Thursday, February 5, 2009

Mihun Goreng Tomyam

nih menu dinner mlm tadi! sedap la k.nor! tekak tgh tk selera nih dpt mkn yg agak2 masam camni mmg best! cume tersalah bli mihun jerk! agak terbeso skit size nyer! hahahaha... asyikkk laa tersalah bli! aritu terbeli pad thai! ntah hapa2 la..sib baik leh makan! anakanda danish makan mee nih bertambah2 sampai 4 kali!!! fuiyooo makan ker melantak anak aku nih! tapi dier sprinkle ngan parmesan cheese! apa punyer stail pon haku tk tau! xpo la janji dier selera makan! alhamdulillah! mekacih k.nor ku cayang atas resepi nih! len kali leh wat lagik! C&P yer sis! ampunnnnn... :D

Bahan-bahan
  • 1 bungkus mihun - rendam, bila lembut, toskan
  • 300gm udang
  • 200gm isi ayam
  • 3 ulas bawang putih - diketuk
  • 5 ulas bawang merah - dikisar
  • 2 batang serai - diketuk sedikit
  • 2 kiub perencah tomyam (maggi/knorr)
  • cili api - bagi yg mahukan lebih rasa pedas
  • 1 biji telur
  • 3 helai daun limau purut - dicarik2kan
  • sayur kobis - di potong pjg (halus)
  • carrot - dipotong pjg (spt btg mancis)
  • 2 biji tomato - dihiris nipis2
  • 1 mangkuk air - jika ingin mi basah lebihkan sukatan air
  • daun saderi
Cara-cara
  1. Panaskan minyak dan tumis bawang putih dan serai hingga wangi. Masukkan ayam dan kacau.
  2. Masukkan pula bawang merah yg telah dikisar dan perencah tomyam. Goreng sehingga pecah minyak.
  3. Masukkan udang dan gorenglah sekejap baru masukkan telur
  4. Masukkan air, garam dan gula secukup rasa. Untuk mendapatkan rasa yg lebih sedap bolehlah dibuat stok udang dengan merebus kepala dan kulit udang yg telah dibersihkan. Masak hingga mendidih dan masukkan sayur2an (kobis, carrot dan tomato yg telah dipotong) Masukkan juga daun limau purut yg telah dicarik2kan
  5. Bila sayuran dah agak lembut, masukkan mihun tadi dan goreng hingga ramuan sebati dan mi menjadi lembut (Jika ingin mi yg basah lebihkan air/stok udang)
  6. Hidangkan ke dalam pinggan dan taburkan dengan daun saderi yg telah dihiris halus

12 comments:

  1. wah...ni mee manyak sidap oooo...tomyam...my peberet...mak buyung...dorg cite hana nak balik mesia ek bulan depan...x bgtau kita pun...kita dah tempah tiket nak pi jepun bulan depan.....pehal hana kt mesia kmin kt jopun???

    ReplyDelete
  2. hishhh...baca kat mana la tuh yerk hana nk blk? kat murai.com er? ekekekeke.... laa.. btol ker dh tempah tket? bior betui akak nih?! tk psl2 kene tdo kat dapur kang! ekekeke.....

    ReplyDelete
  3. kmin dengor kt ohbulan.com.my...xpe la hana...tggl kan je la kunci rumah kt bwh alas kaki pintu rumah tu ye...kmin tggu hana balik mai....hihihi...

    p/s klu teringin nak rasa yonhtofu...koling2 la ye...

    ReplyDelete
  4. dah abih la sha...nih dinner mlm tadik! bujangku mkn mcm tak hingat mak bapak dier! hahahaha

    ReplyDelete
  5. laaa.. citer gossip rupanya.. akekeke! tadak plak lam http://www.bharian.com.my akak nak balik mesia kan kan kan.. nyampuk orang TUA TUA ckp jap! hekhekhek

    ReplyDelete
  6. jentik idung jiya! biasa dier nih dengo org2 tua cakap! kihkihkih... :P

    ReplyDelete
  7. Kita ni memang fail la kalo goreng bihun, kengkadang tu terlembik la..ada yang terkeras la..ish..tak sesuai langsung..pakai jer cap menatang gajah pun, mesti tak menjadi bihun tu..tp kan, kalo orang yg tolong gorengkan, boleh plak makan berpinggan pinggan..tapi kita nk cuba lah resepi bihun tomyam hana ni..mesti sedap kan...

    ReplyDelete
  8. kita plak selalu sgt failed klu bab bli bihun! asyikk la salah! sejak duk sini la...sbb mcm susah sgt jerk nk kenal bihun ngan lain2 mee.. hahahaaa... sedap gak la noorma perasa tomyam nih! i like it! hehehe..

    ReplyDelete
  9. Hana,
    anak kamu tu mmng dah jado orang jepun lah ye, makan beehoon dgn parmesan cheese, wahkahkahkah....

    ReplyDelete
  10. wakakakakaaa...btol la kak! ntah hapa2 la peel! tp sonok plak tgk dier selera mkn...jarang jarang skali begitu!

    ReplyDelete