Salam jumaat di petang hari.... menghabiskan sisa2 cuti yang tinggal beberapa hari jer lagi nih.. cukop la tiga bulan... lepas nih kembali bertugas macam biasa... mungkin akan tenggelam timbul lagik lepas nih.. xpe la kan drpd tenggelam terus tak timbul2 bak kata kak.zila.. hihi... nih menu deras yang sempat aku sediakan masa rombongan mak kiahs dari tempat aku bertugas datang menerjah.. tgh syok2 shooting ttba bertalu2 loceng umah berbunyik... gaya mak kiahs2 yg nakal2 la tuh telah datang.. hahahaha... haaaaa apalagik, lintang pukang dbuatnyer.. cuma sempat amik bape keping gambo jerk.. nasib la kan... tapi mmg suker sgt ngan bingka nih.. dah dua kali buat, 1st time dgn santan dan 2nd time dgn susu cair. klu ikut tekak aku yg 'ghelas' nih, aku lebih suka ngan susu cair sbb xde la lemak sgt sbb digandingkan dgn biskut.. biskut tuh pon asalnya kan dbuat dgn susu... (agaknyer la kot! hahaha..pandai2 je :P).. jom la try resepi nih... (ada yg dah mencubanya kot) cuma caranya aku dah permudahkan.. terima kasih buat penyumbang resepi
kh267tm dari myresipi. aku buat separuh adunan... utk adunan asal sila rujuk link.
BINGKA BISKUT CRACKERS
resepi asal :
kh267tm@myresipi.comolahan :
hanamemories.blogspot.comBahan-bahan- 140g biskut cracker @ setengah peket
- 85g tepung gandum
- 210g gula - kemanisan ikut citarasa masing2
- 3 biji telur
- 710ml santan @ susu cair - hana letak 11/2 tin susu cair dan air sedikit
- 1 sudu besar butter@marjerin@minyak sapi - hana guna butter
- 1sk pandan paste atau pewarna kuning
- garam secubit
- bijan sangai - jika suka
Cara-cara- Panaskan oven suhu 180. Lengserkan loyang dengan minyak.
- Blend semua bahan kecuali bijan sehingga semua hancur.
- Tuang ke dalam loyang dan taburkan bijan jika suka.
- Bakar selama 1jam sehingga keperangan.
- Sejukkan dan potong.
seronok bila kak hana dah kembali...simple dan nampak sedap..nanti nak cuba la...
ReplyDeleterajin mokcik godeh bingka.. ada lg?.. sat g ambe dtg ye.. hihihi..
ReplyDeleteWah..mesti sedap ni...
ReplyDeleteDah habis cuti ye... selamat kembali bertugas, timbul tenggelam takpe, jangan tenggelam terus ye Hana... he he heh
ReplyDeleteWah ! nmpk sdap nie...:)
ReplyDeletewelcome back babe!
ReplyDeleteso happy that u r back n congrats for your baby girl and baru ari ni ku terperasan kamu kembali hikhik..mmuah peluk cium untuk baby ye :D
akak ada gak salin resepi yang kak ummi kuantan buat ritu.. tak ingat lak sama ke dak ngan resepi ni.. tp mmg ada hajat nak buat sbb ada krim kraker yg dah lemau. hehehehe... nampak cam best jer.. cukup pe wat setengah adunan utk rombongan cik kiah tu?? kekeke...
ReplyDeleteYuhuuuu...dindaaaa, mintak sini separuh loyang...sebab bingka ni mmg bessttt kaaann....so ko xyah makan banyak2 sgt Hana taauuu, nnt badan tombam...kasi jer kat akak ni..hehe
ReplyDeleteDah nak keja ya. . Heheee selamat bekerja kembali kak.
ReplyDeleteBingka ni mmg sedap. Pernah mkn. Tp bukan buat sendiri. . Mkn free mmg sedap kan. . Hihihiiiii. . Ada lg bingka ni kak? :p
Kuih bakar la ni kan. Letak biskut lg sedp la kan! Hehe.. Selamat kembali bertugas kak!
ReplyDeletesdp npk nya x silap pernah buat...nnt nak cek balik hehhe
ReplyDeleterasa sekot yg lemak tu naik pulak taas nya bg garing pehhhh
ehemmmmm.. ahahahaha.... bingkamu kena toreh tepi2 tu tak mo lah! nak yg lebihan toreh2 tu ya :D>>buat sendirik!<< itu jwpn akak kita dah tahu akakaka...
ReplyDeletesedapnya tgk kuih bingka kak Hana ni...saya suka mkn bingka.harus dicuba resepi ni:)
ReplyDeletemasukkkkk list.....
ReplyDeleteakan mas buat bingka ni...
sedappppppnya tengok kak hana.....
best la kak hana dah aktif..suka blog akak ni..insyaLLAH nnti nak try la bingka ni..:):) tq kak
ReplyDeletesalam dinda kuss mamahana
ReplyDeletemamatok ilah tengok kuih nie sampai ternganga mcm moloit cucukuss dania...hehehe ..lama tak buat kak ilah cuba masa mula2 geng masak duk buat dulu, mmg berlemak penuh krim hahaha..kin salam semua anak2 yaa selamat kembali beertugas.. nanti kak jihah ada konvo di UMP.. kami buat rombongan mak kiahs oooppp rombongan mama abah tokssss pula haha
As salam. salam perkenalan. dah lama saya mengikuti blog hana dan banyak juga belajar dari resepi resepi hana. suka sangat tengok gambar gambar masakan dari blog hana. nanti boleh lah hana buat satu entri berkenaan food photography ya.
ReplyDeleteAzie Kitchen
http://aziejaya.blogspot.com
Assalamualaikum Hana,
ReplyDeleteuwaaa dah buat gak bingka crakers ni..mmng nmpk sedap..sejak nmpk K.Ummi buat aritu, rasa nak buat..cara k.ummi dia kisar biskut tu...rasanya blend semuanya cara Hana ni lagi senangkan...
bingka? apa tu bingka? kuih moden sikit plzzz.. hahahaa.. ko goda mak jemah okkk... grr tuntung tin sekut tengok ada lai ke idak.. serdak2 pun leh timbngkn sekalik kan... aku nak buat half dari resepi ko ni kk hana.. hahaa.. menhan napsu kunun
ReplyDeleteselamat kembali bertugas.. smga abak dara kecik tu dpt sesuaikan diri.. hihihi.. cam dania nk masuk sekolah pulak eh.. bila la nk dapt peluk2 dania ..
ReplyDeleteAslmkum Hana.slmt kembali bertugas.moga baby sihat. bingka craker ni belum pernah cuba tp suka bingka yg garing kat atas ada bijan gini....sedap
ReplyDeleteAslmkm besan cayang. Walaaa... rajin nya... suka ler kita nampak kelibat Hana yg di rindui. Tu dia, cepat nya.... baru kemarin Along nampak kat rumah Yati dah kuar kat sini.
ReplyDeletesedapnya kak hana..
ReplyDeletenak cuba jugak nanti..
lepas dah keje pun,kalau rajin updatela ye kak..saya suka cuba resipi dari akak tau..