Saturday, April 3, 2010

Acar Mentah

wat acar nih makan ngan nasik dagang tuh... selalu gak wat gini, cume tadak letak kubis... resepi dr dapur mat jugak! tenkiu mat...

Bahan-bahan
  • 1 biji timun, disagat
  • 1/2 biji lobak merah, kupas dan sagat
  • 1/4 bhgn kobis sederhana besar, hiris halus - leh ganti nenas
  • 1 biji bawang besar, hiris halus
  • 2 biji cili merah, hiris halus
  • 1/4 cawan cuka makan
  • Garam dan gula secukup rasa
Cara-cara
  • Satukan semua bahan2 acar, perasa kan dengan garam dan gula secukup rasa (mesti ada rasa manis, masam dan sedikit masin). Gaul rata dan simpan dalam peti sejuk sekurang2nya 30 minit. Hidangkan bersama nasi dagang atau nasi lain pilihan masing2.

2 comments:

  1. makasih ya bukk...bekalan acar mentahnya udah dibawa pulang dalam bekas jenama "tipuware"kuu....hikhikhik..sodap!

    ReplyDelete
  2. iyolah tuH! sok dtg bwk2 ler isi lam tipuware ko tuhh! takkan dtg lenggang mak limah jerk!! huH! hahahaha

    ReplyDelete