Wednesday, February 24, 2010

Nira Moyashi Egg

lebih kurang jerk cam goreng biasa2.... cume kali nih wat style jepong plak! owang jepong mmg suker mkn telur tk masak! siap ader tulis kat telur tuh tarikh expired utk makan mentah! tapi aku lebih suker yg setengah masak. maklom lah tekak melayu! hihihi.... k lah! layan resepi... sila abaikan koli ku yg tk berapa ensem tuh! hahahahahaaa

Bahan-bahan
  • 2 biji telur
  • 1/2 ikat nira@ daun kucai - potong
  • 1/2 biji bawang besar - hiris
  • 250g taugeh
  • 150g daging cincang
  • cendawan maitake - hana gune shitake
  • 1-2 sb sos tiram
  • 1 sk minyak bijan
  • lada sulah
  • garam dan perasa *resepi asal ltk syouyu dan gula skit
Cara-cara
  • Panaskan minyak lam kuali. Masukkan daging cincang.. tumis sampai air daging kering.
  • Masukkan bawang besar dan sos tiram. Kemudian masukkan cendawan. Kacau.
  • Masukkan pula taugeh, nira, lada sulah, garam (jika perlu), perasa (jika suka) dan juga minyak bijan. Kacau rata.
  • Kecilkan api. Pecahkan telur di tengah2. biarkan setengah masak.
  • Angkat terus dr api. dan hidangkan.
  • Enak makan panas2.

10 comments:

  1. Salam Hana...kalau Akak buang Nira tu tinggal Moyashi Egg jer lah...tak suka kucai...(tak suka)3x....!!!Egg tu pun 3/4 masak...hehehe...banyaknya modify...melampau!!!

    ReplyDelete
  2. salam k.watie..
    suko ati akak lah! eh! tp kucai mesia ngan jepong lain taw! kucai mesia daun bwg kan? sini cam daun apa erk??! hmmm.. hentah ler.. hahahahahaa...

    ReplyDelete
  3. akakk..kat sini ada 2 jenis kucai...1 yg ngan seketui bawang tu..yg satu daun jerk..kompius pun ada..hehe...lenkali kalo ada kite kasi tunjuk..

    ReplyDelete
  4. agak2 ko yg xde bwg tuh sama tak ngan kucai yg kat lam koli tuh?? yg tuh tadak bawang! akak suker yg ader bwg tuh! masak lomak cili api mak aii cedapnyerrr!!

    ReplyDelete
  5. salam hana...akak kenal kucai yang tak de bawang tu!!rupanya kucai pun boleh dimasak lomak cili api jugak ye...

    ReplyDelete
  6. salam k.ima..
    haah kak! mak kiter selalu msk lemak cili api.. tp kucai yg ade bijik tuh taw! mmg enak bangett! lagi2 yg fresh cabut dr kebun! hihihihi

    ReplyDelete
  7. koli ke...?ku sangkakan mangkuk!wakakak!!!

    hb ku pun tak suke makan kucai...tp klu masak togey sure sedap klu digandingkan dgn kucaikan...dia soh masak bogel jek...ahhhhh tak kose nak layan!durhake punye binik!ekekekeee

    ReplyDelete
  8. Salam..Dah lama tak goreng tauge..ratah sesaja sedap ni

    ReplyDelete
  9. tanpa telur tu pun, sayur hana dah cukup sedap!!!!

    ReplyDelete
  10. to fizanordin..
    weii weii syurga di bawah tapak kaki somi! muahahahahaa...

    to sue@nenie..
    btollll... kiter pong ratah ajerr! hihi

    to k.ain..
    mmg boleh ajer tk ltk telur! owang jepong kan suker benoo ngan telur!

    ReplyDelete