Monday, December 17, 2012

Opor Daging


Assalamualaikum dan bertemu kembali...... arini nak kongsikan satu menu yang sangat popular bg orang pahang lebih2 lg ianya sgt sinonim dengan daerah Pekan. Disebabkan aku nih duk merantau di negeri pahang, maka harus lah aku mencuba masakan tradisi org Pahang nih... nama jer duk pahang tp bila ditanya tentang opor baru la nih tau.. hihi... mmula dulu mmg jakun... igtkan daging masak kicap ghuper2nya bukan! sangat la sedap bg org yang pandai masak... nih aku masak sedap maknanya pandai la tuh kot.. kahkahkahkah...  resepi yang menjadi pilihan adalah resepi dari Puan Pahang Tunku Hajah Azizah Aminah Iskandariah yang dipetik dari buku masakannya yang tidak asing lagi dikalangan pembaca dan peminat buku resepi. esok kalau ada lagi nak wat pulut kuning plak.. waduhhhhh sedapnyerrr terbayang sudaaa..... hana buat separuh dari resepi dibawah.


RESEPI OPOR DAGING PAHANG
resepi oleh : Puan Pahang

Bahan-bahan
  • 1kg daging
  • 70g rempah opor
  • *200g bawang merah
  • *25g bawang putih
  • *25g halia
  • *3g belacan
  • bahan * dikisar
  • 50g serbuk lada kering - hana guna cili kisar
  • 5sm kayu manis
  • 2 kuntum bunga lawang
  • 4 kuntum bunga cengkih
  • 4 biji buah pelaga
  • 50g asam jawa - bancuh dgn 1cwn air
  • 4-5 cawan santan
  • 2 batang serai dititik
  • 100g kerisik
  • 1-1½ cawan minyak
  • garam dan gula
 
Cara-cara
  • Tumis bunga lawang, bunga cengkih, kayu manis dan buah pelaga hingga naik bau.
  • Masukkan bahan kisar dan serbuk lada kering. Tumis sehingga wangi.
  • Masukkan daging bersama 2 cawan air dan masak hingga mendidih. 
  • Masukkan santan dan rempah opor yang dibancuh dgn sedikit air dan biarkan mendidih dan masak sehingga daging empuk dan kering sedikit.
  • Masukkan air asam jawa, serai dan kerisik. Gaul mesra. Perasakan dengan garam dan gula. Biarkan reneh sebati, kuah pekat dan terbit minyak. Matikan api.


19 comments:

  1. Salamkak Hana...
    mcm lauk beriani jgk kn...kalu tgk sekilas mmg msk kicap...best!! ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wlam asmah...
      boleh 'kawin' dgn mana2 nasi pilihan... tambah pulak ada acar atau dalca.. sedapnyerr... mmg tul sekilas mcm msk kicap.. dua kali kilas masak opor.. hehehehe

      Delete
  2. masakan kampung faa ni...sedap sedap..

    ummi faa selalu masak opor..tapi faa tak pernah try masak..hehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. faa asal pekan ke? haihhh kene blaja tuh.. rugi nnti sbb resepi org lama2 nih bes!

      Delete
  3. opor ni kiranya mcm rendang ke? nampak sedap...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kira sepupu sepapat rendang la jugak.. hihihi...

      Delete
  4. Sedap ni makan dengan nasi himpit! Walllaaa.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. idea yg bagus juga nih kak... alamak mana satu ni.. pulut ke nasi impit eh...

      Delete
  5. aslmkum dik ina.. apa kbr.. dah pandai ape si comel dania tu.. akk kalau bab2 masak lauk ni mmg tak rajin.. mkn dengan pulat mmg best ni.. bab mkn.. apa yg tak best kan..!

    ReplyDelete
    Replies
    1. wlam kak..... kabar baik... anak dara dah pandai jalan... ngada kemain.. tak nak ngan org! huhuu...

      Delete
  6. Salam besan.... stok daging mmg byk dlm petiais, nanti boleh ler cuba ni. hehee... kebetulan semalam kita buat cream puff duyan gak... Menantu & kintan tecik buat apa.... Liana demam panas... dah 5 hari dah ni... tapi harini nampak kurang.

    ReplyDelete
    Replies
    1. wlam long... laaa yer ker! demam kenapa long? ni mesti rindu kat mamahana ngan darwish ni.. hihihihi... moga cepat sembuh yer.. rajen2 mkn obat... cayangggg dier!

      Delete
  7. Salam hana,missed you...adoi rindunya ms hana aktif blogging dulu.
    Sekali tgk opor ni hmpir sama ngan daging msk hitam kt png ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. wlm na... miss u tooooo dear! tu la kan.... dulu2 blogging rs bes sgt... skrg ni dah x bape nak bes.. maka nya kita suam2 kuku ajer la.. huhu....

      Delete
  8. Sedapnya opor daging...ambo rasa laparrrr

    ReplyDelete
    Replies
    1. meh mai umah... pagi nih dgn pulut kuning plak! hehe

      Delete
  9. dania dah pandai jln.. seronoknya.. anak sedara akk yg 1 th 5 bln tak jln2 lagi.. manja gak.. puas gak ikut petua org.. pagi2 akk jadi mak esah sapu kaki dia dgn air embun.. selawat2 lagi..puhhh2.. hihihi.. kami dah hampir 2 bln kt kg.. se x2 akk blik bp tgok rmh.. DC tu pun mula2 pernh beli dgn org medan.. mmg tak kene taste..mcm lempeng jer.. kaler hijau..beso 2 ibu jari gitew.. hujan2 adik akk beli tunggu kt caltex nak suh kak long dia rasa.. DC medan tu sampai jugak kt sekolah akk.. akk senyum jer la bila diaorg kata sedap.. eksen gitew.. huuuu .. sian nana.. nanti minggu depan aimman balik cuti.. mmg nak buatkan lagi utk dia.. klau nana ada ke BP boleh lah akk jamahkan dia se x..

    ReplyDelete
    Replies
    1. si mia ke kak? dania jln cepat tp gigi ompong lagik! hihihi.. laaa ye ker? kita pon tak penah ghase org duk sibuk2 kata dier tokey nyer.. owang prt usup eh? apa kata akak jerk jd tokey! eh adik akak kan boleh! kan kan kan.. nih klu nana dengo nih kompom dier kata nakkkkkk... ceh budak tuh! aritu dier nmpk akak bwk kete vesooooooooooo.. kekekekekeke

      Delete
  10. salam hana sayang
    lama tak pot pet dengan kamu
    insyallah jika ada umur dan rezeki akak jemput masa kenduri anak akak tu ..kita jumpa yer
    tapi lama lagilah

    ReplyDelete