Monday, February 2, 2009

Black Brownies Princess

sebenonyer nak wat bronis nih semalam...tp kene potong Q dek pavlova dr perth tuh! arini br dapat buat bronis finland plak! hehehehe..... sedap tang creamy frosting tuh! thnx yatt!... ngengada nak wat mcm2 gak! tp tak secantik bronis org finland! hehehehe.... resepi C&P dari dapur princessharyati aka yatt yg glemer itu! kikikiki...... ampunnn yatt! :D hana wat setengah adunan jerk!

Bahan-bahan
250 butter- cairkan ( 1 ketul) -hana kurangkn skit
1/2 cawan gula
1/2 cawan gula perang
1 1/2 sudu kecil serbuk vanila esen vanila
4 biji telor
1 cawan tepung serbaguna
150 gm coklat apa-apa jenama- di cairkan dahulu
1 sudu kecil baking powder

Cara-Cara
Panaskan oven ke suhu 180 deg. Celcius. Griskan loyang empat segi 9 inci. Kacau bersama butter yang dicairkan tadi dengan gula, gula perang, coklat dan esen vanila. Masukkan telor yang telah dipukul sikit terlebih dulu. Ayakkan tepung, baking powder. Masukkan ke dalam adunan tadi, kacau hingga sebati. Tuangkan adunan ke dalam loyang. Bakar selama 20 - 25 minit atau hingga brownies kelihatan renggang dari tepi loyang. Sejukkan atas wire rack.

CREAMY BROWNIE FROSTING

Bahan-bahan
3 sudu besar butter-lembutkan
50 gm coklat apa-apa jenis
1 sudu besar honey
1/2 sudu kecil esen vanila
1 sudu besar coklat emulco
3 sudu besar susu

Cara-cara
Pukul mentega, serbuk koko, emulco, honey dan esen vanila hingga sebati. Masukkan susu. Pukul hingga sekata. Sapukan atas brownies dan potong empat segi. pastu letaklah walnut ke coklat rice ke.. apa-apa je leh yang u all suka.

13 comments:

  1. adusss... ina kenan jiya lg ker.. ekekeke... nak..nak!...4 potong..

    ReplyDelete
  2. kenan kat kek xpe...jgn kenan kat bb! huh! nauzubillah! mintak djauhkan! heeeeeee........

    ReplyDelete
  3. sedap nampak brownies nih...tak pernah try lagi...n tak pernah rase lagi...
    huhhuuhuhuu...ada ka org mcm haku nihhh...

    ReplyDelete
  4. aishah tk penah wat bronis ker? wat kek jerk erk? lg senang bronis banding kek...nk deco pon tkde la kene beria sgt kecuali rajin! hahaha

    ReplyDelete
  5. mentang2lah dah mak yung skrg. Nak makan apa aje pun boleh sbb baby kan yg nak makan...Kalau kitaorang yg mkn, sure semua akan jadi lemak2 kat peha n perut, hehehehe

    ReplyDelete
  6. Ni mesti baby girl dalam perut tu, rajin tahap gaban

    ReplyDelete
  7. hahahaha! kak hana kenan kelin! kak hana kenan kelinnn!! bak seketoll!! huehuehue..!!

    ReplyDelete
  8. to lemongrass..
    hahahahaaa... kita ni beria rajin je buat itu buat ini! makan nyer tkde pon beria! nih pon jamah dua slice jerk....baki tuh mulut2 gergasi kat umh nih yg baham! hehehehee... besttttt kak jd org peknen nih! akak tk nk ke lagik? kihkihkihkihkih.....

    to noorma...
    aminnn...aminnnnnnnnnnnnnnnnnnnn! :D

    to jiya..
    meh aku baling seketol tuh kat dahi ko bior sampai benjol! kakakakakakaa...

    to miriam..
    thank you! :)

    ReplyDelete
  9. sedapnye....
    nak try la....
    btw, i selalu baca u punya blog... best...

    ReplyDelete
  10. to anonymous..
    tQ!! sape la nama ni yerk! selamat mencube yer! ;)

    ReplyDelete
  11. Hello Hana ;p

    Saya nak tanya fasal susu utk topping ni. Susu apa ya yg digunakan? Susu cair? Susu pekat? Susu krim? Almaklumlah baru belajar hehehehe

    ReplyDelete
  12. hello momotemuk.. hihi
    hana gunakan susu segar. kalau nampak cam cair frosting tuh, kacau lagik sampai dier jd pekat baru tuang atas bronis ye.. selamat mencuba momotemuk.. :)

    ReplyDelete