Assalamualaikum
dan salam sejahtera... bertemu kembali setelah hampir sekian lama tak
update blog.. musim cuti2 ajer lah yang sempat di update. kalau tak mmg
bersarang la jawabnya. nih pon curi2 masa menjaga orang pantang kat
rumah nih.... alhamdulillah dua anak bujang ku itu telah selamat
dikhatankan.... org lain yang berpantang kita pon kene ikut la juga
berpantang.. kesiankan anak2 jd kene la berkorban sedikit masa dan
tenaga...
sebenarnya
dah lama nak mencuba kembali si wak aron nih.... yer manis! tp klu tak
manis tak namanya macaron! hehehe...dedulu pestaim buat gepeng! pehtu
ada cuba lg skali melekat la pulak! kali nih baru la sukses!
alhamdulillah.... tima kasih pada Rahel yang banyak kongsikan petua dan
tips yang sangat2 membantu.... rajen Rahel nih mencuba pelbagai resepi
macaron. sbb tuh kalau tgk macaron dier boleh juling bijik mata. lg
satu nak kabo kawan kita si cantik jelita Rima mummy Sonia yang duk kota
singa tuh... haa yang tuh kira otai macaron! tak ley nak lawan laaaa...
dulu2 blajo ngan dier gak sampai kini termimpi2 macaron gepeng! klu
dekat dah kene rotan dah tuh... kihkihkih...ok lah! jom tengok resepi...
kali nih try resepi kak.yani yang juga pakar buat macaron. tima kasih
daun keladi, lenkali nak buat lagi... utk order la pulak.. hihihi.. di
bawah nih aku kopipes petua dr Rahel. mohon izin yer rahel.. tQ.. bg
beginner dan yang dah bape kali failed tuh wajib la baca! hehehe...
PETUA DAN TIPS MACARON
sumber : Rahel
*mula-mula dengan bahan kulit macaroon:sebaiknya almond serbuk hendaklah dikisar ter-
lebih dulu dalam food processor tapi jangan sampai terlebih kisar sebab almond serbukakan berminyak.Kemudian ayakkan dan timbang semula menjadi 75g & jika perlu jemur
dulu kalau agak lembap.
*Gula icing & serbuk koko pun kena ayakkan juga.Kemudian satukan dg almond serbuk.
Dalam resepi kita disuruh satukan ketiga bahan ni ketika hendak dikisar kan,tapi
sebaik-baiknya secara berasingan,senang nak sukat balik.
*cakap pasal cara no.2 pd resepi:masukkan putih telur ke dlm mangkuk pengadun,putar
sehingga berbuih,masukkan gula kaster sedikit demi sedikit (buat 3x) sambil diputar
sehingga benar2 mengkilat,jika mangkuk diterbalikkan adunan tidak terjatuh,time ni
kita kena periksa meringue tu,jika di dasar mangkuk masih berair maknanya putih telur
belum sempurna,sebab kadang2 jika dibiarkan beberapa saat akan kelihatan berair
kan..maknanya kena putar lagi hingga benar2 kukuh,jika meringue sudah kukuh takkan
cair di dasarnya walau pun dibiarkan agak lama.Pastikan juga putih telur yg kita guna
adalah putih telur yang segar,jadi senang nak kembang dan mengkilat.
*Setelah meringue siap,masukkan campuran almond serbuk,gula icing,serbuk koko secara
bertahap (buat 3x),kaup balikkan hingga rata setiap kali bahan kering dimasukkan.Ambil
sedikit adunan guna spatula,sengetkan spatula,jika adunan jatuh perlahan maknanya dah
ok la tu.Masukkan adunan ke dalam piping bag.Paipkan ke atas dulang yg telah dilapik
non-stick baking paper sebesar 1 inch (jangan guna kertas minyak tau).Time kita paipkan
adunan ke atas dulang,pastikan pegang piping bag dalam keadaan yang menegak,
jangan sesekali sengetkan piping bag kerana akan menyebabkan macaroon tidak
rata/bulat.Jangan lupa jarak kan setiap adunan.Kemudian pegang hujung dulang dan
hentakkan ke atas meja,lepas tu pusingkan dulang,pegang lagi hujungnya,angkat dan
hentakkan lagi ke meja,ini bertujuan untuk membentuk/meratakan permukaan macaroon
dengan cepat & juga membuang buih halus di atas permukaan macaroon.Setelah itu
biarkan macaroon kering,jika disentuh dengan jari tidak ada yg basah atau melekat,
kalau nak cepat kering on kipas.Macaroon akan kering dalam masa 60-90 minit.
kasi kipas itu macaroon sampai betul-betul kering sebelum dimasukkan dalam oven yer..
*Setelah macaroon kering panaskan oven pada suhu 160'C selama 10-15 minit.
Letak dulang yang berisi macaroon pada rack bawah dalam oven dan bakar guna api
atas bawah.Ingat,suhu oven berbeza tau jadi pandai2lah set suhu oven korang yer...
ok..pastu bakar macaroon selama 5-8 minit,kemudian keluarkan dari oven dan dengan
pantas pusingkan dulang tadi & bakar lagi macaroon selama 5-8 minit.Tujuannya ialah
supaya macaroon masak sama rata.Setelah masak keluarkan dari oven dan biarkan
selama 10 minit,kemudian tanggalkan dari kertas pembakar.Biar sejuk sepenuhnya
baru letak inti coklat.
*Adalah sebab macaroon melekit pada kertas pembakar dan susah nak tanggalkan kerana
macaroon tak masak sempurna,jadi kalau rasa2 macaroon belum masak sempurna
ketika dibakar selama 5-8 minit sebaiknya masa membakar ditambahkan dari 5-8 minit
ke 10-12 minit.Jika macaroon masak dengan sempurna maka bahagian tapak macaroon
pun halus dan mulus...korang boleh tengok dalam gambar kat atas tu...
*Kalau nakkan kaki macaroon yang tinggi,bakar macaroon guna api atas sahaja selama
5-8 minit.Kemudian bakar lagi macaroon guna api atas bawah selama 5-8 minit.
*Untuk menyimpan macaroon memang sangat mudah,sesudah diberi filling,simpanlah
macaroon di dalam peti sejuk jika belum dihidang.
RESEPI MACARONS
resepi oleh : kak.yani
- 2 biji (80gm) telur putih L size
- 60gm gula kastor
- 80gm almond powder
- 120gm gula aising
- sedikit esen vanila - hana x letak
Cara-cara:
- Ayak almond powder dengan gula aising.
- Pukul putih telur dengan gula kastor sehingga berbuih. Masukkan esen vanila pukul lagi sehingga kembang/ bertanduk. ( Bila terbalik mangkuk telur tu tak jatuh..kira oklah tu)
- Masukkan sikit demi sedikit bhn yg diayak td ke dalam telur putih. Kacau perlahan-lahan macam buat kek.
- Masukkan adunan yg dah siap ni ke dalam piping bag ( sy guna plastik putih biasa ja.. pehtu gunting bucu dia yg kat bawah tu ;)) . Picit ke atas dulang oven yg dah di alas dengan baking paper sebesar size 20sen atau 50sen. Jarakkan setiap satu lebih kurang 3 cm. Ambik toothpick , pecahkan mana-mana gelembung udara yg terbentuk di permukaan macarons- untuk mengelakkan permukaan macarons jd berlubang bila dibakar)
- Biarkan permukaan macarons kering atau tak melekat ditangan sebelum dibakar. Lebih kurang 30-40 minit sebelum dibakar. ( Bergantung pada cuaca juga ni. Saya letak bawah kipas bagi dia cepat kering. Sebelum bakar tu, test dulu dengan jari, kalau dah tak melekat tu bolehlah dibakar).
- Bakar dlm oven pd suhu 150 degree selama 20 minit. (bergantung kepanasan oven masing2.. hana bakar 16-17minit). Pastu sejukkan sebelum letak inti.
10 comments:
ReplyDeleteJaSSNaNiMay 30, 2013 at 4:15 PM
assalamualaikum..
ingat sape yg pantang tadi.. rupanya anak bujang dah jadi anak teruna ye.. :) hehehe.. selamat menjaga org dlm pantang tu ye..
:) nani datang tengok resepi ni.. thanks for tips..
ReplyDelete
Replies
hanaMay 30, 2013 at 6:20 PM
waalaikumussalam..
hehehe... bertambah umat la kalau daku yg berpantang lagik! hihihi... tenkiu nani ^_^
Delete
Reply
Gee®May 30, 2013 at 4:35 PM
Alahai... comelnyaaa....
ReplyDelete
Replies
hanaMay 30, 2013 at 6:21 PM
maceh kak.gee... mmg tersgt la comey... lenkali nak pakai duit 50sen plak... pueh ati sket nak geget sambey pejam2 mata.. kekeke
Delete
Reply
umi's cup cakeMay 30, 2013 at 6:00 PM
Rajinnya la kak hana ni..
ReplyDelete
Replies
hanaMay 30, 2013 at 6:23 PM
boring konon xde kerejer..... padahal lipat kain pon blom lagi... hihihi
Delete
Reply
ina kuMay 30, 2013 at 6:13 PM
eh kak, apesal ada garis kt tgh entry ni? ke aku jer yg nampak? hehehe...
kita pernah buat skali jer macaron ni. tak sangka jd. tp lepas tu dh malas nk buat sbb manis, dan jugak malas nk tunggu dia kering/ tak melekat tu.
ReplyDelete
Replies
hanaMay 30, 2013 at 6:25 PM
hentah! puas aku duk godeh2 nape jd gitu... gasak situlah! pesen baru utk blog aku... hahahaha
aku sengaja merajen kan diri sbb dah ada kastemer tnya... lps nih boleh la buat duit.. kikikiki
Delete
Reply
fazianbatrisyiaMay 30, 2013 at 6:21 PM
sedapnya...
ReplyDelete
Replies
hanaMay 30, 2013 at 6:38 PM
mmg sedap cumanya kene berhingat ketika makan! hihihi..
**maaf yer sahabat2ku... terpakse 'repost' atas kesilapan teknikal. huhuhu...
Assalam hana, selamat berpantang buat 2 bujangan, dh ok ke tu. Cantik macroon hana tu, banyak syarat2 nak kena ikut tu ya kalo nak cantik, akk terin juga nak buat tapi tak sampai seru lagi hana heheh. Jamu mata kat sini dulu
ReplyDeletewaalaikumusssalam kak...
Deletetima kasih.... blom lg sepenuhmya. baru masuk ari keempat. si abg tahan la sket. si adik agak manja.. mcm2 karenah la diorg ni.. sabo jer la... hihihi
mmula dulu tak ambik pusing pon bab pantang larangnya tuh... tuh yg jd gepeng bagai... hihihi
assalam kak hana
ReplyDeletecantik kejadiannya.. atie gagal pertama kali buat dulu. takut nk cuba lg
wlm atie....
Deletetry atie ikut beberapa petua kat atas tuh.. mana yg atie rs konpiden skip la.. yg penting bab keringkan tuh kene ikut betul2.. dgn erti kata lain banyakkan bersabar.. hihihi... insyaAllah cantik kejadiannya.. hehe
Jeles la ...cantik macaron ni..
ReplyDeletealhamdulillah br kali ni kak... dua kali gagal sbb tak ikut perintah btol2.. hihihi
Deletewah macaroons sama lah menu kita hari ni cantiklah Hana punya, akak pun guna resepi rahel jugak tapi taklah cantik sngt pun
ReplyDeletedah tgk dah akak punyer... cantik gak kejadiannya.. licin jer... kita punyer banyak toncet! vergi original aka pemalas! hihihihi
DeleteSalam.. Wah betapa rajinnya Kak Hana time2 cuti sek ni.. Menggoda sangat.. Cantik macaron akak ni.. Dah boleh ambil tempahan lepas ni..
ReplyDeletewlam nur....
Deleteboring la kononnyer xde kerejer.. padahal kije lain melambak tak terbuat2! hihihi.... insyaAllah dah ada kastemer yang nak order... ^___^
Salam...
ReplyDeleteeherm...nak order macarons la...auuuuuu fensan tengok kaler mac aron mu itew kak Hana...cantik dan mulus...tahniah dan selamat maju jaya....hari ni pun Rahel ada buat coconut macarons lagi...sedap...
wlm rahel...
Deletepengsan la klu rahel yg order. tak tido malam dbuatnyer sbb nak lawan tokey.. kekekeke.. thanx yer atas tips yg diberikan... dah berani dah mencuba lagik.. hikhik
Asslmkm Kak Hanaaa
ReplyDeleteCun arr kejadian macarons akak tu. Boleh biz mac pulak ni.. :)
waalaikumussalam cik sue...
Deletemasih nak mencuba yang terbaek lagik... insyaAllah akan ada di pasaran.. kihkihkih
Amboi Hana...pantang pun pantang ler. Buat wak aron tu, org berpantang boleh mkn ke? Kakpb ada buku wak aron tau, tp tak jg buatnya. Diet katakan....dah 5 thn diet ni, mcm tu jgk.
ReplyDeleteCantik je kejadian macaron tu, susah ye buatnya?
org berpantang tak leh la makan kak... diorg pon tak tau lg kewujudan wak aron nih di dapur.... kitaorg nih mkn nyorok2.. hahahaha.... akak try la insyaallah boley punyer... xde la susah mana cuma agak cerewet jer... tp klu dah pandai nanti mcm berantu la pula asyik nak membuat.. hihihi
Deletesalam..
ReplyDeletememang cantik sangat macaron tu..yang penting rasanya juga sedap kan..
sedapnya.....x cuba2 lagi buat..takut hampa..heheh
ReplyDeletehttp://welovesusuibu.blogspot.com/2013/05/rawatan-ekzema-10-cara-kurangkan-ekzema.html
nampak macaron pulak kat sini..tadi baru singgah dapur kak Noor,nengok macaroon dia,nak makan compem tak boleh..nak buat ,..ntah bila lah errkk
ReplyDeleteayoo kak hana ada macaroon jgk..warna sgt menarik kak hana...menggoda jiwa gitu..zila lum penah buat lg ni..
ReplyDeleteYuhuuuu Cikgi, byk tempahan ke tu?....waaaa memacarons rupanya mokcik seberang nih...senyap yoo..ingatkan awal cuti dah balik kampung ke...berjalan2 ke, makan angin ke...rupanya makan macarons...eeemm...ai jeling je laaaa...x kuasa nak buat...itu kerja anak dara jerk, dia nak makan dia wat sendiri...hahaha
ReplyDeleteSalam hana.... gerammmnya kita tengok mac tu...kita ni asyik dok menyanyi je nak wat tapi tak wat jugak...gerun juga dgn pantang larang nyer tu...tak pa...nnt kalu kerajinan tu datang pasti kita wat jugakkk hehehe....
ReplyDeleteAssalam cikgu Hana,
ReplyDeletewah hana dah ambil tempahan untuk macaroons ya..
congrats2 ya..yalah apa yang boleh dibuat duit dan kena
dgn timing eloklah dibuatkan..kemarin ada juga pergi belajar buat macaroons ni..tapi dalam kelas ajelah ..kat rumah tak buat lagi..sebab confirm tak ada orang makan sebab manisss..hehe...saja aje nak belajar tekniknya tu..kalau tanya akak pun dah lupa dah sekarang..hahaha...akak ni pun kadang2 ada orang tempah kuih2 talam...sekarang oklah akak dah berani sikit ambik order..kalau dulu tak ada confident kau..heheh..
Wah! Besar dah anak-anak bujangnya ye Hana... memang kesian kalau anak baru berkhatan kena pantang, kita pun ikutlah berpantang sama he he ehhh...
ReplyDeleteTadi baru saja keluar dari dapur kak Nooriah makan macarons ikut resepi Rahel, sampai sini jumpa lagi macarons...kenyanglah makan macarons hari ni... cantik pula tu!
wahh sgt la best tgk macaron menjadi..sy dh try wt 2 kali tp x menjadi...huhu..ni dh ad petua yg bagus..n semangat yg masih berbaki tuk terus mencuba...nnti leh try wt lg smpai jd..hehe..tima kasih 4 da sharing.. ^_________^
ReplyDeleteAslmkum Hana
ReplyDeletecantik molek jadinya makaron Hana ni.akk juga belum berani mencuba. ada tip2 yg dikongsikan....bolehlah ikut.
baru tengok rancangan mschef Aussie...peserta kena buat makaron...tak jadi makaronnya...pecah2...
sedap weehhh...akak jek yg masih lum ada hati nak buat,...
ReplyDeletetengok ko buat cam nak buat lak na...heee
tabik sgt dgn org yg berjaya buat macaron ni.. akak belum ada keberanian nak mencuba... mcm nak kena cuba juga.. tp bila ya? aduh aduhhh..
ReplyDeletehehehe ingat sapa yang besalin tadi kak hana... :P
ReplyDeleteyg ni mas tak sampai2 lagi seru membuatnya...
ReplyDeletecantikkk la maracon akak
wah.cute je color oren dia..nice pic.. sila la singgah blog saya..sy newbie.:)
ReplyDeletecomel jer macaron akak ni..bley cube lak lepas ni..
ReplyDeletejmput singgah blog sy ye..naniarshad.blogspot.com
Klau nk shell perisa blueberry mcm mna??
ReplyDeleteboleh saya tahu, almond serbuk tu rupa dia camne?
ReplyDeleteboleh saya tahu, almond serbuk tu rupa dia camne?
ReplyDeleteAssalamualaikum kak hana..nak tanye kalo macaroon time bakar die meleleh kluar n dlm jd kosong sbb ape ye...pliss jwp...konfius laa..pearna pn kne pkai yg serbuk ea?
ReplyDeleteAssalamualaikum kak hana..nak tanye kalo macaroon time bakar die meleleh kluar n dlm jd kosong sbb ape ye...pliss jwp...konfius laa..pearna pn kne pkai yg serbuk ea?
ReplyDeleteThis comment has been removed by a blog administrator.
ReplyDeletenak tanya, kalau takde baking paper or non stick tu nak guna ape ye?
ReplyDelete