Friday, August 20, 2010

Kek Kukus Buah-buahan

Jumpa kembali di ramadhan yang ke 10. alhamdulillah pejam celik kejap jerk dah ari yg ke spoloh kan kan.... dan bape banyak pula amal kita dah buat lam masa spoloh ari tu.. meh ler kita tambah2kan lagik agar berganda2 pahla yg kita dapat. mudah2an... pagi td jengok kat dapur rima nengok kek nih terus terguda abes! cun sehh kek dier! kek CMG lagi la cung sampai pihak lain sanggup curik! kan kann... nih ler kek krontoversi yg dikatakan itew... siyes la..kek nih aku lom makan pong aku dah tau sodap! apalagik klu dpt makan, ntah2 pingsan tertonggek bwh meja! kahkahkahkah... maceh rim ko bg aku semangat nak buat! n maceh mat atas resepimu yg meletopsssss!! perghhhh.. akceli aku wat setengah adunan jerk! mix fruits plak tak cukup, jd aku lebihkan kismis itam. layannzzzzz...

Bahan-bahan
  • 375 g buah2an campuran (mix fruit)
  • 250 g mentega "Golden Churn"
  • 300 g tepung gandum*
  • 1 camca teh sodium bicarbonate*
  • 1 camca teh cream of tartar*(*disatukan dan diayak)
  • 3 biji telur gred A
  • 150 g gula kastor (boleh juga guna 'brown sugar')
  • 150 g gula pasir (untuk gula hangus)
  • 1/4 cawan badam keping (flakes almond) - x ltk
  • 1 biji pala, diparut (nutmeg)
  • Ceri merah/hijau untuk hiasan - xde
Cara-cara
  1. Didihkan air dalam kukusan. Lenser tin berukuran 8 inci x 8 inci x 3 inci dengan mentega, alas dasar tin dengan kertas minyak, lenser juga kertas tadi. Tepung digaul bersama cream of tartar, soda bicarbonate dan ayak. Parut biji pala dan gaul rata. Masukkan buah2an campuran dan badan keping ke dalam tepung, gaul rata. Ini bertujuan mengelakkan buah2an tadi mendak dan tidak berterabur. Ketepikan.
  2. Putar mentega bersama gula halus hingga kembang. Masukkan telur satu persatu sambil terus memutar hingga gebu. Jarak waktu untuk setiap biji telur ialah 1 minit. Putar rata. Pada kelajuan perlahan, masukkan tepung + buah2an campuran tadi, gaul hingga rata dan matikan mixer.
  3. Masak gula pasir tadi dengan api sederhana hingga menjadi karamel, terus mengacau hingga karemal bertukar coklat keemasan. Tuang dalam adunan kek tadi dan on kan mixer, putar rata. Berhati2 ketika memasak dan menuang gula hangus kerana panas dan merbahaya.
  4. Alih adunan ke dalam tin, susun ceri seperti dalam gambar, jika suka. Tutup dengan aluminium foil, kemaskan dan ikat kelilingnya dengan tali rafia. Kukus 4 jam. Lepas sejam, periksa air dalam kukusan, tambah menggunakan air panas juga, jangan guna air sejuk!.. Bila masak keluarkan kek dan biar sejuk sepenuhnya. Bungkus dengan plastik cling dan simpan dalam bekas sesuai..

26 comments:

  1. kak..tadi ingat nak ngukus kek gak..ngee..tapi takde letrik lak dr pagi..(alasan 1)pastu hb kate ptg kang berbuka kat luar,balik kang mesti x larat nak ngukus2(alasan 2)..jadi bila laa nak wat kek nih..mintak akak nyer jelah..kan akak lom makan kannnn..hik :P

    ReplyDelete
  2. tak bley tak bleyyy... g wat sendrik sana! sbb aku lom makan la aku tak mo bg ko! mencemar dulu! kikikiki... *byk btol alasan ko pose2 nih yerk makyunG! g bli pulasan! muekekeke

    ReplyDelete
  3. rajinnya kak hana buat kek...baru lepas buat yer...tu yang dah potong tu untuk sape...he..he..tengok jer dah tahu mesti sedap...petang nanti mas datang tapau sepinggan boleh kak...

    ReplyDelete
  4. salam hana,

    Wahh!!..ade kek buah..akak sukeee...nak sepotong leh??. Tak nak buat sendirik...hehe.. :P

    ReplyDelete
  5. salam hana...nak jugaaaaaaaaaaaaak!! hehehe...nak bt sendiri mmg malas thp gabannyer jadik aku nk order je for raya :D

    ReplyDelete
  6. akak dah buat kek ni last year.. mmg sedap! lg elok kalau peram dlm esbok dulu tu ina

    ReplyDelete
  7. to mas..
    syhhhhhh.. diam2! ade org tgh makan.. muekekekeke...

    to k.dayangjack..
    salam kak.. miss uuu! hehe... sbb akak tak nak wat sendrik, akak kene beli! beli ngan kedai bukan ngan dak hana! sbb dier mls nak buatkan.. kekekekeke

    to deliah..
    salam del... nah! sepotong jerk! g main jauh2 sana.. jgn mkn sblm waktu bbuka taw! batal pose... kekekekeke

    ReplyDelete
  8. to k.nor..
    nih tgh peram lam esbok la neh! kang waktu buke sedang elok la makan sejok2! kekekeke... tp mana2 kek kukus elok simpan semalaman kan kak kan...

    ReplyDelete
  9. salam..akak just nak bgth saya ada copy paste gmbr mknn akak masuk dlm blog sy.utk bgth menu apa yg saya nak masak nnti utk berbuka.sy mintak maaf ye guna gambar akak tu..

    ReplyDelete
  10. Woahhhh sungguh pantas keretapi mu.. maklum kat sana cuma ade train yg laju laju kan hahaha.. simpan satu malam baru makan.. rasanye lain tau.. kira macam meresap gitew heheh

    ReplyDelete
  11. to nadiah..
    salam nadiah.. ok..dh mintak izin takpe.. nanti linkkan ke blog akak yer..

    to rima..
    yep!! shinkansen mariiiii.. muekekeke.. tp kek nih best la rim! kuor kukus jerk dier moist! penah cube sblm2 nih agak dry.. pehni klu simpan semalaman mau seloyang aku makan sorang! muahahahaha....

    ReplyDelete
  12. satu yg ni...
    http://sysygawk.blogspot.com/2010/08/request-masak-masak-bulan-puasa.html

    lagi satu yang ni tapi tak buat pun sbb MALAS...

    http://sysygawk.blogspot.com/2010/07/target-cookies.html

    Thanks akak

    ReplyDelete
  13. eh ada lagi satu...sorry...

    http://sysygawk.blogspot.com/2009/12/menu-3-hari-bercuti-krismas.html

    ReplyDelete
  14. to nadiah..
    k tenkiu.. akak dah tgk.. slamat bbuka nadiah..

    to chikmimi..
    nah! amik sepotong dulu! kang tk cukup wat sendrik taw! muekekeke..

    ReplyDelete
  15. selamat berbuka jugak...thanks akak

    ReplyDelete
  16. kak hana..menggode lagi di sini..ayoooo.. sangt tertekan tengok kek kukus buah ni tau.. kak hana mmm nk tanya..soalan contoh: klu owang tak suke kek buah boleh tersuke tak klu kek yg ini?..ngehehee...

    ReplyDelete
  17. resipi ni dah masuk dlm list akak utk raya ni. jgn setakat masuk list udah ler.hehe

    ReplyDelete
  18. salam..

    nak le sikit.. hadiah sempena annivesary kite..hihihi..
    harus cuba ni.. tp cik abg kite tak minat mkn kek la... tak pe la bg anak2 mkn kan...:)

    ReplyDelete
  19. to nadiah..
    sesama.

    to izahdaut..
    kek buah tak suka er? tapi buah suka tak? haaa dier adik beradik buah! insyaAllah dier suker! kekekeke.... tepuk dada, tepuk dahi izahdaut! muekekeke

    to kak.ain..
    hahahaha... sendrik hingat kak yer! bagoss bagoss.. kekekeke

    to are-u..
    salam yu.. haaaa meh mehh..sbb anibesari ko aku bg dua potong! satu utk ko, satu utk aku..opss utk suami ko.. kekeke..

    ReplyDelete
  20. kak, aku pon tergoda gak ngan kek cik mat yg sensasi tu. tp nak kena cari mix fruit dulu la. tingat kt ayah kita suka sgt mkn kek buah. mak mmg slalu buat time raya. nmpknya kena bljr jgk la buat... tp sblm tu apa kata akak bg kita rasa dulu sekeping dua...hehehe

    ReplyDelete
  21. to ina79..
    nah sekeping! dah dahh.. syuhh syuhhhh g main jauh2! kekekekeke.... cepat buat taw! sedap glosss! perghhh..

    ReplyDelete
  22. kalau la k.hana buka gerai bazaar ramadhan.. confirm ngan bekas lauk/kuih nye sekali orang beli! ha ha.. mantappp!

    ReplyDelete
  23. kak.. kak nor ckp peram lam esbox tauu.. bukan lam lemari baju. akekkekeke

    ReplyDelete
  24. perghhh tq hana,dh lama cari resipi ni..moist kan?pergghhh bgus wat hidangan raya ni..teringat kek buah cosway yg sedap tuu

    ReplyDelete
  25. to izan..
    hahahaha.. mujur tak ngan orang2nyer skali diorg bli erk zan?!! muekekeke... zan, ko sihat tak?? lama tk nampak ko update. rindu lorr..

    to jiya..
    lerrrr awat tk cakap awei2! aku dah simpan kat gobok baju darwish laa.. patut la bau obat gegat! kekekeke

    to ct..
    lepas dibiarkan semalaman moist sgt t! yg penting masa pukul tuh kan jgn over mix taw! nanti udara xde, kek jd dry!

    ReplyDelete