Bahan-bahan (loyang 18cm)
- Bahan A
- 130g dark choc
- 120g butter
- 10g serbuk koko
- Bahan B
- 3 biji kuning telur
- 40g gula
- Bahan C
- 3 biji putih telur
- 30g gula
- Topping - gula aising
- Bahan A - Cairkan dark choc dan juga butter menggunakan kaedah double-boiler. Bila dah cair, masukkan serbuk koko dan kacau sebati. sejukkan dan ketepikan.
- Pukul bhn B (kuning telur dan juga gula) sehingga jd cream. ketepikan.
- Pukul pula bhn C (putih telur dan gula) hingga kental dan gebu@ meringue. ketepikan.
- Masukkan bahan B ke dalam bahan A. Kacau sebati menggunakan spatula.
- Masukkan pula bahan C sedikit demi sedikit sehingga habis dgn kaedah kaup balik menggunakan spatula. Tak perlu over mix asal dah sebati semua bahan.
- Alas loyang dengan oven paper. Seelok2nyer gune loyang spring foam supaya mudah utk keluarkan.
- Panaskan oven 170. Bakar selama 30-35min.
- Sisip tepi loyang dengan pisau utk keluarkan kek.
- Sejukkan di atas redai. Tapiskan gula aising ke atas kek dan sedia utk dihidang.
Is it for me???Enak bangat ni....cepatan bagi sepotong deh!
ReplyDeletedanish.. apa tak cakap kat mama, yg 1/2 loyang tu hantar kat rumah tepi giant nih..
ReplyDeletealahai hanaaaaaa...sedapnyaaaaaaa!!! akak ada resipi ni lamaaaaa dahhhh!! buat nyer pun lamaaaaaaaaaaa lagi.huhu
ReplyDeleteUiiihhh, lama dulu-dulu akak penah buat kek camni, menggunakan tepung wholemeal gitu...memang sedap, lain dari yang lain wpun tepung tu agak kasar, tp mmg sedap pada tekak yg inginkan kelainan...rasanya bulan Mei 2008 dulu buat masa besday Najiha yg ke 17..hehe, dia suka kek tu..Nanti akak try yg ni pulak la..
ReplyDeleteNi memang sedap tapi akak sangatlah berkenan ngan Chinjarosu entah apa ke benda nya tuu, ala, yang masakan korea tu...mesti masak laa, kena buat ni. Kalau masakan korea memang kita sangatlah suka sebab kita sudah cinta pada semua cerita korea wak..
ReplyDeletehana....akak pong hantu cekelat...habislah pas ni aku wat lak kek ni...bior tergeliat lidah makan sekali...mau satu loyang akak sorang..wakakakaak!...
ReplyDeletekakchik tau sebut yg 2 perkataan akhir je hehe.
ReplyDeletetergoda sungguh!
pst, kawan2 sekerja kakchik pun dah mula jejak blog hana tiap2 pagi. pagi tadi diorang dok tengok pizza.
to k.watierman..
ReplyDeletesabar ya buk... nih tgh motong neh! bisa putus jariku klu cepaten banget! kikiki
to k.nor..
danish berkata-kata, klu gtu aunty g bli kat giant jerk la! kikikiki
to k.ain..
hahahaa... akak tuh mmg sokmo gtu! klu resepi tuh leh basi, mmg dh lama basi berulat! kekeke
to k.ummi..
nih xde tpg kak.. akak sharelah resepi dr akak tuh.. kot la kitaorg leh cube jugak nnti..
to geraugebang..
oowhh akak fanatik korea er! k nnti kiter ushakan lg menu2 korea! kiter satu hapak tk tau cter korea.. cume tau winter sonata jerk.. hihihi
to k.leen..
btol tuh kak! aku jamin klu ko leh abiskan satu loyang! kikikiki
to kakchik..
tima kasih byk kak sudi kongsikan link kiter ngan kengkawan akak.. kim salam diorg er...
Salam Hana,
ReplyDeletePernah tgk gak resipi kek sebegini kat buku, memang tak guna tepung...Tapi nama kek tu "valentino" dan keknya memang jenis mcm mendap tp gebusss gak...
Apa² ada masa nanti tingin gak nak cuba ni...
salam nenie..
ReplyDeleteyep! btol tuh! wpon mendak tp isi dalam gebu mcm sponge cake! kunyah macam tak rasa jerk! sama jerk kot tuh, nama jerk lain..
sampai ati ko danial. share auntie mana? ingat kt mama ngan ayah dia jer. menciiiik la!
ReplyDelete