Wednesday, June 5, 2013

Blueberry Cupbreads


Assalamualaikum dan bertemu kembali.... lamanya tak meroti... breadmaker pon dah lama berehat..ari2 lap tapi tak gak nak ON kan suis.. semalam tetiba rajen sket memandangkan ader 1kg tepung roti yang blom terusik. drpd tetiba sedar expired baik cepat2 buat... alhamdulillah terlaksana gak berbijik2 cupbread dan jugak seloyang besar roti kosong. nampaknya Darwish la yg paling suker makan cupbread ni.. mmula syok ajer dier makan sampai abis... pehtu togel paras topping blueberry ajer.. pehtu langsung tak nak doh dier kata masam! dah bedal lima ketui baru ckp masam... pullakkk......



kali nih menggunakan resepi mak kita la plak..... (lebih kurang dgn resepi sblm nih).. juga untuk jualan kecil-kecilan.... xde rahsialah.. nanti dah bukak kelas baru rahsia.. wakakakaka........ bila dah buh dalam cup agak lumayan la hasilnyer... peringatan la jugak kalau buh lam cup nih jgn buh besar2 sbb roti akan kembang dan naik tinggi. aku nyer nih pon bila dah msk ada gak yg senget benget.. over load la tuh...hahaa.. tp sangat lembut dan sedap! boleh pelbagaikan topping... sebenarnya aku buat dua topping. satu lagik gula+cinnamon utk en.somi... tak dan nak snap tengok2 dah xde.... suker topping yang bergula berbanding topping yg agak masam wpon manis... xpe lah.. tukang buat pon suka hati sbb semua roti laku dimakan... kalau yang  beli tuh lum tentu habis sekali hadap... berkat gaknyer buat sendrik.. maklom la buat dengan penuh kasih sayang.. hehehehe...


RESEPI BLUEBERRY CUPBREADS
resepi : hanamemories.blogspot.com

Bahan-bahan
  • 500g tepung roti
  • 110g gula
  • 1 biji telur 
  • 2 sudu besar marjerin@butter
  • 1 sudu besar shortening
  • 1 peket yis mauripan @ 11g
  • 1sk garam
  • 250ml air + 2 sudu besar susu pekat (bancuh)
  • Filling bluberry secukupnya
  • Paper Cups / Muffin Cups

 Cara-cara (Kaedah Breadmaker)
  • Masukkan semua bahan ke dalam breadmaker.
  • Pilih setting DOUGH dan biarkan menguli sehingga siap. Biarkan doh naik kembang lebih kurang 1jam kemudian uli semula. Tumbuk2an doh untuk keluarkan angin.
  • Bahagikan bulat2 kecil (bergantung kepada size cup , jika cup size L timbang 27-30g shj) .Biarkan naik sekali ganda lagi.
  • Sebelum bakar paipkan bluberry filling secara melingkar/spiral. Bakar suhu 180 selama 15 min atau sehingga masak keperangan.
  • Sejukkan sebentar dan sedia dihidang.


24 comments:

  1. woww!! cun sangat nih.. sayang nak mkn...
    ko rajin gak hana hari2 lap BM tu.. akak ni.. jangankan nak on suis... nak lap pun haram berbulan tak lap.. hahaha...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihihi... nih sebab berderet ngan piyuk nasik, ngan stemaer ngan oven.. alang2 lap sebelah, yg bebelah pon kene la lap.. nanti merajuk! kekekeke

      Delete
  2. kelakarlah puak si Darwish tu ye...
    ayu blueberry cupbreads tu... koyo seng nggawe lhoo...

    ReplyDelete
    Replies
    1. wong jowo mmg ayu2 la kak... apik pulak budi bohso ne.. kekekeke..

      Delete
  3. ayo..bulat bulat bulat jem roti akak tu eh..hehe dah bis baru masam la kan..itu standard sedap tu kak eh..harus la habis kak masak dgn kasih syg gitu kan..ooow..!

    ReplyDelete
    Replies
    1. tuh standard tak nak makan dah tuh zila... sedap tp kenyang.. mana tak kenyangnyer lima ketul dier bantai.. kekekeke..

      Delete
  4. Aslmkum Hana
    good idea bakar bun dlm cc gini...comeii sesuai nama cupbread
    bila buat..habis licin...mmg puas hatikan.... berkat buat dg kasih sayang itu yg 'mahal'..

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumussalam kak...
      kalau utk majlis mmg sesuai sgt... tentu org igt muffin... skali roti daaaaa... hehehhehe

      Delete
  5. Assalamualaikum...cute juga buh dalam cc macam ni...

    ReplyDelete
  6. salam..

    comelnya cupbreads tu..menarik untuk di makan..nyum2.

    ReplyDelete
  7. Aduhaii.. sungguh mencengkam jiwaaa tengok cake cute cam nihhhh uhuhuhuhu

    http://sweetomoide.blogspot.com/2013/06/alhamdulillah-ebm-lebih-lumayan-dengan.html

    ReplyDelete
  8. Salam perkenalan.. :)
    Suka makan kek2 cute ni.. Tapi nak buat kene tnggu masa yg sesuai.. (sbnrnya malas.. Hehe..)..

    http://qaseh-delima.blogspot.com

    ReplyDelete
  9. sekali dia keluar, berputar biji mata tengok bluebery spiral tuh..

    uishhh makcik.. duk tunggu gak org kuantan dtg kg rawai sampai nak abis cuti skolah.. rupanya jaga hero berpantang ya.. dah jd teruna hero2 tu ya.. alhamdulillah.. tahniah.. mama hero maintain vogue lg tu hehe

    ReplyDelete
  10. Wah cantik moleknya roti..buat kak Ros terliur ni

    ReplyDelete
  11. mestilah kak... yg buat sendiri mesti la laku, kan fresh from the oven. yg kat kedai tu dh tak fresh dah....hahaha....tp tak fresh pun daku belasah roti kt kedai jerrrkkk. daku pun dh lama x meroti.. 6 bulan ...setahun...entah la, keh keh keh,,,, tp bm tu kiter paksa jugak dia buatkan donut.

    ReplyDelete
  12. Salam kak Hana..good idea.anak2 msti teruja nak makan..saye pula teruja nk try (",)

    ReplyDelete
  13. Bestnya roti, saya ni bm pun tak terbeli lg hehe, maknanya dah uli letak dlm cup ye ok2 bila rajin boleh cuba nanti

    ReplyDelete
  14. "Buat dgn penuh kasi sayang"...larang regonei kuwi...ayu2 rotimu...

    ReplyDelete
  15. cantik,,warna pun menarik..jgnkn budak ..mk budak pun ngencess nie..:)

    ReplyDelete
  16. UBAHSUAI RUMAH area kajang, bangi, cheras, serdang, puchong, subang, shah alam, kepong, nilai, ampang, gombak (Selangor/KL) Sambung dapur, parking, ikat batu, pasang tile, mengecat, plaster, plaster siling, kayu, meja dapur/table top, paip DLL. Hubungi: 0182233854 khaidir click → FACEBOOK atau → BLOGGER

    ReplyDelete
  17. UBAHSUAI RUMAH area kajang, bangi, cheras, serdang, puchong, subang, shah alam, kepong, nilai, ampang, gombak (Selangor/KL) Sambung dapur, parking, ikat batu, pasang tile, mengecat, plaster, plaster siling, kayu, meja dapur/table top, paip DLL. Hubungi: 0182233854 khaidir click → FACEBOOK atau → BLOGGER

    ReplyDelete
  18. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete