ReplyDeleteSalam kak hana yang dirindui.. rindu lagi nganmasakan akak yang sdap2 tu...dtg jauh2 nak mkn n tapau kek buah tu.. kak ader petua tak... pernah wat kek buah tapi buah nya duk kat bwh semua hu hu hu
ReplyDeletewaalaikumussalam erma... miss u too dear... cer erma try resepi nih.. insyaAllah buah akan menten terletak dan tak jatuh ke bumi.... sblm2 nih ada petua kata kene gaul2 dulu dgn tepung... tapi utk resepi nih tak payah gaul tpg pon cuma kene masak sampai berbuih/mendidih supaya buah tuh kembang dan jd ringan... kalau berat buah akan jatuh menyembah bumi.. *tak abis2 bumi.. he he he
DeleteSlmt hari guru Hana...moga jadi guru yg cemerlang.
ReplyDeletesedapnya nengok kek buah kukus yg moist ni....suka kek buah gini.teringin nak buat tp asyik bertangguh....
Dear Hana, I love making fruit cakes but I bake it all the time. This, you steam it? I am amazed ;) Thank you for sharing. Cheers, Stephanie
ReplyDeleteSelamat hari guru Puan Hana, anak murid dtg nk godek resipi:-)
ReplyDeleteLama tak jengah blog, asal cari resipi barulah terjengol...hehe..
Selamat hari Guru Hana...dah lambat ni...tak palah may tak habis lagi kan...kira May is bulan guru lah.
ReplyDeleteMacam manalah hana buat kek tu flettt je atas tu...tak kembung sana sini.
mak mertua saya kalau buat kek buah ni, suka2 ati je campak2 bahan. jadik elok je, sedap plak tu. jeles noooo hehehe
ReplyDeleteHana... akak pun dah ada yang tanya nak order kek buah ni.. heheheee... hana jual berapa sebiji saiz tu? sms/whatssup akak pleaseee... 019-3171150
ReplyDeleteTQ....
Salam Sis, Nak tany 1 sudu besar sunquik apa perasa?
ReplyDeleteAs Salam, Saya nak buat kek buah dan pas kat mak mertua hari Sabtu ni. So, saya akan buat Jumaat malam lah. Then, kek kukus buah ni mak mertua akan bawa balik kampung dan raya pulak hari Khamis. Kek ni leh tahan tak bercendawan tak sampai hari raya? Boleh sesapa bagitahu?
ReplyDeleteLagi satu nak tanya, kene kurangkan gula tak kalau nak buat kek buah ni?
Slm kak hana.....
ReplyDeleteSy ada cuba wat kek gojes nih,
Tp npe sye punye turun kt tgh...
Huhuhu sedey...
Tp apa pn sedapppp...
salam kak hana..saya dah try buat kek ni.memang sedaaaaap! nak share kat kawan boleh tak? hehe
ReplyDeletesalam sis..susah x nk buat kek nie?..ma feveret kek..huhu..one day nk jgk kene buat..tp kne jemur dulu tak isi buah?..
ReplyDeletehttp://sukahealthyfood.blogspot.com
Saya dah buat beberapa kali kek buah ni. Memang la sangat sedap. Bila makan macam tak boleh berhenti. Even sekarang saya dah buat jual. TQ share resipi ni. Tapi gula memang kurangkan pada 250g. Sedang elok sangat rasanya. Sedap sangat :-)
ReplyDeletesalam cikgu hana...terima kasih share resepi ni..saya dh cube...sronok sgt bile menjadi ikot resepi cikgu hana ni..trima kasih skali lg...saya mintak izin jual ye kek ni...:)..smoga cikgu hana berbahagia selalu..:)
ReplyDeleteSalam hana, nk tanya macam ner ye nak pastikan mix fruits tu cantik je terapung kat dlm kek pasal selalu buat mesti mix fruits tu jatuh kat bawah.
ReplyDeleteMuzafira.. kene masak hingga menggelegak sikit..mcm buah tu dh kembang ..then tutup api...
Delete