Bahan-bahan
- 2 cawan tepung gandum
- 2 cawan air
- 1 biji telor
- 1 sudu kecil garam halus
- beberapa titik pewarna kuningdan hijau
Masukkan semua bahan dalam blender kecuali pewarna. Blend hingga semua sebati. Kemudian bahagi dua pewarna. Kacau sebati.Perapkan selama 1/2 jam. Sediakan kuali leper non-stick dan ceduk adunan dengan acuan roti jala dan tebar/kirai adunan atas kuali. Gunakan api perlahan. Masak lebih kurang 1 minit. Angkat dan gulung atau lipat ikut suka.
Resepi Kuah@Serawa Durian
Bahan-bahan
- 1 ketul gula melaka, dipotong kecil*
- 1/2 cawan gula pasir*
- 1 helai daun pandan, disimpul*
- 500 ml air*(*dimasak hingga gula larut dan tapis)
- 10 - 15 ulas durian (ikut budget masing2 yeaa!!)
- 1500 ml santan kelapa
- 2 helai daun pandan, disimpul
- 1/2 camca teh garam
- 3/4 camca besar tepung gandum + 2 camca besar air
Dalam periuk, satukan air gula yang ditapis tadi, durian, daun panda dan santan. Masak hingga mendidih, tambah garam dan kacau rata. Rasa dan jika perlu tambah sedikit lagi gula pasir. Akhir sekali masukkan bancuhan tepung gandum dan masak dengan api perlahan hingga kuah pekat sedikit
UPDATE: wat sesapa yg ingin tau cara nak menebar roti jala nih menggunakan botol mayonis, sila jengok ke dapur kak.lemongrass@k.min yer! klik sini. cume hana menggunakn botol mayonis lobang tiga.. tp kaedah menebar sama jerk mcm kak.LG! tima kasih banyak wat kak.LG sbb sudi kongsikan linknyer kat sini. maceh banyak2 makyuuu! mmuahhh!!
Tolong bungkuskan roti jala tu ya cik Hana. Cepat sikit dah lapor sangat2 dah ni haaaa. kuah durian tu lebih sikit okey :DD
ReplyDeleteAku pun nak juga, bungkus 10 ek!...esok2 aku buat roti jala biru pulak..
ReplyDeletepas ni hana cubalah pulak jd perintis utk roti jala berbagai warna. mcm warna pelangi ke..?? mesti meletup la. eerrkkk...nak sikit roti jala hijau koning!!
ReplyDeleteto kak.ct...
ReplyDeletewokeh! bereh puan! tunggu darwish bgn nanti dier antokan! kikiki
to matgebu..
bak dulu meranti ko tuH! hahahaha.. aku tau ko mmg akan buat biru punyer! kekekeke
to k.ain..
hahaha.. wokeh! bakal dpikirkan! kot2 la dtg idea mlm neh lam mimpi! hihihi
Hana, ni jeles ni x dapat acuan roti jala cam gitu...ada la kang aku tebuk botol susu sesapa lak kang..tgk jadi apa jenis lak jalanyaa..ekekee..Weeii sana byk durian gak x keeraaa musim eh..hehe
ReplyDeleteroti jala paling lawa setakat ni hehehe. kedua2 warna ialah kegemaran kakchik. boleh match dgn warna tema kedaibuku kakchik ni.
ReplyDeletewahhh!!!memang nampak cantik...gabungan hijau kuning ni...betul2 menjadi.
ReplyDeleteaikk kak.. durian tahun bila tu?? hehehehehehe! nak skit cecah2...
ReplyDeleteehehh...ha ah laa...durian bila tu....tapi cantik betull la roti jala tu...
ReplyDeleteto k.ummi..
ReplyDeletedurian dot dot dot... hahahaha... akak nk tebok lobang susu sape tuh?? aiman nyusu lagi kaa??? hahahaha tebuk lobang tin susu la kak! kikiki
to kakchik..
hihihi... tenkiu kakchik.. sajer jerk buh kaler gtu! cam menarik la pulak! menarik dipandang jerk! rasa sama jerk! hehe
to k.ima..
hehe.. tenkiu k.ima.. sajer jerk la tuh! org kekurangan kerejer! hihihi
to jiya..
taun lepas! di ulangi taun lepas! muahahahahaha... ala tadak expired lg taw! hihi
to cikgu aida..
durian frozen! hikhikhikhik...
akk..lempok tu ada lagik ke?? isy!!! musykil aku rs..elok lg?? xda kulat2?,,ekekeeke
ReplyDeleteto fmina..
ReplyDeleteelok lg lah! sbb aku jaga ngan elok! hahahahaha... sentiasa panaskan lerr...tadak kulat2! tgk la sape jaga! ekekekeke
kak hana pakai acuan ape?cantik jer lubang dia,sekata...
ReplyDeleteSalam Hana...
ReplyDeletelately ni mmg suka follow u punyer blog..since my hubby bgtu add ur blog ni..berkenan sungguh dgn rupa roti jala ni..boleh tunjukkan tak rupa paras acuan nih..tq..ade ke kt mesia ni...
to anonymous..
ReplyDeletebleh tgk kat sini yer.. akak gune botol mayonis lubang tiga.. http://serojakitchen.blogspot.com/2009/10/roti-jala-acuannya.html
to chef mom..
salam chef mom.. tima kasih byk2 sbb sudi add link my blog.. cube chef mom tgk kat link nih yer.. http://serojakitchen.blogspot.com/2009/10/roti-jala-acuannya.html .. maap sbb maleh nk amik gambo yg hana punyer! pinjam gamba org jerk! hihihi.. hana gune botol mayonis lobang tiga.. rasanya ader jual di mana2 kedai daiso japan di mesia. try cube cari nanti yer.. senang nak menjala gune botol mayo nih...
apsal roti jala nie jalanya sangat cantik...cam mana kirai roti nie... klu yg bulat kuning tue x dpt mcm nie pun...kenapa lubang2 dier sekata jer? ada acuan khas erk?
ReplyDeletek.hana..tunjukla cara cmne menjala cantek gitu..guna yg btol lubg 3 tu pastu jala bulat2 ker?
ReplyDeleteto red clutch..
ReplyDeletekiter gune botol mayonis lubang tiga. klu gune acu biasa tuh mmg takkan jd gtu. nanti ader masa hana tunjukkan camne cara2nya yer..
to sakura.emi..
sori emi..nnti la akak buat lg akak tunjukkan camne caranya.. aritu kak.LG ader tunjuk camne nak buat kat blog dier.. td duk skodeng tk jumpa plak... jala kiri kanan kiri kanan secara melintang.. pehtu dr atas ke bawah plak kiri kanan kiri kanan.. sori yer..teori dulu..praktikalnyer nnti.. hihihi