Salam sejahtera dan selamat malam... nih adalah menu dinner kami sebentar tadi... cara mudah siakap stim takyah nak susah2 keluarkan pengukus.. rebus ajer lam kuali dengan api kecil... yang paling best leh hirup kuah banyak2.... sedap masam2 manis ikan..... anak2 suka carrot so aku sengaja buh banyak sket.. mmg syok banget! lagi satu sgt berkhasiat gitu! jom terai....
Penyediaan secara bergambar.. maaf tak sempat nak snap step satu persatu..
Masukkan je semua lam koli... biarkan mendidih sebentar
(ensem btol koli aku tu kan... hahaa)
pas mendidih masukkan ikan, tomato dan sedikit daun ketumbar (daun sup jerk..hikhik)
pehtu tutup bior masak sekata.. api kecil ajer yer! sesekali buka jiruskan kuah ke atas ikan supaya masak bahagian atas..
RESEPI IKAN SIAKAP REBUS (ala STIM)
resepi oleh : hanamemories.blogspot.com
Bahan-bahan
- 1 ekor ikan siakap sederhana - cuci bersih
- 2 ulas bawang putih - ketuk
- 2-3 biji asam jeruk
- 1 inci halia - hiris jejari
- 2 batang serai - hiris serong
- 1 ketul kiub ayam
- 1/2 batang carrot - potong jejari
- 1 tangkai lada merah - hiris serong (jika suka pedas letak cili)
- 3 keping hirisan lemon
- 1-2 sudu besar air asam jawa (bergantung masam masing2) - bancuh dgn sedikit air
- Air secukupnya
- Daun ketumbar
- Tomato
- Garam@sos ikan dan sedikit gula
Cara-cara
- Masukkan air ke dalam kuali bersama-sama bawang, halia, serai, lemon, cili, asam jeruk, air asam jawa, kiub pati ayam dan carrot.
- Masukkan pula garam@sos ikan dan juga sedikit gula. Jika ingin lebih masam, perahkan lemon. Biarkan mendidih sebentar kemudian kecilkan api - paling kecil yer.. (Api tak perlu kuat nanti isi ikan hancur)
- Masukkan ikan, tomato dan daun ketumbar kemudian tutup kuali dan biarkan ikan masak lebih kurang 15min. Sesekali hendaklah dibuka dan jiruskan kuah ke atas ikan agar ikan masak sekata. Ikan tak perlu diterbalikkan. Siap untuk dihidang.
Salam hana....nak tanya, hana guna sos ikan brand apa? Bole tunjuk gambo skt! - P.Dickson, ingat lagi?
ReplyDeleteWlm hafza.... Alhamdulillah igt lg..... :) hana tak guna sos ikan utk resepi nih... Hana buh garam jer.. Cer try google insyaallah ada jawapannya... klu ada tanda halal tuh insyaAllah selamat... Tp kalau ragu2 better tinggalkan.... Guna garam jer la hafza.. Hihihi
Deletewahh mek, ghajennyer menghapdet...
ReplyDeleterajen dan malas yang bermusim.... hehehe
Deletesalam hana.....wah!!!bagus idea org malas ni. nak tiru gak la rebus gini. banyak lagi dpt irup kuah kan. btw dah lama follow cuma segan nak tegur org femes. salam kenal ye ;)
ReplyDeletewaalaikumussalam kakroslina.... salam kenal kembali... tima kasih sbb setia follow.. mana femes kak... dulu ye kot... skrg org dah tak pandang dah.. hehehehehe
DeleteSalam...
ReplyDeleteSedap ikan siakap direbus....segar rasanya kuahnya..slrup!
wlm rahel... mmg sedap dan segar... tang irup kuah tuh yg best!
Deletesalam.. kalau siakap limau mcmana pulak yer... btw gud idea ni.. nmpk mcm siakap stim gak.. hehe
ReplyDeletewlm adriea... kalau nak wat siakap limau, takyah buh asam jawa. perahkan lemon atau limau kasturi secukupnya... klu guna limau nipis ambil jusnya shj... kepingan kulit tuh tak payah rebus bsama ikan.. nanti kuah jd pahit sbb kulit limau nipis. tp klu guna lemon xde mslh... selamat mencuba! :)
Deletemakcikkk.. >>kita dtg curik tulang ikan je la.. isi dah habis <<
ReplyDeletetak per.. leh tanam tulang tu, nanti naik pokok dan buaian skali.. :P hehehe
teknik ni mmg senang.. nak cari siakap lah..
patut la ada pokok beringin depan umah... tp daunnya kok xde sbb musim panas kot! gugur semua! kekekeke
Deletemengancammm...
ReplyDeleteratah gitu2 jerk pun best
ermm sedapnya Hana...:)
ReplyDeletesimple dan best!musti cuba nie!
ReplyDeleteSedapnye.
ReplyDeleteAsslmkm kak Hana.
ReplyDeleteSue selalu terlepas n3 akak tau..Masuk2 ja kompem dah menu dah basi..Heeee. Kak Hana sihat ka?
Ala Hana, makan rebus2 tak rock arrr...diet ke?
ReplyDeletekakpb copypaste resipi apam gula hangus tau, biasa ler keje kakpb mengopy je..hehe.
salam kak hana..suka jln2 kat blog ni..jemput singgah ke blog saya http://balqieschocolate.blogspot.com/ dan http://duniaresepizieana.blogspot.com/
ReplyDeleteSalam hana.. nice & simple.. jenguk2 cni cari resepi pavlova :)
ReplyDeleteAssalam Hana,
ReplyDeletelammmmmaaaaanya akak tak tinggalkan jejak kat sini..
yalah kalau akak update hana tak ..kalau hana update akak pulak tidak..so miss the timing kot?..hehe
apa2pun harap hana & family ok semuanya ya..baby dah pandai apa tu..dah pandai minta adik lagi tak?..hehe
sedapnye kak hana...kena nasi panas kn...aduhhh...
ReplyDeleteSalam Hana...apa kabar?Lama k.atie tak singgah kat sini..menjak hana balik ke Malaysia rasanya..hihi
ReplyDeleteLama dah tak beli ikan siakap...jarang jumpa kat sini kecuali klu g market yg besau2 tu :D
Salam Mbakyu..
ReplyDeleteWahhh enak yo masak koyo ngene..sesuwaiii utk jaga kesihatan gituu..mesti awak'e mbakyu mentennnn gitu pasale gawe ponganan godok waye.. ;)
nampak cam best sis..en hubby kite suka sgt nga siakap stim..pasni bleh cube..tumpang resepi yer sis..
ReplyDeletenk tanya...asam jeruk tue ape???asam keping ke?huhuhuuu
ReplyDeleteAsam jeruk tu beli brand apa?
ReplyDelete