Sunday, May 12, 2013

Kek Buah Kukus


Assalamualaikum dan bertemu kembali..... firstly, nak ucapkan Selamat Hari Ibu buat semua ibu2 di luar sana termasuk la ibundaku yang tercinta dan juga ibu mertuaku.... sempena hari yang istimewa nih, aku buat kek buah kukus untuk diri sendiri... sadis jer bunyik nyer kan..hihihihi...... dulu2 ms anak dara penah buat kek buah nih utk sedara2 makan tapi dah tak igt resepinya.... tercari2 juga mana resepi yang sama.... rasanya ini kali lah yang agak tepat... cuma aku ada edit sket mengikut pirasat dan pandangan sesuka hati... kikikiki... ppon terima kasih buat kak.sheila yang sudi kongsikan resepinya yg diperolehi melalui kamalia ibrahim.. kek ni lagi lama disimpan lagi sedap dan moist! wat peminat2 kek buah yg belum mencuba, di alu2kan mencuba resepi neh.. ececece promot la gtu! he he he.... 


RESEPI KEK BUAH KUKUS
sumber rujukan : kak.sheila.spices journey

Bahan-bahan
  • 250g butter @ seketul butter ( disarankan high quality butter)
  • 350g gula pasir
  • 60ml air panas
  • 500g buah-buahan campuran - hana guna sultana dicampur dgn sedikit mix fruits
  • 3 biji telur gred A
  • 350g tepung gandum*
  • 1 sudu kecil cream of tartar*
  • 2 sudu kecil soda bicarbonat* - hana letak 1 setengah je
  • 1 sudu kecil serbuk buah pala/netmug* - hana x letak sbb xde stok
  • 1 sudu besar susu pekat
  • 1 sudu besar sunquik
  • 1 sudu kecil esen vanila

Cara-cara
  • Masak gula hingga keperangan dan masukkan air panas perlahan-lahan. Sebatikan. Masukkan butter sehingga cair kemudian masukkan buah-buahan campuran dan juga susu pekat dan sunquik. Kacau kemudian sejukkan.
  • Ayak bahan-bahan yang bertanda *. Masukkan ke dalam adunan mix fruits tadi sedikit demi sedikit menggunakan senduk kayu sehingga sebati.
  • Mangkuk lain, pukul telur dan esen sehingga kembang dan masukkan perlahan ke dalam adunan kek dan gaul sebati menggunakan senduk kayu juga.
  • Alas loyang 7x7 dengan kertas baking. Sapukan butter keliling dan tuangkan adunan kek ke dalamnya.Tutup loyang dengan aluminium foil.
  • Kukus selama 4 jam untuk mendapat kelembapan yang diinginkan. (boleh dikukus 2 jam shj)
  • Sejukkan kemudian potong. (Pastikan kek benar2 sejuk seeloknyer semalaman supaya kek dan buah tidak berderai dan padat ketika dipotong).


39 comments:

  1. Assalam hana..salah satu kek yg belum dicuba..Sudah berkira2 nak menerai..rasanya pasti menyusul kat TKMK hehe..
    Nak tanya sket..cream of tar tar dalam rcp ni untk apa ek?Pastu memang tak guna baking powder ke hana?seumur hidup tak pernah buat kek buah huhu (sian kan)
    Memang kek sangat femes di fb..tapi tak berani tak cuba..
    Nampak moist dan buah berterabur tu yang sonot nk terai...

    Hepi mother's day ya buat hana..at least ada gak kek..kite habuk pun tarak huhu..nk buat sendiri..malas benor rasanya

    ReplyDelete
    Replies
    1. wlam lina....
      insyaAllah pastinya akan mucul di TKMK.. jgn lupa anto setengah loyang ke sini.. hihihi...

      fungsi cream of tartar sama fungsinya dengan bahan penaik seperti soda bikarbonat dan jugak baking powder. menaikkan dan meringankan kek. kalau xde cream of tartar boleh sub dgn soda atau baking powder. tp klu tgk resepi nih better sub dgn baking powder sbb dah ader soda bica. lagipon soda dah bersifat alkali.. manakala cream tartar bersifat asid.. waduhhhh kok tetiba jd cikgu sains.. hikhikhik

      Delete
    2. Paham cekgu...
      Terima kasih ya hana..
      Dah pi beli dah mix fruit..tunggu rajenn jer hihi

      Delete
  2. salam rindu hana, hari ni akk tayang kek choc moist dr dapur hana, kali ni anak akk buat, sedap...thnx bebanyak ye..
    kek buah tu kan akk pun dah pernah buat, family akk suka sbb bnyak buah kering...

    Happy Mothers Day utk Hana..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wlam and happy mothers day juga wat kak.liza... yer ker? alhamdulillah... tima kasih kak sudi mencuba... nih ader byk lg kalau dekat dah anta dah sepinggan.. hihi...

      Delete
  3. Hana cayang...alahai sedapnya...dah terasa nak raya bebenor...hahaa...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. nih raya pilihanraya namanya.. hahahaha..
      epi mothers day kak!

      Delete
  4. selamat hari ibu Hana. Akak memang suka kek buah ni. Mcm Hana juga, resepi yg selalu di buat waktu muda remaja dulu hilanglah pulak...kini tercari-cari yg sewaktu dgnnya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. selamat ari ibu juga wat kak.yan... itu la kak.. rasa mcm rugi jer tak simpan resepi tuh... cer try resepi ni kak kot la terkene ngan citarasa

      Delete
  5. salam kak hana..selamat hari ibu..kecur tgok kek buah kukus tu..mcm terasa nk raya pulak..heheh..kite x terbuat2 lagi kek ni..bahan2 semua dh ready..bila lah nk mula..:-)

    ReplyDelete
  6. As salam. saya pun dh cuba resepi ini. Ramai kawan kawan memuji

    ReplyDelete
  7. Slmt hari ibu Hana..kes rajin ni, buat kek sedap lak tu..kita ni tgh timbang2 nk buat kek ke idak , permintaan anak dara sempena hari ibunya, tp ibunya kok agak malesan pulaksss..

    ReplyDelete
  8. selamat hari Ibu Hana
    sedapnya kek buah
    banyak kali plan nk buat tp tak buat sb tertidur he hee
    cp resepi k sheila ni jg ye

    ReplyDelete
  9. Selamat Hari Ibu juga buat Hana,
    lama dah akak teringin nak buat kek ni, tapi kenangkan manis pastu kukusnya lama...so sampai skrng tak terbuat2...beli mix fruits sampai abes tarikh daaaa..2 kali buang gara2 bertangguh2 nak buat...pasni mesti buat gak gara2 dah di goda Hana ni...

    ReplyDelete
  10. selamat hari ibu untuk ibu 4D yang maniss.. kek kukus pulak.. akk suke rspi shiela ni coz lembab2 gitew.. yg tak laratnya nak tunggu 4 jam tu.. Selamat Hari Guru jugak yer.. takut tak smpt nak ucap nanti..

    ReplyDelete
  11. salam hana..

    sukanya makan kek buah ni..boleh telan apa ja kek buah pelbagai versi..favourite..hihi.

    ReplyDelete
  12. Assalamualaikum Hana...
    resepi Sheila memang mantap! Suka skodeng ke dapurnya...
    Selamat hari ibu Hana sayanggg... senyum selalu!

    ReplyDelete
  13. Subhanallah...sangat terlior tengok kek buah tu Hana... harus buat ni... tak tahan godaan!

    ReplyDelete
  14. dalam minggu lepas terpandang ramai juga kwn2 buat kek kukus... rasa mcm nak buat aje.. tp takut takde sambutan la pulak.. jenuh nak perabis dahla kek ni manis.. huhu.. ada lagi tak hana? mintak 2 ketui.. hehe..

    ReplyDelete
  15. Selamat hari ibu kak hana..nmpk sedappp sgt kek buah kukus ni:))

    ReplyDelete
  16. Assalam Hana.. Terima kasih kerana sudi mencuba.. :)

    ReplyDelete
  17. Dulu suka sgt makan kek buah dalam bekas tupperware..mama slalu kena beli tupperware smata2 ct suka mkn kek buah tu..hehehehhe

    ReplyDelete
  18. Salam kak hana yang dirindui.. rindu lagi nganmasakan akak yang sdap2 tu...dtg jauh2 nak mkn n tapau kek buah tu.. kak ader petua tak... pernah wat kek buah tapi buah nya duk kat bwh semua hu hu hu

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumussalam erma... miss u too dear... cer erma try resepi nih.. insyaAllah buah akan menten terletak dan tak jatuh ke bumi.... sblm2 nih ada petua kata kene gaul2 dulu dgn tepung... tapi utk resepi nih tak payah gaul tpg pon cuma kene masak sampai berbuih/mendidih supaya buah tuh kembang dan jd ringan... kalau berat buah akan jatuh menyembah bumi.. *tak abis2 bumi.. he he he

      Delete
  19. Slmt hari guru Hana...moga jadi guru yg cemerlang.
    sedapnya nengok kek buah kukus yg moist ni....suka kek buah gini.teringin nak buat tp asyik bertangguh....

    ReplyDelete
  20. Dear Hana, I love making fruit cakes but I bake it all the time. This, you steam it? I am amazed ;) Thank you for sharing. Cheers, Stephanie

    ReplyDelete
  21. Selamat hari guru Puan Hana, anak murid dtg nk godek resipi:-)
    Lama tak jengah blog, asal cari resipi barulah terjengol...hehe..

    ReplyDelete
  22. Selamat hari Guru Hana...dah lambat ni...tak palah may tak habis lagi kan...kira May is bulan guru lah.

    Macam manalah hana buat kek tu flettt je atas tu...tak kembung sana sini.

    ReplyDelete
  23. mak mertua saya kalau buat kek buah ni, suka2 ati je campak2 bahan. jadik elok je, sedap plak tu. jeles noooo hehehe

    ReplyDelete
  24. Hana... akak pun dah ada yang tanya nak order kek buah ni.. heheheee... hana jual berapa sebiji saiz tu? sms/whatssup akak pleaseee... 019-3171150
    TQ....

    ReplyDelete
  25. Salam Sis, Nak tany 1 sudu besar sunquik apa perasa?

    ReplyDelete
  26. As Salam, Saya nak buat kek buah dan pas kat mak mertua hari Sabtu ni. So, saya akan buat Jumaat malam lah. Then, kek kukus buah ni mak mertua akan bawa balik kampung dan raya pulak hari Khamis. Kek ni leh tahan tak bercendawan tak sampai hari raya? Boleh sesapa bagitahu?
    Lagi satu nak tanya, kene kurangkan gula tak kalau nak buat kek buah ni?

    ReplyDelete
  27. Slm kak hana.....
    Sy ada cuba wat kek gojes nih,
    Tp npe sye punye turun kt tgh...
    Huhuhu sedey...
    Tp apa pn sedapppp...

    ReplyDelete
  28. salam kak hana..saya dah try buat kek ni.memang sedaaaaap! nak share kat kawan boleh tak? hehe

    ReplyDelete
  29. salam sis..susah x nk buat kek nie?..ma feveret kek..huhu..one day nk jgk kene buat..tp kne jemur dulu tak isi buah?..

    http://sukahealthyfood.blogspot.com

    ReplyDelete
  30. Saya dah buat beberapa kali kek buah ni. Memang la sangat sedap. Bila makan macam tak boleh berhenti. Even sekarang saya dah buat jual. TQ share resipi ni. Tapi gula memang kurangkan pada 250g. Sedang elok sangat rasanya. Sedap sangat :-)

    ReplyDelete
  31. salam cikgu hana...terima kasih share resepi ni..saya dh cube...sronok sgt bile menjadi ikot resepi cikgu hana ni..trima kasih skali lg...saya mintak izin jual ye kek ni...:)..smoga cikgu hana berbahagia selalu..:)

    ReplyDelete
  32. Salam hana, nk tanya macam ner ye nak pastikan mix fruits tu cantik je terapung kat dlm kek pasal selalu buat mesti mix fruits tu jatuh kat bawah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Muzafira.. kene masak hingga menggelegak sikit..mcm buah tu dh kembang ..then tutup api...

      Delete