Thursday, March 10, 2011

Sup Miso Asari & Tamagoyaki

brekpes ala orang jepun..... orang jepun pagi2 bekpes nasi.... tapi kuantiti nasi bukan macam org kiter sepinggan beso.. cukup satu bowl kecik tuh pong dah kenyang.... yang penting ade lauk sampingan dan salah satunyer sup miso.....yang nih sup miso campur ngan asari. klu kiter tgk kebanyakkan masakan jepun very healthy... jarang2 gune minyak yang banyak kecuali tempura... santan jauh sekali.... cuma masakannya ade sedikit rasa manis2.. tp bukan la manis melampau... just nice gtu la.... contohnyer tamagoyaki@sweet omelete tuh... ok jom tengok resepi.... tamagoyaki yang di jual di pasaran kene ati2 beli la yer.. sbb kekadang ader kandungan mirin@sake (arak).

RESEPI SUP MISO ASARI
source : hanamemories.blogspot.com

Bahan-bahan
  • 400g asari @ clams - basuh bersih
  • 4 cawan stok dashi *jika tiada ikut resepi di bawah
  • 2 sudu makan pes miso
  • Cendawan - hana guna enoki
  • Taufu lembut - potong2 - hana ganti fishball homemade
  • Wakame - hana tak buh kecuali utk miso shiru
  • Hirisan negi atau daun bawang
Cara-cara
  • Masukkan stok dashi ke dalam periuk. Masukkan asari dan masak hingga asari terbuka. Buang buih2 yang timbul dipermukaan.
  • Kecilkan api, bancuh miso pes dengan sedikit air dan tapiskan ke dalam periuk. Kacau sebati. Masukkan skali taufu dan juga cendawan. Didihkan dan matikan api.
  • Taburkan dengan daun negi@daun bawang. Hidangkan panas.
  • Nota : Jika tiada stok dashi, didihkan air ikut sukatan. Masukkan bonito flakes dan juga kombu. Rebus sebentar kemudian tapis dan ambil stok tersebut utk jadikan stok dashi.
  • Untuk fishball homemade : Cincang isi ikan, masukkan garam, lada sulah, sedikit tepung katakuriko dan juga putih telur. Sudukan@bulat2kan ke dalam sup sehingga timbul/masak.
RESEPI TAMAGOYAKI
source : hanamemories.blogspot.com

Bahan-bahan
  • 4 biji telur
  • 3 sudu besar stok dashi
  • 2 sudu kecil gula - manis ikut suka
  • 1 sudu kecil tepung katakuriko - bancuh sedikit dgn stok dashi utk mendapatkan tekstur telur yang halus - masa nih hana tak buat
  • Optional - boleh tambah nori halus, seaweed, cendawan, crabstick or etc
Cara-cara
  • Sediakan pan tamagoyaki. Panaskan dan sapu dengan sedikit minyak.
  • Satukan semua bahan tamagoyaki dan kacau sebati. Tuang sesenduk ke dalam pan dan biarkan masak seketika.Kemudian gulung dan biarkan di dalam pan.
  • Kemudian sapu pan lagi dengan minyak.
  • Ambil sesenduk lagi adunan telur dan tuang, ratakan. Gulung lagi dan buat sehingga habis.
  • Angkat dan potong.
  • Boleh refer video SINI or SINI utk lebih paham.

17 comments:

  1. nyummyyyyy. mintak sikit blh kak hana. cian sy. kelaparan. :(

    ReplyDelete
  2. belom sarapan eh sha? boley boleyy... meh sarapan sini..... abes mkn jgn lufer baya kaunter..kekekekeke

    ReplyDelete
  3. kak na..aku dah kabo blog update aku ada problem.tak tau ada entry baru kat seneh sehingga ku redah sendrik tengok dah terhidang sup.mekasih nak ngirup sup dulu..nampak best bebenor,tak pernah aku rasa sup asari neh

    ReplyDelete
  4. ish..ish..ish..susahnya nak carik bahan2 tuh, sy tunggu kak hana bukak kedai jelah...hik3

    ReplyDelete
  5. to izahdaut..
    laa ye ker? kdg mmg mengong bloglist tuh... takpe..aku baru publish tak sampai pong spoloh minit ko dah datang.. meh ar sarapan ala jepung! sihattt.. hehehe

    to watie rose..
    hihihi... jaman apa gaknyer aku nak bukak kedai tuh erk>>! kekekeke....

    ReplyDelete
  6. wahh.. sy baru je nk wat tamagoyati tuh.. sbb akk dh wat, sy malas laa, akk hntr sepinggan ke sarawak ye.. arigatou!

    ReplyDelete
  7. to tun telani..
    yati anak sape tun? kekekekeke... jgn malas2... g buat sana...

    ReplyDelete
  8. sedapnya breakfast mcm ni.. thanks 4 sharing resepi.

    ZU
    http://www.zuwairiaiman.com

    ReplyDelete
  9. Kat sini lala macam dah susah nak dapat.
    Sedapnye sup kepah.

    ReplyDelete
  10. makanan jepun, memang sedap berkhasiat, resepi menarik ni.

    ReplyDelete
  11. Alahai! sedapnya Hana...kechur kak cek dibuatnya...

    ReplyDelete
  12. singgah makan makanan jepun jap...kalau hari2 makan macam nie kompem cepat kurus la aku...hehehehhe

    ReplyDelete
  13. ooo...asari tu clam/kepah yer... baru ler tau..selama ni aku dok tengok citer kartun Asari Chan jer.. hehehe

    ReplyDelete
  14. singgah jap layan resepi blog mek yg rajin masak niii...semua menggoda jiwaku...hehe

    ReplyDelete
  15. alamak..sihattnyya mkn sup ni..
    siap ada asari..
    akak..agar2 pelagi tu santekk gilerr ado laie?
    den lamo dah tak update blog..biasalah bzzzzzzzzzzzz...

    ReplyDelete
  16. best nye tamagoyaki... my feveret. tapi bhn tu mana mau cari. Dashi tu lbeh kurg mcm Ajinomoto ke kat Mesia ni? ntah dengar kt mana. x hengat.

    ReplyDelete
  17. to sue andy`s..
    dashi tuh ialah pati ikan panggang. macam pati ikan bilis tapi lain sket rasanya. bukan ajinamoto tapi brand ajinamoto.. :)

    ReplyDelete