Thursday, June 6, 2013

Salmon Grill

 

godek2 folder jumpa menu salmon yang ntah jaman biler punyer... rasanya ada la dua bulan lepas kot.. hahaha.... masa tuh tengah 'ngidam' nak makan salmon, sekali tu jumpa apalagik rembat tak hengat! rindu ngan nihon leh makan salmon fresh... kat sini apa yg ader jerk la drpd xde..... syukur alhamdulillah. setengah org tak suka sbb kehanyirannya tapi kalau pandai masak dan cuci insyaAllah xde masalah. yg penting menu nih kami anak beranak mmg suker! hehe.....

RESEPI SALMON GRILL
resepi : hanamemories.blogspot.com

Bahan-bahan
  • 3 keping ikan salmon
  • 1 sudu besar butter
  • 1 sudu besar minyak zaitun
  • garam
  • lada hitam
Bahan-bahan untuk sos ( by lydia )
  • 2 sudu besar butter (guna bekas grill salmon td lg sedap!)
  • 1/2 biji bawang besar (dicincang)
  • 1 sudu besar tepung gandum
  • 1/2 sudu kecil daun parsli kering (herba lain pun boleh)
  • 1 cawan susu segar
  • Sedikit garam
  • Sedikit lada hitam
Cara-cara
  • Penyediaan sos putih: Panaskan butter dlm periuk kecil, goreng bawang besar sehingga layu. Masukkan tepung gandum dan kacau sehigga tepung gandum melekat kat bawang.
  • Masukkan bahan2 lain, masak sampai didih sambil tu kacau-kacaukan. Matikan api dan diketepikan.
  • Lumur ikan dgn garam dan lada hitam. Panaskan butter dan minyak zaitun. (tujuan minyak zaitun adalah utk mengelakkan butter menjadi hangit apabila cair, jika tiada guna minyak biasa). Grill hingga ikan masak.
  • Hidangkan ikan dengan sos putih tadi dan juga sayur2an rebus/kukus spt brokoli, carrot dan asparagus dan juga hirisan lemon.

32 comments:

  1. sedapnyerrr.. akak dulu kureng juga dgn salmon.. tp bila dah acap kali cuba lama2 suka plak.. mgkin sbb akak ni mmg 'antu ikan' kot.. hehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. sedap kan kak kan kan kan.... hihihi... kiter pon sejak duk jepun br pandai makan salmon. sblm nih kenal ikan salmon pon tak! hahahahah

      Delete
  2. salam hana, ikan salmon grill ni mmg peberet akk, tp xpernah buat sendiri pun....hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. wlam kak.....
      berbaloi masak sendrik kak... beli mahal mak nenek! kekekeke...

      Delete
  3. Assalamualikum hana...sedap nampaknya hana leh cubakan....

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumussalam umie..
      insyaAllah sedap.... selamat mencuba..... ^_^

      Delete
  4. Salam hana,

    Bagi lah tips camne nak hilangkan hanyir salmon tu? Pernah cuba tp tekak tak leh terima. nak gak cuba lagi nnti.

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumussalam ita...
      cara yg hana buat, hana rendam dengan air limau nipis ( jus limau + air paip) sekejap... lepas tuh basuh mcm biasa... ada lg satu petua basuh dengan tepung.. lumur sekejap pehtu cuci bersih. sebenarnya ikan salmon mmg sifatnyer hanyir.. bila dah masak tuh try perahkan lemon ke atas ikan... insyaAllah xde la hanyir sgt dan insyaAllah boleh telan... arap dpt membantu... ^_^

      Delete
  5. tak habis nak goda kita tau kak hana ni..dah la xbg sikit..kak, zila pun nak duk jepun arghhh gini..tak reti2 nelan makanan jepung..mau rasa air tgn akak dulu ni rasa zila baru lalu.. (",)))))0

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha.... klu gitu ko kene sewa kapal tobang la bawak ngan aku2 skali... kompom klu dah duk jepun petua tak leh telan tuh akan ilang! kekekekeke

      Delete
  6. kt sri medan lagi ke.. akk nk blik kg.. tumpang buka puasa kt umah mak.. malas nak masak.. hihihi.. akk ikan ni selalu lumur asam jawa byk2 pas tu panggang.. nsib bdn la salmon.. jawa bercitarasa internasional gitu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kakk... lum balik medan lg... masih bertakhta dikuantan jaga budak2 nih pantang.. arap2 esok lusa boleh balik kg.. ader jemputan... yuk warung yuk! kekekeke

      Delete
  7. Assalamualaikum....ishhhh tgk salmon sini memang sedap, tapi sampai sekarang tak berani lagi masak sendiri sebab takut fail tang bau tulah...Tapi bila baca reply kat komen kat atas..InsyaAllah...boleh juga cuba try sekeping dua..

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumussalam sue...
      cer try mana2 petua tuh... nak di'jawa'kan macam kak.zana tuh pon ok! insyaAllah boley telan punyerlah!! hihihihi....

      Delete
  8. Salam Hana,
    Ikan salmon grill ni memang peberet kami sekeluraga jugak.Asal jumpa yg nampk fresh mesti rembat pnya..dak maisarah pun bleh makan seketoi ikan ni...
    Cam dah lama gak tak makan ikan ni..tengok hana punya ni cam tingin lak...

    Pstt..mengidam ada isi ke tu??hak..hak...hak

    ReplyDelete
  9. Saalam Hana... Kabareeee....wah lama tak nampak dan lama juga daku tidak tinggalkan jejak kasih disini...psssttt ikan tu ada lagi tak....3 koping jer yer...

    ReplyDelete
  10. bestnya menu ikan salmon... dapat omega 3!

    ReplyDelete
  11. ikan salmon hanyirnya kuat ek kak? nape aku makan ok jer cam takde perasaan jer? hahaha...parah...parah...

    eh, kami sejak balik msia belum penah lg makan salmon. entah la, bila tengok salmon kat pasaraya tu aku tengok pucat semacam jer, tak de selera la, dah la mahal. tak sama salmon kat sinung yang very the pinky....hahaha...dasar tak sedar diri.

    salmon ni mmg feberet la...teringat2 dulu hampir setiap minggu masak kari kepala ikan salmon. lemak berkrim disukai ramai gitu, keh keh keh.

    ReplyDelete
  12. Oh ikan salmon yang mahal....sungguh lazat...ngancam....ala2 hidangan hotel gitu..

    ReplyDelete
  13. hehehe boleh terai ni..tq kak hana

    ReplyDelete
  14. Kalau dulu iakan salmon sangat mahalkan???tapi sekarang Giant dan Tesco jual ikan salmon sangat murah...beli 5 keping besar2 baru 30 ringgit lebih...boleh makan sampai puas hati..

    ReplyDelete
  15. salam..

    telan air liur nampak salmon grill tu..memang nampak sedap..

    ReplyDelete
  16. UBAHSUAI RUMAH area kajang, bangi, cheras, serdang, puchong, subang, shah alam, kepong, nilai, ampang, gombak (Selangor/KL) Sambung dapur, parking, ikat batu, pasang tile, mengecat, plaster, plaster siling, kayu, meja dapur/table top, paip DLL. Hubungi: 0182233854 khaidir click → FACEBOOK atau → BLOGGER

    ReplyDelete
  17. Sedapnya salmon peberet ni tapi harga dia yg tak menahan tu, terkena dpt murah mesti beli

    ReplyDelete
  18. UBAHSUAI RUMAH area kajang, bangi, cheras, serdang, puchong, subang, shah alam, kepong, nilai, ampang, gombak (Selangor/KL) Sambung dapur, parking, ikat batu, pasang tile, mengecat, plaster, plaster siling, kayu, meja dapur/table top, paip DLL. Hubungi: 0182233854 khaidir click → FACEBOOK atau → BLOGGER

    ReplyDelete
  19. Thanks for sharing dear..harus cuba ni.nampak sedap sgt.dah lame nak cube masak salmon tp xkompiden


    Vitamin Semulajadi

    ReplyDelete
  20. saya memg peberet salmon ni.. gril cmtu jer taruk mix seasoning. pastu perah lemon ckit mkn ngn nasi pnas ehhehe

    ReplyDelete
  21. nampak sedap! tak sabar nk try..tq for resepi yg simple hiii

    ReplyDelete
  22. Waahh!!terliur tgk gmbr2 tu.kene gi cari salmon skrg juga.
    ainaez.blogspot.com

    ReplyDelete
  23. Waahh!!terliur tgk gmbr2 tu.kene gi cari salmon skrg juga.
    ainaez.blogspot.com

    ReplyDelete
  24. Assalamualaikum. Tak tahan tengok gambar ni.

    Beberapa bulan lepas ada masak dan makan ni tapi tak buat sos putih.

    Next time boleh try.

    Sedapnya! :)

    ReplyDelete