resepinya dr kelas k.asma yer.... tapi menggunakan BM! den nih mano la ado Cik Pn.BM tuh! ngan kudrat tangan jo lah! haiii bila ler laki aku nih nak adiahkan BM! uwaaaaaaaaaaa.... bagi ler yang oiiii! hahahahahaaa... methodnya menggunakan resepi mini pizza k.yani. mekacih byk2 kat u oll berdua..... halal yer resepinyer! ampunnnnnn...
Bahan-bahan
500g tpg roti@tpg high protien
220ml air - hana masukkan skit2.
75g butter
100g gula
1 biji telur
1/4 camca pes 3+1 (nnti k.asma tunjukkan pes tuh tp hana xdok ganti shortening)
1 camca bread softener
1 camca garam
4 sudu susu tpg
1 paket mauripan (11gram)
Cara-cara
- Masukkan bahan-bahan untuk buat doh roti ke dalam breadmaker. Setting untuk doh. Lepas tu ON kan.jika xde BM, uli seperti biasa.
- Bila dah siap, tumbuk untuk keluarkan angin. kemudian bahagikan kepada beberapa bahagian. Buat bentu bulat. Rehatkan selama 10 minit
- Ambik sebiji doh. Canaikan biar diameter lebih kurang 10cm. Lipat ke atas dan ke dalam bahagian tepi seperti gambar disebelah (rujuk my.resipi) . Buat sehingga abih. Biarkan naik 2 kali ganda
- Sapukan kesemua roti dengan telur. Lepas tu letaklah topping di bahagian tengah/ lubang. Topping ni boleh buat apa saja ikut selera masing-masing.
- Bakar selama 12 minit pada suhu 180C. Bila dah masak, biarkan dalam 5-10 minit untuk nampak warna lebih perang.
*note dr k.asma: semasa mengadun (jika uli tgn la) garam n yis jgn campurkan. masa nak naikkan doh, panaskan oven beberapa minit. then offkan. masukkan doh tadi biar naik 2 kali ganda. pastu baru onnkan smula n bakar seperti arahan.
sedapp nyer..pizza... padat betul bahan kat atas tu...saya suker mayonis letak byk2...
ReplyDeleteina, x berapa paham ler la pasal uli tgn tuh yis n garam x bole bercampur, abis tuh masa bila nk masukkan yis n garam... lg satu masa nk nakkan doh tu... rehatkan doh dlm oven yg dh dipanaskan dulu tu ker... wehhhh... x paham laaaa... penat menyoal nih... bak pizza 1!!!
ReplyDeleteto mala..
ReplyDeletepizza wat sendrik mmg pueh ati leh ltk padat2 kan mala! klu bli mmg hampeh! hihihi..
to anawahid..
ana bini wahid nmpk gaya nk kene g skool nih! wakakakakaka... sblm ni aku penah dengo gak, org kata jgn campurkan garam ngan yis masa mengadun.. agaknyer jgn campurkan yis+air+garam masa nk kembangkan yis tu kot! tuh yg aku paham ler.. klu aku ikut resepi nih, yis aku gaul dulu ngan tpg, then garam bancuh ngan air last skali masukkan skit2! ishhh ko paham ke dak nih???? tk phm nnti ym aku k!
yg pasal oven tuh, sblm nih mmg aku wat gtu pong! hahahaha.. sbbnyer sini cuaca sejuk, nk naikkan doh tuh lembab! tuh pasal aku panaskan oven@microvawe dulu, peh tuh biar doh tuh duk bertapa sampai dier kembung berganda2! suiz jgn la ko onn pulak! kang masak terus roti tuh! muahahahahaha...
weiiihh! ponat aku berleter nih! bak air segelas! muahahaha
Kak Ina...nak tanyela..akak beli paru tu kat mane..nak jugak la buat paru grg lada tu...
ReplyDelete-ayu-
to ayu..
ReplyDeleteade jual kat baticrom! alahaiii syian makyung! bli bli jgn tak bli! kang ngencess bb tuh! sempat lagi nih! hihihi....
cute roti yg utk danial tu...auntie suzi pun suka hihihi
ReplyDeletewokehhhh... paham2... tima kasih cekguuuuuu... mmg sesuai ngko jdk pendidik, anak murid tua pon leh paham ngan penerangan.. huahuahua... weeiiii... x rindu nk mengajar kat sek tongkang ker... ekekekeke
ReplyDeletecantik dan mengiurkan sekali... kena copy ni. nak buat kena tunggu minggu depan kot sb dan 2 kali makan byk keju minggu ni. macam yg jual kat kedai la hana
ReplyDeleteto suzi..
ReplyDeletehahahaha.. ade jugak org yg suka! try jgn tk try utk 'askar2' kat umh tuh! hihihi
to anawahid..
sib baik paham! aku baru nk bg buku denda tulis 1000pth perkataan! wakakakakaa..huh!! tk hingin aku.. slamat tinggal! gud bye! kakakakaa..
to kakchik..
ala kakchik kuruih tkpo la makang keju banyok2! hihihi
salam kak hana..salam singgah...=)
ReplyDeletekita nak tanya akak..kalau bakar roti,guna oven biasa tu boleh ke?ke kena guna dapur khas?hari tu kita try buat roti ikut resipi akak la, bakar guna oven yang siap dgn dapur gas tu..tak jadi..=(
wlam ummie..
ReplyDeleteoven dapur gas tuh yg macamana erk?? yg cap kupu2 tuh ker? tak tau la pulak boleh ker tidak gune oven cenggitu! rasanya mana2 oven boleh dguna pakai utk membakar mana2 roti! tp seelok2nya gune oven eletrik.. akak gune microvawe oven.. maybe ummie ader silap tang adunan kot! yis tk aktif atau sebagainya... wallahua'lam...