Thursday, May 30, 2013

Macarons

 

Assalamualaikum dan salam sejahtera... bertemu kembali setelah hampir sekian lama tak update blog.. musim cuti2 ajer lah yang sempat di update. kalau tak mmg bersarang la jawabnya. nih pon curi2 masa menjaga orang pantang kat rumah nih.... alhamdulillah dua anak bujang ku itu telah selamat dikhatankan.... org lain yang berpantang kita pon kene ikut la juga berpantang.. kesiankan anak2 jd kene la berkorban sedikit masa dan tenaga...

 

sebenarnya dah lama nak mencuba kembali si wak aron nih.... yer manis! tp klu tak manis tak namanya macaron! hehehe...dedulu pestaim buat gepeng! pehtu ada cuba lg skali melekat la pulak! kali nih baru la sukses! alhamdulillah.... tima kasih pada Rahel yang banyak kongsikan petua dan tips yang sangat2 membantu.... rajen Rahel nih mencuba pelbagai resepi macaron. sbb tuh kalau tgk macaron dier  boleh juling bijik mata. lg satu nak kabo kawan kita si cantik jelita Rima mummy Sonia yang duk kota singa tuh... haa yang tuh kira otai macaron! tak ley nak lawan laaaa... dulu2 blajo ngan dier gak sampai kini termimpi2 macaron gepeng! klu dekat dah kene rotan dah tuh... kihkihkih...ok lah! jom tengok resepi... kali nih try resepi kak.yani yang juga pakar buat macaron. tima kasih daun keladi, lenkali nak buat lagi... utk order la pulak.. hihihi.. di bawah nih aku kopipes petua dr Rahel. mohon izin yer rahel.. tQ.. bg beginner dan yang dah bape kali failed tuh wajib la baca! hehehe...


PETUA DAN TIPS MACARON
sumber : Rahel

 *mula-mula dengan bahan kulit macaroon:sebaiknya almond serbuk hendaklah dikisar ter-
  lebih dulu dalam food processor tapi jangan sampai terlebih kisar sebab almond serbuk
  akan berminyak.Kemudian ayakkan dan timbang semula menjadi 75g & jika perlu jemur
  dulu kalau agak lembap.

*Gula icing & serbuk koko pun kena ayakkan juga.Kemudian satukan dg almond serbuk.
  Dalam resepi kita disuruh satukan ketiga bahan ni ketika hendak dikisar kan,tapi
  sebaik-baiknya secara berasingan,senang nak sukat balik.

*cakap pasal cara no.2 pd resepi:masukkan putih telur ke dlm mangkuk pengadun,putar
  sehingga berbuih,masukkan gula kaster sedikit demi sedikit (buat 3x) sambil diputar
  sehingga benar2 mengkilat,jika mangkuk diterbalikkan adunan tidak terjatuh,time ni
  kita kena periksa meringue tu,jika di dasar mangkuk masih berair maknanya putih telur
  belum sempurna,sebab kadang2 jika dibiarkan beberapa saat akan kelihatan berair
  kan..maknanya kena putar lagi hingga benar2 kukuh,jika meringue sudah kukuh takkan
  cair di dasarnya walau pun dibiarkan agak lama.Pastikan juga putih telur yg kita guna
  adalah putih telur yang segar,jadi senang nak kembang dan mengkilat.

*Setelah meringue siap,masukkan campuran almond serbuk,gula icing,serbuk koko secara
  bertahap (buat 3x),kaup balikkan hingga rata setiap kali bahan kering dimasukkan.Ambil
  sedikit adunan guna spatula,sengetkan spatula,jika adunan jatuh perlahan maknanya dah
  ok la tu.Masukkan adunan ke dalam piping bag.Paipkan ke atas dulang yg telah dilapik
  non-stick baking paper sebesar 1 inch (jangan guna kertas minyak tau).Time kita paipkan
  adunan ke atas dulang,pastikan pegang piping bag dalam keadaan yang menegak,
  jangan sesekali sengetkan piping bag kerana akan menyebabkan macaroon tidak
  rata/bulat.Jangan lupa jarak kan setiap adunan.Kemudian pegang hujung dulang dan
  hentakkan ke atas meja,lepas tu pusingkan dulang,pegang lagi hujungnya,angkat dan
  hentakkan lagi ke meja,ini bertujuan untuk membentuk/meratakan permukaan macaroon
  dengan cepat & juga membuang buih halus di atas permukaan macaroon.Setelah itu
  biarkan macaroon kering,jika disentuh dengan jari tidak ada yg basah atau melekat,
  kalau nak cepat kering on kipas.Macaroon akan kering dalam masa 60-90 minit.



*Punca macaroon retak ketika dibakar ialah kerana tak cukup kering,jadi sabar-sabarlah
  kasi kipas itu macaroon sampai betul-betul kering sebelum dimasukkan dalam oven yer..

*Setelah macaroon kering panaskan oven pada suhu 160'C selama 10-15 minit.
  Letak dulang yang berisi macaroon pada rack bawah dalam oven dan bakar guna api
  atas bawah.Ingat,suhu oven berbeza tau jadi pandai2lah set suhu oven korang yer...
  ok..pastu bakar macaroon selama 5-8 minit,kemudian keluarkan dari oven dan dengan
  pantas pusingkan dulang tadi & bakar lagi macaroon selama 5-8 minit.Tujuannya ialah
  supaya macaroon masak sama rata.Setelah masak keluarkan dari oven dan biarkan
  selama 10 minit,kemudian tanggalkan dari kertas pembakar.Biar sejuk sepenuhnya
  baru letak inti coklat.

*Adalah sebab macaroon melekit pada kertas pembakar dan susah nak tanggalkan kerana
  macaroon tak masak sempurna,jadi kalau rasa2 macaroon belum masak sempurna
  ketika dibakar selama 5-8 minit sebaiknya masa membakar ditambahkan dari 5-8 minit
  ke 10-12 minit.Jika macaroon masak dengan sempurna maka bahagian tapak macaroon
  pun halus dan mulus...korang boleh tengok dalam gambar kat atas tu...

*Kalau nakkan kaki macaroon yang tinggi,bakar macaroon guna api atas sahaja selama
  5-8 minit.Kemudian bakar lagi macaroon guna api atas bawah selama 5-8 minit.

*Untuk menyimpan macaroon memang sangat mudah,sesudah diberi filling,simpanlah
  macaroon di dalam peti sejuk jika belum dihidang.

  

RESEPI MACARONS
resepi oleh : kak.yani

Bahan-bahan(+-24 set,48 keping)
  • 2 biji (80gm) telur putih L size
  • 60gm gula kastor
  • 80gm almond powder
  • 120gm gula aising
  • sedikit esen vanila - hana x letak
Inti :  Nuttela, Chocolate Filling, Fruit Filling

 Cara-cara:

  1. Ayak almond powder dengan gula aising.
  2. Pukul putih telur dengan gula kastor sehingga berbuih. Masukkan esen vanila pukul lagi sehingga kembang/ bertanduk. ( Bila terbalik mangkuk telur tu tak jatuh..kira oklah tu)
  3. Masukkan sikit demi sedikit bhn yg diayak td ke dalam telur putih. Kacau perlahan-lahan macam buat kek.
  4. Masukkan adunan yg dah siap ni ke dalam piping bag ( sy guna plastik putih biasa ja.. pehtu gunting bucu dia yg kat bawah tu ;)) . Picit ke atas dulang oven yg dah di alas dengan baking paper sebesar size 20sen atau 50sen. Jarakkan setiap satu lebih kurang 3 cm. Ambik toothpick , pecahkan mana-mana gelembung udara yg terbentuk di permukaan macarons- untuk mengelakkan permukaan macarons jd berlubang bila dibakar)
  5. Biarkan permukaan macarons kering atau tak melekat ditangan sebelum dibakar. Lebih kurang 30-40 minit sebelum dibakar. ( Bergantung pada cuaca juga ni. Saya letak bawah kipas bagi dia cepat kering. Sebelum bakar tu, test dulu dengan jari, kalau dah tak melekat tu bolehlah dibakar).
  6. Bakar dlm oven pd suhu 150 degree selama 20 minit. (bergantung kepanasan oven masing2.. hana bakar 16-17minit). Pastu sejukkan sebelum letak inti. 

41 comments:

  1. 10 comments:

    JaSSNaNiMay 30, 2013 at 4:15 PM

    assalamualaikum..
    ingat sape yg pantang tadi.. rupanya anak bujang dah jadi anak teruna ye.. :) hehehe.. selamat menjaga org dlm pantang tu ye..
    :) nani datang tengok resepi ni.. thanks for tips..
    ReplyDelete
    Replies
    hanaMay 30, 2013 at 6:20 PM

    waalaikumussalam..
    hehehe... bertambah umat la kalau daku yg berpantang lagik! hihihi... tenkiu nani ^_^
    Delete
    Reply

    Gee®May 30, 2013 at 4:35 PM

    Alahai... comelnyaaa....
    ReplyDelete
    Replies
    hanaMay 30, 2013 at 6:21 PM

    maceh kak.gee... mmg tersgt la comey... lenkali nak pakai duit 50sen plak... pueh ati sket nak geget sambey pejam2 mata.. kekeke
    Delete
    Reply

    umi's cup cakeMay 30, 2013 at 6:00 PM

    Rajinnya la kak hana ni..
    ReplyDelete
    Replies
    hanaMay 30, 2013 at 6:23 PM

    boring konon xde kerejer..... padahal lipat kain pon blom lagi... hihihi
    Delete
    Reply

    ina kuMay 30, 2013 at 6:13 PM

    eh kak, apesal ada garis kt tgh entry ni? ke aku jer yg nampak? hehehe...

    kita pernah buat skali jer macaron ni. tak sangka jd. tp lepas tu dh malas nk buat sbb manis, dan jugak malas nk tunggu dia kering/ tak melekat tu.
    ReplyDelete
    Replies

    hanaMay 30, 2013 at 6:25 PM

    hentah! puas aku duk godeh2 nape jd gitu... gasak situlah! pesen baru utk blog aku... hahahaha

    aku sengaja merajen kan diri sbb dah ada kastemer tnya... lps nih boleh la buat duit.. kikikiki
    Delete
    Reply

    fazianbatrisyiaMay 30, 2013 at 6:21 PM

    sedapnya...
    ReplyDelete
    Replies

    hanaMay 30, 2013 at 6:38 PM

    mmg sedap cumanya kene berhingat ketika makan! hihihi..


    **maaf yer sahabat2ku... terpakse 'repost' atas kesilapan teknikal. huhuhu...

    ReplyDelete
  2. Assalam hana, selamat berpantang buat 2 bujangan, dh ok ke tu. Cantik macroon hana tu, banyak syarat2 nak kena ikut tu ya kalo nak cantik, akk terin juga nak buat tapi tak sampai seru lagi hana heheh. Jamu mata kat sini dulu

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumusssalam kak...
      tima kasih.... blom lg sepenuhmya. baru masuk ari keempat. si abg tahan la sket. si adik agak manja.. mcm2 karenah la diorg ni.. sabo jer la... hihihi

      mmula dulu tak ambik pusing pon bab pantang larangnya tuh... tuh yg jd gepeng bagai... hihihi

      Delete
  3. assalam kak hana
    cantik kejadiannya.. atie gagal pertama kali buat dulu. takut nk cuba lg

    ReplyDelete
    Replies
    1. wlm atie....
      try atie ikut beberapa petua kat atas tuh.. mana yg atie rs konpiden skip la.. yg penting bab keringkan tuh kene ikut betul2.. dgn erti kata lain banyakkan bersabar.. hihihi... insyaAllah cantik kejadiannya.. hehe

      Delete
  4. Replies
    1. alhamdulillah br kali ni kak... dua kali gagal sbb tak ikut perintah btol2.. hihihi

      Delete
  5. wah macaroons sama lah menu kita hari ni cantiklah Hana punya, akak pun guna resepi rahel jugak tapi taklah cantik sngt pun

    ReplyDelete
    Replies
    1. dah tgk dah akak punyer... cantik gak kejadiannya.. licin jer... kita punyer banyak toncet! vergi original aka pemalas! hihihihi

      Delete
  6. Salam.. Wah betapa rajinnya Kak Hana time2 cuti sek ni.. Menggoda sangat.. Cantik macaron akak ni.. Dah boleh ambil tempahan lepas ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wlam nur....
      boring la kononnyer xde kerejer.. padahal kije lain melambak tak terbuat2! hihihi.... insyaAllah dah ada kastemer yang nak order... ^___^

      Delete
  7. Salam...
    eherm...nak order macarons la...auuuuuu fensan tengok kaler mac aron mu itew kak Hana...cantik dan mulus...tahniah dan selamat maju jaya....hari ni pun Rahel ada buat coconut macarons lagi...sedap...

    ReplyDelete
    Replies
    1. wlm rahel...
      pengsan la klu rahel yg order. tak tido malam dbuatnyer sbb nak lawan tokey.. kekekeke.. thanx yer atas tips yg diberikan... dah berani dah mencuba lagik.. hikhik

      Delete
  8. Asslmkm Kak Hanaaa
    Cun arr kejadian macarons akak tu. Boleh biz mac pulak ni.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumussalam cik sue...
      masih nak mencuba yang terbaek lagik... insyaAllah akan ada di pasaran.. kihkihkih

      Delete
  9. Amboi Hana...pantang pun pantang ler. Buat wak aron tu, org berpantang boleh mkn ke? Kakpb ada buku wak aron tau, tp tak jg buatnya. Diet katakan....dah 5 thn diet ni, mcm tu jgk.
    Cantik je kejadian macaron tu, susah ye buatnya?

    ReplyDelete
    Replies
    1. org berpantang tak leh la makan kak... diorg pon tak tau lg kewujudan wak aron nih di dapur.... kitaorg nih mkn nyorok2.. hahahaha.... akak try la insyaallah boley punyer... xde la susah mana cuma agak cerewet jer... tp klu dah pandai nanti mcm berantu la pula asyik nak membuat.. hihihi

      Delete
  10. salam..

    memang cantik sangat macaron tu..yang penting rasanya juga sedap kan..

    ReplyDelete
  11. sedapnya.....x cuba2 lagi buat..takut hampa..heheh

    http://welovesusuibu.blogspot.com/2013/05/rawatan-ekzema-10-cara-kurangkan-ekzema.html

    ReplyDelete
  12. nampak macaron pulak kat sini..tadi baru singgah dapur kak Noor,nengok macaroon dia,nak makan compem tak boleh..nak buat ,..ntah bila lah errkk

    ReplyDelete
  13. ayoo kak hana ada macaroon jgk..warna sgt menarik kak hana...menggoda jiwa gitu..zila lum penah buat lg ni..

    ReplyDelete
  14. Yuhuuuu Cikgi, byk tempahan ke tu?....waaaa memacarons rupanya mokcik seberang nih...senyap yoo..ingatkan awal cuti dah balik kampung ke...berjalan2 ke, makan angin ke...rupanya makan macarons...eeemm...ai jeling je laaaa...x kuasa nak buat...itu kerja anak dara jerk, dia nak makan dia wat sendiri...hahaha

    ReplyDelete
  15. Salam hana.... gerammmnya kita tengok mac tu...kita ni asyik dok menyanyi je nak wat tapi tak wat jugak...gerun juga dgn pantang larang nyer tu...tak pa...nnt kalu kerajinan tu datang pasti kita wat jugakkk hehehe....

    ReplyDelete
  16. Assalam cikgu Hana,
    wah hana dah ambil tempahan untuk macaroons ya..
    congrats2 ya..yalah apa yang boleh dibuat duit dan kena
    dgn timing eloklah dibuatkan..kemarin ada juga pergi belajar buat macaroons ni..tapi dalam kelas ajelah ..kat rumah tak buat lagi..sebab confirm tak ada orang makan sebab manisss..hehe...saja aje nak belajar tekniknya tu..kalau tanya akak pun dah lupa dah sekarang..hahaha...akak ni pun kadang2 ada orang tempah kuih2 talam...sekarang oklah akak dah berani sikit ambik order..kalau dulu tak ada confident kau..heheh..

    ReplyDelete
  17. Wah! Besar dah anak-anak bujangnya ye Hana... memang kesian kalau anak baru berkhatan kena pantang, kita pun ikutlah berpantang sama he he ehhh...
    Tadi baru saja keluar dari dapur kak Nooriah makan macarons ikut resepi Rahel, sampai sini jumpa lagi macarons...kenyanglah makan macarons hari ni... cantik pula tu!

    ReplyDelete
  18. wahh sgt la best tgk macaron menjadi..sy dh try wt 2 kali tp x menjadi...huhu..ni dh ad petua yg bagus..n semangat yg masih berbaki tuk terus mencuba...nnti leh try wt lg smpai jd..hehe..tima kasih 4 da sharing.. ^_________^

    ReplyDelete
  19. Aslmkum Hana
    cantik molek jadinya makaron Hana ni.akk juga belum berani mencuba. ada tip2 yg dikongsikan....bolehlah ikut.
    baru tengok rancangan mschef Aussie...peserta kena buat makaron...tak jadi makaronnya...pecah2...

    ReplyDelete
  20. sedap weehhh...akak jek yg masih lum ada hati nak buat,...
    tengok ko buat cam nak buat lak na...heee

    ReplyDelete
  21. tabik sgt dgn org yg berjaya buat macaron ni.. akak belum ada keberanian nak mencuba... mcm nak kena cuba juga.. tp bila ya? aduh aduhhh..

    ReplyDelete
  22. hehehe ingat sapa yang besalin tadi kak hana... :P

    ReplyDelete
  23. yg ni mas tak sampai2 lagi seru membuatnya...
    cantikkk la maracon akak

    ReplyDelete
  24. UBAHSUAI RUMAH area kajang, bangi, cheras, serdang, puchong, subang, shah alam, kepong, nilai, ampang, gombak (Selangor/KL) Sambung dapur, parking, ikat batu, pasang tile, mengecat, plaster, plaster siling, kayu, meja dapur/table top, paip DLL. Hubungi: 0182233854 khaidir click → FACEBOOK atau → BLOGGER

    ReplyDelete
  25. wah.cute je color oren dia..nice pic.. sila la singgah blog saya..sy newbie.:)

    ReplyDelete
  26. comel jer macaron akak ni..bley cube lak lepas ni..
    jmput singgah blog sy ye..naniarshad.blogspot.com

    ReplyDelete
  27. Klau nk shell perisa blueberry mcm mna??

    ReplyDelete
  28. boleh saya tahu, almond serbuk tu rupa dia camne?

    ReplyDelete
  29. boleh saya tahu, almond serbuk tu rupa dia camne?

    ReplyDelete
  30. Assalamualaikum kak hana..nak tanye kalo macaroon time bakar die meleleh kluar n dlm jd kosong sbb ape ye...pliss jwp...konfius laa..pearna pn kne pkai yg serbuk ea?

    ReplyDelete
  31. Assalamualaikum kak hana..nak tanye kalo macaroon time bakar die meleleh kluar n dlm jd kosong sbb ape ye...pliss jwp...konfius laa..pearna pn kne pkai yg serbuk ea?

    ReplyDelete
  32. nak tanya, kalau takde baking paper or non stick tu nak guna ape ye?

    ReplyDelete