Bahan-bahan
250 butter- cairkan ( 1 ketul) -hana kurangkn skit1/2 cawan gula
1/2 cawan gula perang
1 1/2 sudu kecil serbuk vanila esen vanila
4 biji telor
1 cawan tepung serbaguna
150 gm coklat apa-apa jenama- di cairkan dahulu
1 sudu kecil baking powder
1 1/2 sudu kecil serbuk vanila esen vanila
4 biji telor
1 cawan tepung serbaguna
150 gm coklat apa-apa jenama- di cairkan dahulu
1 sudu kecil baking powder
Cara-Cara
Panaskan oven ke suhu 180 deg. Celcius. Griskan loyang empat segi 9 inci. Kacau bersama butter yang dicairkan tadi dengan gula, gula perang, coklat dan esen vanila. Masukkan telor yang telah dipukul sikit terlebih dulu. Ayakkan tepung, baking powder. Masukkan ke dalam adunan tadi, kacau hingga sebati. Tuangkan adunan ke dalam loyang. Bakar selama 20 - 25 minit atau hingga brownies kelihatan renggang dari tepi loyang. Sejukkan atas wire rack.CREAMY BROWNIE FROSTING
Bahan-bahan
50 gm coklat apa-apa jenis
1 sudu besar honey
1/2 sudu kecil esen vanila
1 sudu besar coklat emulco
1 sudu besar honey
1/2 sudu kecil esen vanila
1 sudu besar coklat emulco
3 sudu besar susu
Cara-cara
Pukul mentega, serbuk koko, emulco, honey dan esen vanila hingga sebati. Masukkan susu. Pukul hingga sekata. Sapukan atas brownies dan potong empat segi. pastu letaklah walnut ke coklat rice ke.. apa-apa je leh yang u all suka.
adusss... ina kenan jiya lg ker.. ekekeke... nak..nak!...4 potong..
ReplyDeletekenan kat kek xpe...jgn kenan kat bb! huh! nauzubillah! mintak djauhkan! heeeeeee........
ReplyDeletesedap nampak brownies nih...tak pernah try lagi...n tak pernah rase lagi...
ReplyDeletehuhhuuhuhuu...ada ka org mcm haku nihhh...
aishah tk penah wat bronis ker? wat kek jerk erk? lg senang bronis banding kek...nk deco pon tkde la kene beria sgt kecuali rajin! hahaha
ReplyDeletementang2lah dah mak yung skrg. Nak makan apa aje pun boleh sbb baby kan yg nak makan...Kalau kitaorang yg mkn, sure semua akan jadi lemak2 kat peha n perut, hehehehe
ReplyDeleteNi mesti baby girl dalam perut tu, rajin tahap gaban
ReplyDeletehahahaha! kak hana kenan kelin! kak hana kenan kelinnn!! bak seketoll!! huehuehue..!!
ReplyDeletevery nice
ReplyDeleteto lemongrass..
ReplyDeletehahahahaaa... kita ni beria rajin je buat itu buat ini! makan nyer tkde pon beria! nih pon jamah dua slice jerk....baki tuh mulut2 gergasi kat umh nih yg baham! hehehehee... besttttt kak jd org peknen nih! akak tk nk ke lagik? kihkihkihkihkih.....
to noorma...
aminnn...aminnnnnnnnnnnnnnnnnnnn! :D
to jiya..
meh aku baling seketol tuh kat dahi ko bior sampai benjol! kakakakakakaa...
to miriam..
thank you! :)
sedapnye....
ReplyDeletenak try la....
btw, i selalu baca u punya blog... best...
to anonymous..
ReplyDeletetQ!! sape la nama ni yerk! selamat mencube yer! ;)
Hello Hana ;p
ReplyDeleteSaya nak tanya fasal susu utk topping ni. Susu apa ya yg digunakan? Susu cair? Susu pekat? Susu krim? Almaklumlah baru belajar hehehehe
hello momotemuk.. hihi
ReplyDeletehana gunakan susu segar. kalau nampak cam cair frosting tuh, kacau lagik sampai dier jd pekat baru tuang atas bronis ye.. selamat mencuba momotemuk.. :)