Bahan-bahan
- *UNTUK DIPERAP*
- 2 paha ayam (kalo suke, debone kan. kalo malas, biar je tulang nye)
- 2 ulas bawang putih (cincang)
- 1 cm halia (cincang)
- 1/2 sudu teh serbuk lada hitam
- 2 sudu besar sos cili
- 1 sudu besar sos tomato
- 1 sudu besar sos Lee & Perrins
- 1 sudu besar kicap manis
- 1 sudu besar kicap masin
- 1 sudu besar sos tiram
- 1 sudu besar madu
- garam secukup rasa
- *SOS BLACK PEPPER*- hana gune sos lada hitam sini
- 1/2 botol sos lada hitam
- 2-3 sudu besar sos tiram
- 3-4 cendawan butang (cincang)
- 1/2 biji bawang besar (cincang)
- garam/gula secukup rasa
- gaulkan ayam dengan bahan perapan dan biarkan semalaman. Cucuk-cucukkan ayam dengan garfu supaya bahan perapan dpt diserap dengan elok.
- selepas diperap semalaman, sediakan non-stick pan untuk tujuan menggoreng ayam. Goreng dengan minyak yg sedikit saja dan tutupkan pan sehingga ayam dah separuh masak.
- balik-balikkan ayam sehingga masak (tapi jgn terlalu masak agar ayam tetap juicy).
- lebihan bahan perapan tadi boleh la dijadikan sos utk dituangkan ke atas ayam yg dah siap.
- tapi kalo rase tak cukup je sos marinate tu, boleh sediakan sos black pepper nya spt yang tertera di atas.
- caranya dengan memasak bahan2 sos black pepper selama satu minit dan adjust la kepekatannya dengan menambah sedikit air, garam dan gula secukup rasa.
Wow, Hubby Love sll buatkan ni tuk Love dulu2...but we named it Chicken Steak klu tak silap...hehee ;)
ReplyDeleteHe always buatkan Chicken Chop gak! Any name la...tapi sedap! hihihi
haaa.. akak pong rase gtu gak love! klu bakar jd steak gtu kan! nway xpelah! yg penting sama jerk ayam jugak! kikikiki
ReplyDeleteMmm nak gi Big Plate lah makan chicken chop... Dahnya, nak gi Jepun, rumah si Hanamemories tu, tambang mahal!
ReplyDeleteciken chop ke ciken steak ke..anta 2 ketui ke rumah yek..suh dak darwish anta..makacih
ReplyDeletenak jugakkk...mana aci mama fami jee yg nak..aku punn nak jugakkkk!!!...
ReplyDeletekucuba malam ni ya Hana...
ReplyDeleteto mamafami..
ReplyDeleteyer la kan owang tuh ade big plate! kiter xde! huhuhuhu
to HaSue..
ko tak kisah kan?? bagus baguss.. jap! pokcik supir tgh pakai topi keledar! kikiki ..eh! liana ghupernyer kat cermin tuh! hihihi
to matgebu..
ko nak yg aku punyer ciken ni ker or ko nak g gak big plate?? mana satu neh?? cakap! cakap!! kekekeke
to fuzidss..
wahh best tuh dinner ngan ciken chop! slamat menjamu selera kak! geget ayam igt kiter yerk! hihihi
aduhaiii...tengok gambar je, akak dah terliur dah!!! mana nak cari ciken chop mlm ni ek??nk ke jepun, jauh seh!!hihi
ReplyDeleteauwwww terliur sudaaaa.. menyelerakan!!!
ReplyDeleteyummy..
ReplyDeletebestnya tengok blog kak hana nih..
menyelerakan..
mohon dihalalkan yah..kopi n pes..nak try wat kat umah..(^_^)
arigato gozaimasu..