Saturday, December 15, 2012

Doh Asas Roti


Assalamualaikum dan salam sejahtera..... rasa macam dah lama tak post resepi roti... since aku pon dah jarang2 buat roti.. bukan tak teringin nak buat tapi nyer malas! huhu.... cuma baru2 ni jer aku wat kat kg untuk mak dan adik2.....  akceli resepi nih resepi owang niaga dari bonda ku tercinta yang skrg dah semakin maju mengushakan projek IKS nyer... tahniah buat bonda!  roti nih lembut sepanjang masa dan dah tentunya sedapp! bleh ubah suai perasa atau inti ikut citarasa masing2... bahan2 pon xde la susah sangat... mudah belaka.... k... selamat mencuba!


RESEPI DOH ASAS ROTI
sumber : hanamemories.blogspot.com

Bahan-bahan
  • 500g tepung roti
  • 50g gula - hana ltk 60g
  • 1 biji telur
  • 40g butter@marjerin
  • 1sb shortening
  • 1 peket yis mauripan @ 11g
  • 1sk garam
  • 250ml susu segar @ air
  • *2 sudu besar susu tepung - jika tidak menggunakan susu segar, bancuh susu tpg dgn air  

 


Cara-cara (Kaedah Breadmaker)
  • Masukkan semua bahan ke dalam breadmaker.
  • Pilih setting DOUGH dan biarkan menguli sehingga siap. Biarkan doh naik kembang lebih kurang 1.30jam atau lebih kemudian uli semula. Tumbuk2an untuk mengeluarkan angin.
  • Bahagikan bulat2 kecil (size bergantung kepada loyang) kemudian susun ke dalam loyang yang telah digris dgn marjerin dan tepung. Biarkan naik sekali ganda lagi.
  • Sebelum bakar spray permukaan roti dgn air biasa dan bakar suhu 180 selama 15-20min atau sehingga masak keperangan.
  • Sejurus keluar dari oven, sapukan permukaan roti dengan butter@marjerin dan sejukkan di atas redai.

  cer teka apa inti di dalam? takyah pikir lama2 la meh aku bg jawapan..
ferrero rocher! hehehehe...
(sendrik bg soklan sendrik bg jwpn..hahaha.. poyo!)




selingan kejap... nak ucapkan tima kasih wat zura @ azura rahman atas dc yang sodappppp... benonyer aku yang mengorder kedia tp dapat extra preee la pulak... bestnyer dpt kawan2 yang baik ati ni kan kan kan... hihihi... thanx zura.... bg owang kuantan klu nak order ngan zura g kabo ke SINI k! terbaekkkk.. hehe...

29 comments:

  1. Assalamualaikum Cikgu...

    Penat saya angkat tangan nak jawab teka teki cikgu.. cer teka apa inti di dalam?.. tup tup cikgu jawab sendiri. Saya turun tanganlah.. lengoh dah...

    Eshhh teruja teruja teruja... tapi esok tak sinang.. mama copy dulu ek... halal yek... ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumussalam anak murid...

      kikikiki.... ckgu xde duit nak bg upah jadiknyer cikgu jwp sendrik jerk la.. hehehe... k ma... halalun toyyibunnn...

      Delete
    2. eh ma... arap ma tak copy lg... td silap tulis sukatan gula utk 1kg. nih kita br edit... tp kita lebihkan 10g. sedang elok la.. tak manis dan tak tawar sgt..

      Delete
    3. Sket baik tergerak hati nak check. Dah copy dah semalam. Tapi tak sempat buat je. Tadi dah tukar programme. Hehehe... nanti mama edit baliklah resepi yang dah disalin tu... Terima kasih cikgu... :)

      Delete
    4. sesama... sori la ma ye.. ralit menyalin dr nota mak yg satu adunan 1kg. tp klu ma nak wat roti manis better tambah la..

      Delete
  2. kelas...kelas... kapit roti dengan FR... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. belen ms g langkawi aritu... ada la ciput.. tuh yg tenyeh ajer kat roti... sodapp cumanya cookies dlm tuh agak lemau je.. yg lain inti toblerone.. kelas jugak la tu kan.. hahahahaaa

      Delete
  3. Salam hana,
    lembut dan gebuss nampaknya roti tu...kita pernah gak meroti tapi kejadiannya tak begitu...geram pastu terus dah tak buat...pasni nak try lg pakai resepi ni pulak la...

    ReplyDelete
    Replies
    1. wlm kak.nita....

      xpe kak... nanti cuba lagi yer... kita mmula dulu pon mcm2 ragam gak... nih roti ke batu? hahaha....

      Delete
  4. aritu buat roti keras semacam terus takut nak buat lagi. tp tgk resepi ni mcm senang je. nak try laa..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. biasanya kalau keras tuh kurang cukup menguli ataupon kurang air..... faa guna tgn ke bm? klu guna tgn ms uli tu hempuk ajer sekuat ati insyaallah jadi... hihihi... yg penting kuantiti air mencukupi dan doh lembut bak pipi.. nnti cuba lg ye... gud luck faa :)

      Delete
  5. power power jiran selang 2 buah rumah saya ni hahaha....dah lama tak meroti la kak hana huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaa... tak sabor gak nak nunggu ko blk.. leh num ptg roti sambey kait mangga ko tuhh... geram wehhh aku nengok kali nih lebat kemain... gayut2 melambai.. eh monyet dah xde taw! tp ada ilang jugak bebape bijik... agaknyer ada monyet kepala org.. kikikiki

      Delete
  6. tetiba jerk teringat yg mas pun dah lama tak meroti....

    ReplyDelete
    Replies
    1. jom mas meroti! meh kasik adam main ngan dania jap.. hehe

      Delete
  7. Sedapnya roti tu Kak Hana..boleh la saya cuba ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg sedap rahel.. lembut gebu plak tuh! selamat mencuba eh..

      Delete
  8. salam kak hana..nampak sungguh lembut roti tu..kena cuba ni walaupun masih fobia meroti sbb asyik fail je..keras kejung jadinya..huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. wlam eiyda... dun giv up dear.. cuba dan cuba lagi k... akak pon dulu gtu gak.. tp bila dah pandai penyakit gian la pulak.. hahaa....

      Delete
  9. Hana ku cayang...ater kome kat jepun lagi ke..ekekekek....
    akak takde BM camna nak buat roti hana ni...gebu benor tengoknya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ngada taw akak nih... tuh mixer gedabak tuh berkilo2 roti boleh uli.. huh!

      *menten sepanjang taun duk jepun... kakakakaka....

      Delete
  10. sedapnya makan panas-panas roti ni....

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg sedap kak... anak2 berebut pas kuor oben... hihihi

      Delete
  11. mana acik sendiri soal, sendiri jwp... hehe..
    ingatkan nak bg diah ker...

    ReplyDelete
  12. hehehe... taun depan la kak kita wat contest teka butir beras dalam senduk.. kekekeke

    ReplyDelete
  13. Kalau guna BM kena 2 kali uli ke?...teringin nak wat roti nih...nampak sedap sesangat....

    ReplyDelete
    Replies
    1. uli sekali shj pon tidak mengapa. hana buat nih malas nak tunggu... lepas shj uli BM, hana terus bulat2kan dalam loyang. tunggu naik 2 kali ganda dan terus bakar. alhamdulillah roti gebu dan lembut.

      Delete
  14. Utk pertama kalinya try buat roti asas. Tp x jadi. Roti x masak n x naik gebu walaupun guna bm. Tepung roti tu kalau ganti ngan tepung gandum blh tak

    ReplyDelete