Tuesday, December 18, 2012

Puff Durian


Assalamualaikum....... sebenarnya sedang mencari-cari resepi puff yang agak rangup pastrynya tapi masih belum bertemu jodoh... aritu ada skali makan kat satu kedai pastrynya seperti yg diidam.. intinyer pula kuah kastad durian... agak cair mcm kuah durian @ serawa.. dan puff tuh berkebolehan menapung kuah durian tu tanpa lembik atau bocor... (perghhh skema tul ayat aku..haha...).. klu sesapa ade resepi tuh sudi2kan lah berkongsi..... nih hasil projek ngan anak bujang ku itew... cuti skola ni xde kerejer sajer ajer la ajak dier main masak2.. semangat membuat tu ada, tapi merundum semangat nak makan bila mak dier curik2 buh isi durian.. alahai anak omak yg sorang nih mmg alergik durian tul lah... aku pulak sajer carik pasal... haaaa hambik ko! sape nak perabih semua nih... hakuuuu jugak.. huhu.... ok jom semak resepi... utk resepi pastry aku amik resepi dari Alex Goh, kopipes dr tokey creampuff kak.madiha... tenkiu kak.... hana buat setengah adunan dr resepi dibawah. mentuk mcm2 mentuk adooo...


RESEPI PUFF DURIAN
sumber : kak.madiha
olahan : hanamemories.blogspot.com

Bahan-bahan
Bahan Pastry
  • 100g butter
  • 250ml air
  • 150g tepung gandum - diayak
  • 3 biji telur gred A - jika gred B 4 biji
  • secubit garam
 Bahan Inti Kastad Durian
  • 2 sudu besar tepung kastad
  • 4 sudu besar gula
  • 1 cawan @ 250ml susu segar
  • 1 biji telur
  • 1 sudu besar butter
  • 1 sudu besar isi durian - jika suka boleh lebihkan

Cara-cara 
  • Untuk penyediaan inti kastad durian : Campurkan semua bahan ke dalam periuk. Kacau sebati. Masak di atas dapur dengan api perlahan sehingga pekat dan likat. Matikan api dan sejukkan.
  • Dalam periuk lain, satukan air, mentega dan garam.Masak hingga air mendidih dan mentega cair. Masukkan tepung dan kacau pantas sehingga menjadi doh. Angkat dan ketepikan sehingga suam.
  • Panaskan oven suhu 200C. Lengser dulang pembakar dengan mentega atau alas dengan baking paper.
  • Masukkan doh ke dalam mixer dan masukkan telur satu persatu sambil memukul dgn kelajuan sederhana hingga menjadi pes yang lembut.
  • Masukkan adunan ke dalam piping beg dan menggunakan nozel bintang,Paipkan di atas dulang. 
  • Bakar 20min atau hingga keperangan. Sejukkan di atas redai.
  • Untuk penyediaan puff durian - Belah puff tanpa putus. Masukkan/paipkan inti kastad, buat sehingga habis dan boleh lah dihidang.


25 comments:

  1. knock.. knock.. salam tuan rumah.. dah dtg ni.. kang kata tak sudi jengah rumah dia lak.. bak sini puff doyan tu.. ehh dah balik ke bumi kuantan ke? hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. ehh dah tukar comment post ya.. hehe

      Delete
    2. kikikiki...... jadik jadik.. upah puff ajer la aci tak? kekekeke... dah seminggu bermastautin di kuantan. tp jumaat nih menyambung lagik.. nak g ganu dah banjir.. kekekeke

      Delete
    3. mana ada banjir mek.. keliling teratak ai jer banjir.. boleh la 3D berkubang sambil kejor kerbau atau tangkap ikan laga :)

      Delete
    4. budak2 nih klu jumpa kobau diorg panggey lembu! sah sesi taaruf harus dijalankan... hahahaha.. insyaAllah insyaAllah.. kene tnya big boss dulu.. hehehe

      Delete
  2. uhuk uhukkk.. laa.. patutlah terbatuk2 rupanya ada yang nyebut... haishh.. bila lak akak ko jadi tauke krim puff ni? hehehe.... mudah2an murah rezeki nanti ye... aminnn.. hehe...

    sodap ehh krim puff inti doyan....

    ReplyDelete
    Replies
    1. eh bkn akak ke? ke madiha nombor dua.. kekekeke... aminn aminnnn.. doa utk akak tuh.. hihihi.. kita bab doyan suka ajer kak.. tp anak2 tak suka... hubby pon kadang2 ajer.. huhuu

      Delete
  3. comel-comellah.. alahai, kesian anaknya tak makan durian ke???

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam kak.yus... aah kak.. semua tak bape minat. yg sulung tuh lagi la.. bau durian ajer dah tutup idong! huhuu...

      Delete
  4. Asslmkum Kak Hana.
    Geram tengok puff akak tau. Sue pernah sekali try, tp tak menjadi. Geram, sue buang dalam tong sampah terus. Huhuhuu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumussalam sue.... tak jadi sbb tak kembang or penyek ke? sue kurang pukul kembang kot sue.. lg satu suhu oven mesti panas. akak guna suhu tinggi 200 tu.. klu oven sue kurang panas kene tinggi lagi 210 ke 220 ke.. tp ati2! kene tengok2 la kalau dah kembung tuh takut rentunggg.. kekekeke

      Delete
    2. Tu lah, Kak Nor pun ckp macm tu juga. Rasa mcm dah malas nak try. Tengok org buat mcm senang ja. Nak mkn yg free ja lah. Org buatkan. Buleh dak!..Ekekekeke

      Delete
  5. I like! Mama dah tekan button like tu sampai bolos dah button tu! Hahahaha....

    ReplyDelete
    Replies
    1. kat mana mama jumpa butang like tuh? kita jumpa butang baju je.. kekekekeke.. tenkiu ma.. hehe

      Delete
  6. Aslmkum Hana.puff doyan...yummm..akk mmg suka durian..pasti sedap ni.
    re;aaa akk balik kejap Msia..dlm semingu je.bukan bercuti tp ada urusan sikit.

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumussalam kak.... akak borong durian tak balik aritu? kompom berbijik2 akak sumbat dlm tupperware.. kekekekeke.. tingin nak jumpa akak.. bila tu yer? hehehe

      Delete
  7. rajin mak dania menge'puff'... hari ni akk plan nak buat kek dah 2 hr butter tu kuar masuk petiais.. tpi rasa nak mkn oreo brwnis pulak.. jiwa kacau namanya ni.. kihkihkih.. dania lmbt tumbuh gigi ye.. betullah si mia tu penuh gigi dia, geraham pun dah tumbuh, tu yg kaki lmbt nk jln.. nampak jer si nana tu eh.. ingat nak pakai vellfire (eksen lagi tu.. jgn berbulu sudah), dapat fesen2 velfire pun jadi lah.. mau tak makan akk klau pakai Vfire tu kan..nak tunggu anak pi jepun lama pulak lagi .. kihkihkih..( ada hati tu).. hajat nk bawa abah emak jln2, tak yah nak berhimpit2.. tapi dpt merasa jugak abah tgok aimman kt shah alam.. yg jauh2 lum sempat lagi.. sedih jugak bila nak jln2 ni.. teringat abah, selalu dia ikut akk jln2 bcuti.. bila dah mcm selesa sikit.. dah tak de pulak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahaha... adoi laa... sengih hamzah dengo kita baca msg akak.. kekekeke... tu belom aiman g jepun. kompom la tuh tambah lg satu silap2 dua.. kekekekeke.... rezeki akak skluarga alhamdllah... tak sabo gak nak tunggu time-based... amvoiiiiii pikir $$$$$$$ ajer.. kahkahkahkahkah.. eh! tingat fresh bronis akak tuh! nak makan lebih segan.. kaber kaberrrr... hahahahaha

      Delete
  8. sedapnya ada rasa derian lagi..! akak mmg suka sngt. hari tu plan juga nk buat cam ni tapi tenaga malas melebihi segalanya..! apo nk dikato.. telan air liur jerlah..

    ReplyDelete
  9. alamak aiii na...fotong stim orang tau ..tak jadik akak nk makan sebb buh doyan...tapi tak pe..kita tapau wat balik...anakss ku pasti gumbira...hahaha

    ReplyDelete
  10. salam hana...sedapnyer puff tu...nampak mabeles la ....sayang la x de geng nak join makan...sian si bujang tu x leh join...he he he...slurppp...=)

    ReplyDelete
  11. Ini lah nama nya besan yg sehati-sejiwa... dulu pun byk kali kita sedetik buat benda yg sama... ingatkan nak hanto cikit kat menantu & anak2 buah tapi mama dia pung buat gak & kena makan sorang2... Liana demam tak baik2 lagi, dia hantu kalau inti krim duyan tapi Along takut nak kasi dia makan, abang2 dia jer dua dozen tak cukup...hehe.

    ReplyDelete
  12. nampak sedap..tp mcm malas diri nie nk godeh2 he hhee..tggu kerajinan sampai la..tgok org buat cantik2 jew..tingglkan sikit yer..:)

    ReplyDelete
  13. Assalamualaikum Hana...kalau dah x abis tu, xkan x reti nak hantar ke seberang jambatan Giant tu haaa...Ok selamat bercuti2 la yeaaa... ^__^

    ReplyDelete
  14. Thank you! Glad that you like durian puffs. just want to drop by to say hello!
    We sell thousands of durian puff nationwide.
    Please do come by and say hi and get some one bite durian puff fix when you are in town next time.
    LIKE US ON FACEBOOK
    http://www.facebook.com/tastebetter.my

    official site:
    http://www.taste-better.com
    微博:好味榴莲泡芙tastebetter

    ReplyDelete