Bahan-bahan
- Mee kuning - celur sebentar dan toskan
- 1kg tulang daging
- 2 inci halia ketuk
- 1 inci lengkuas
- 1 batang serai
- *4 biji bawang merah - hana gune 1/4biji bwg besar
- *2 ulas bawang putih
- *1 inci halia
- Rempah tumis secukupnyer
- 1 sudu besar rempah sup @ 1sk serbuk jintan manis, putih dan ketumbar - hana tambah serbuk kunyit sket
- 1 ketul kiub ayam - hana campur ngan kiub daging
- 1 batang saderi - kerat
- 1 biji carrot - potong
- 2 biji kentang - potong (optional)
- 4+ biji cili padi - ketuk (jika ingin pedas)
- Limau nipis (jika ingin masam)
- Daun sup @ daun saderi
- Bawang goreng
- Rebus tulang daging dengan halia, lengkuas dan juga serai hingga empuk.
- Kisar@tumbuk bahan yang bertanda *. Panaskan minyak dalam kuali, tumis rempah tumis hingga naik bau. Masukkan bahan tumbuk dan rempah sup yg telah dibancuh sedikit dengan air. Tumis lg hingga naik myk.
- Masukkan kiub ayam@lembu. Kemudian tuang terus ke dalam periuk daging. Masukkan skali carrot, kentang dan juga daun saderi. Rebus lagi hingga carrot@kentang empuk. Perasakan dengan garam. Jika suka masam2 pedas boleh campurkan cili padi dan juga perahan limau.
- Curahkan sup tulang ke atas mee yang telah dicelur tadi. Taburkan dengan bawang goreng dan daun sup@saderi. Hidangkan dengan sambal kicap.
salam hana...puasa yang yuk yer pg2 buka piok :D...apa yg hana letak warne brown panjang2 tu..mcm saffron?
ReplyDeletesalam del.. kikiki... toleh kiri toleh kanan.. keletung!! *tutup piyuk jatuh daaa..kekeke..tuh bukan saffron.. tuh cili kering di potong alus2.. mmg wat hiasan jerk! bli di pasaran. hihihi..
ReplyDeleteSalam hana... sedap nyer Mee sup tulang... klu dok sebelah umah hana akak uluq mangkuk ler...bolehkann..
ReplyDelete>>>Hana... sowrii ler yerk kalau akak cuba resepi hana tapi x pandai lagi nak link mengelink nie..ermm.. rupe nye banyak bende yang akak kena blajo lagi... iskss susah nyerlah...
salam kak.ede.. bolehhhhh... bukan takat semangkuk! sepiyuk kiter sedekahkan! kekeke..
ReplyDelete>>tkpe kak..mmula mmg gtu.. nnti lama2 akak pandai.. meh kiter ajar, klu tk phm lg, akak emel kiter yer.. lepas dah siap tulih2 karangan akak tuh kan, akak highlightkan satu perkataan contoh `hana`. then akak kalerkan. klik icon kaler maler kat situ. pilihlah kaler apa akak nak. then akak g blog yg akak nk copy url tuh. contoh `http://hanamemories.blogspot.com/2010/08/mee-sup-tulang.html`. then akak g smula kat n3 akak yg tgh edit tuh. highlight smula perkataan hana td then klik plak kat icon Link. pastekan URL tadi kat ruangan kosong tuh. then save! haaa siap dah... nanti akak try ye.. gud luck kak! :)
salam hana,adussh..sup tulang mu itu sungguh menyelerakanku..ptg ni rasa cam nak buat sup..tukar dgn ayam lah..daging nggak bisa makan lagi nih..itu Pn Dr sudah sound...bak mai semangkuk,nak curik hirup..kihkih
ReplyDeletesalam kak..
ReplyDeletehihihi.... eh! tak pose er????! kekekeke... takpe kak, berhati2 di jalan raya itu yg terbaekkk! slamat memasak kak! :)
konpom jowo... sambel kichap tak tinggal... hahahaha.... sama la mcm kitorang... stok sambal kicap tu sentiasa kena ada dlm fridge...
ReplyDeletekak owh kak, klu sup2 ni kita mmg pntg dgr ni. wajib ada smbl kicap tu, mmg x sdr diri la hbis satu periuk, muahahaha. ades lapo jdnya, buka periuk aci? kah kah kah
ReplyDeleteadoi ai..pg2 dah tgk mee sup ni terasa lapar lak perut..eheheh
ReplyDeletekak hana..saya kalau daging hancur2 tu lagi sukEr..tak yah kunyah sangat kite telan je..sesuai la kan tekak buaya..hahaaa..erkk..suke lebih2 LAK..
ReplyDeletemas pun suka sup tulang...rebus sampai daging tertanggal dr tulang, memang sedap....lama dah tak buat...terliur pulak pepagi ni tengok sup akak ni, menggoda sungguh...petang ni masak pe pulak kak...mas tengah pening memikir nk masak pe..tengah selongkar dapur akak pulak...he..he..
ReplyDeleteto emi..
ReplyDeleteyooo urip sabal kicap karo wong jowo! muahahahaha.. mi, kangen dak karo sup tulang wong kawen?? waduhhh enak thooo..
to inaku79..
aci ajer! kan sendrik yg tanggung! wakakakakaa... weihh jgn piyuk2 skali ko telan! kakakakaka
to are-u..
sabo u saboo.. baru setengah ari nih! hihihi
to izahdaut..
nih bukan takat hancur bese2 taw zah! hampir2 ilang selera ko! sbb aku suker yg masih lekat sket2 kat tulang.. heeeee...ko tgk tulang tuh! togel abeh!
to mas..
arini menu nasi yg dicampur dengan ayam dan juga kari. erkkk..leh tapsir tak mas?? kekekeke...
salam hana...sedapnya mee sup tulang mkn pns2 kan. lg2 la klu cuaca tgh sejuk2. slurppp!!!!
ReplyDeletewa....best nyer hana, kalu winter best la ka pekena ngan sup panas2 ni. Today pun Ayu terfikir nak masak sup tulang gak, tapi nak makan dgn sambal kicap...kasik.....ssssss.....zaasss pedas....
ReplyDeleteSelamat berbuka hana...
to kak.ain..
ReplyDeletetol la kak! nih tgh panas2 pong meletops.. kipas bukak 5!! muahahahaaa
to ayu safieza..
slamat bbuka jugak wat ayu! perghhh sup2 nih mmg jodoh beno ngan sambal kicap yu! bagai pinang di belah spoloh! muekekekee
kak,
ReplyDeletemau kopipes resipi tok masak berbuka petang ni taw.
=)