Wednesday, December 19, 2012

Kari Berkerisik Jantung Pisang


Salam ceria di pagi rabu....... arini menu ala kampung la pula...... hubby cukup gemor betul ngan jantung pisang. skali dier borong aritu 3 bijik... mak oii macam nak buat kenduri padahal yg makannya berdua ajer. kalau jantung pisang nih menu yg selalu menjadi pilihan adalah masak lemak putih atau cili padi, ataupon kerabu, ataupon goreng pedas cili padi, dan jadikan ulam cicah sambal belacan kelantan. kali nih sajer try test resepi lain sket iaitu masak kari tambah plak kerisik. klu buat pekat lg jd la pajeri..... sedap gak tp hubby lebih prefer masak lemak cili padi yg selalu buat tu. jantung pisang yg sedap adalah jantung pisang nipah. kalau celur pon putih ajer... syaratnyer rebus terendam sebijik takpayah belah. dah celur sejukkan baru belah dua ataupon hiris. getahnya dah 'mati' so xde la nampak pucat atau hitam . petua dr org dulu2.. hehe... yg nih jantung pisang xde jenama.. hahahaha... k resepinya di bawah, resepi main campak2 ajer...


RESEPI KARI BERKERISIK JANTUNG PISANG

Bahan-bahan
  • 1 biji jantung pisang - celur dan hiris
  • *3 biji bawang merah
  • *2 ulas bawang putih
  • *1 biji cili merah
  • *3-4 biji cili padi - tumbuk atau hiris
  • *1 sudu besar ikan bilis @ udang kering
  • 1 biji bawang besar - mayang
  • 2 sudu besar serbuk kari
  • 1 sudu besar kerisik
  • 1 btg serai - ketuk
  • 1 biji kelapa - ambil santannya
  •  daun kari
  • garam dan gula
Cara-cara
  • Kisar atau tumbuk bahan-bahan yang bertanda *.
  • Panaskan minyak, tumis bahan kisar dan masukkan sekali daun kari dan serai, tumis sehingga naik bau.
  • Bancuh serbuk kari dgn sedikit air dan masukkan. Tumis lagi hingga terbit minyak.
  • Masukkan santan. Masukkan jantung pisang dan bawang besar serta kerisik.
  • Perasakan dengan garam dan gula. Gaul mesra.
  • Didihkan dan matikan api.

18 comments:

  1. Laaa....patut ler k.gee cari jantung pisang dah habis... kena borong dek Hana yer... hehehe.... bak nak sket kerabu tu... mengancam benor ler....

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihihi..... ada lg sebijik kat dapor tuh kak.gee... mai la suh doremon dtg amik.. kekekeke

      Delete
  2. salam hana.... tinggal berapa ari lagi ni cikgu nak balik sekolah kan.. hehe...
    jantung pisang mmg sedap! akak pun gemor... tp jarang benor membeli sbb jarang2 pegi pasar/pasar tani... kedai runcit jarang2 berjumpa.. bak semangkuk hana..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wlm kak... tuh tandanya aktiviti memblogging akan tamattt... kekekeke.... nih pon bli kat pasor la ni kak... tp kdg tuh dpt yg dah lama.. pahit pon penah.. tuh yg nyampah tuh

      Delete
  3. Replies
    1. wilda duk di mana? lauk2 kg mcm ni mmg sedapp..

      Delete
  4. hehehehe.. jantung pisang pun ada jenama jugak ke, Hana???
    Saya sendiri memang tak pernah masak jantung pisang kat rumah, kalau pergi restoran ulam2 tu memang menyambar jer kalau jantungnya cute, jantung ayam, jantung lembu, eh, semua jantunglah kita suka.. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. jantung semut boleh mkn tak kak? kekekeke... kita pon xde la rajen bebeno nak bli jantung ni... selalunya yg teringin nak makan hubby la.. dia beli kita masak ajer la... sedap tak sedap bantai ajer... hahahaha

      Delete
  5. samalah... biasanya jangtung pisang kalau tak masak lemak putih mesti masak gulai cili padi atau celur cicah dgn sambal belacan :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. khannnnn..... rasa mcm nak tanam pokok pisang kat laman rumah. aci tak? hehehehe

      Delete
  6. akak jarang masak jantung sbb tak ramai yg makan tapi si tukang masak ni mmg fav jantung, biasa lah tukang masak lebih mementingkan pelanggan mesti selera sendiri di ketepikan bak sikit Hana heee

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehehe.... kita nih sebenarnya terlalu banyak pengorbanan utk suami dan anak2 kita... kan kak kan... diorg nih sebenonyer sedor ke tak sedor erk? kekekeke

      Delete
  7. kalau akk cicah air asam pun dah hebattt.. hihihi.. klau masak camni tak tau lah nk boh kategeri ape.. kalau akk msk cam ni mau fensen en hb.. terkejuzzz.. hihihi.. sib bdn dpt wife tak suke masak lauk2..

    ReplyDelete
    Replies
    1. abg din tak bape suka kak eh? xpe... senang ati takyah susah2 nak tanam pokok pisang dalam pasu.. kekekekeke

      Delete
    2. abg din apa jer yg tak suke.. kategori majlis bandaran .. hohoho.. terkejuzz la knp akk rajin bebeno sgt.. hihihi

      Delete
    3. owhhhhh.. sbb akak kategori malas ker? wakakakakaka.... cam tak cayer jerk akak malas2an... bkn akak perajen ker? kekekekekeke

      Delete
  8. sedap weiii ni.!!!..aku pernah makan jantung pisang masak terisek (resepi dr kelantan)..lebih kurang resepi ko..cuma derang guna bhg ayam yg tak berisi mcm kaki,leher,tulang2 pun boleh.Tak sedar makan bertambah2 nasi..hihihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. wahh idea menarik tuh mek..... aku suka la laki aku kompom mencik tgk apa bende yg nyepah2 dlm jantung pisang aku tuh.. hahahaha..... wehhhhh mana ko lama tak nampak! (elehh ckp org...kihkihkih)

      Delete