RESEPI SUP MISO ASARI
source : hanamemories.blogspot.com
Bahan-bahan
- 400g asari @ clams - basuh bersih
- 4 cawan stok dashi *jika tiada ikut resepi di bawah
- 2 sudu makan pes miso
- Cendawan - hana guna enoki
- Taufu lembut - potong2 - hana ganti fishball homemade
- Wakame - hana tak buh kecuali utk miso shiru
- Hirisan negi atau daun bawang
- Masukkan stok dashi ke dalam periuk. Masukkan asari dan masak hingga asari terbuka. Buang buih2 yang timbul dipermukaan.
- Kecilkan api, bancuh miso pes dengan sedikit air dan tapiskan ke dalam periuk. Kacau sebati. Masukkan skali taufu dan juga cendawan. Didihkan dan matikan api.
- Taburkan dengan daun negi@daun bawang. Hidangkan panas.
- Nota : Jika tiada stok dashi, didihkan air ikut sukatan. Masukkan bonito flakes dan juga kombu. Rebus sebentar kemudian tapis dan ambil stok tersebut utk jadikan stok dashi.
- Untuk fishball homemade : Cincang isi ikan, masukkan garam, lada sulah, sedikit tepung katakuriko dan juga putih telur. Sudukan@bulat2kan ke dalam sup sehingga timbul/masak.
source : hanamemories.blogspot.com
Bahan-bahan
- 4 biji telur
- 3 sudu besar stok dashi
- 2 sudu kecil gula - manis ikut suka
- 1 sudu kecil tepung katakuriko - bancuh sedikit dgn stok dashi utk mendapatkan tekstur telur yang halus - masa nih hana tak buat
- Optional - boleh tambah nori halus, seaweed, cendawan, crabstick or etc
- Sediakan pan tamagoyaki. Panaskan dan sapu dengan sedikit minyak.
- Satukan semua bahan tamagoyaki dan kacau sebati. Tuang sesenduk ke dalam pan dan biarkan masak seketika.Kemudian gulung dan biarkan di dalam pan.
- Kemudian sapu pan lagi dengan minyak.
- Ambil sesenduk lagi adunan telur dan tuang, ratakan. Gulung lagi dan buat sehingga habis.
- Angkat dan potong.
- Boleh refer video SINI or SINI utk lebih paham.
nyummyyyyy. mintak sikit blh kak hana. cian sy. kelaparan. :(
ReplyDeletebelom sarapan eh sha? boley boleyy... meh sarapan sini..... abes mkn jgn lufer baya kaunter..kekekekeke
ReplyDeletekak na..aku dah kabo blog update aku ada problem.tak tau ada entry baru kat seneh sehingga ku redah sendrik tengok dah terhidang sup.mekasih nak ngirup sup dulu..nampak best bebenor,tak pernah aku rasa sup asari neh
ReplyDeleteish..ish..ish..susahnya nak carik bahan2 tuh, sy tunggu kak hana bukak kedai jelah...hik3
ReplyDeleteto izahdaut..
ReplyDeletelaa ye ker? kdg mmg mengong bloglist tuh... takpe..aku baru publish tak sampai pong spoloh minit ko dah datang.. meh ar sarapan ala jepung! sihattt.. hehehe
to watie rose..
hihihi... jaman apa gaknyer aku nak bukak kedai tuh erk>>! kekekeke....
wahh.. sy baru je nk wat tamagoyati tuh.. sbb akk dh wat, sy malas laa, akk hntr sepinggan ke sarawak ye.. arigatou!
ReplyDeleteto tun telani..
ReplyDeleteyati anak sape tun? kekekekeke... jgn malas2... g buat sana...
sedapnya breakfast mcm ni.. thanks 4 sharing resepi.
ReplyDeleteZU
http://www.zuwairiaiman.com
Kat sini lala macam dah susah nak dapat.
ReplyDeleteSedapnye sup kepah.
makanan jepun, memang sedap berkhasiat, resepi menarik ni.
ReplyDeleteAlahai! sedapnya Hana...kechur kak cek dibuatnya...
ReplyDeletesinggah makan makanan jepun jap...kalau hari2 makan macam nie kompem cepat kurus la aku...hehehehhe
ReplyDeleteooo...asari tu clam/kepah yer... baru ler tau..selama ni aku dok tengok citer kartun Asari Chan jer.. hehehe
ReplyDeletesinggah jap layan resepi blog mek yg rajin masak niii...semua menggoda jiwaku...hehe
ReplyDeletealamak..sihattnyya mkn sup ni..
ReplyDeletesiap ada asari..
akak..agar2 pelagi tu santekk gilerr ado laie?
den lamo dah tak update blog..biasalah bzzzzzzzzzzzz...
best nye tamagoyaki... my feveret. tapi bhn tu mana mau cari. Dashi tu lbeh kurg mcm Ajinomoto ke kat Mesia ni? ntah dengar kt mana. x hengat.
ReplyDeleteto sue andy`s..
ReplyDeletedashi tuh ialah pati ikan panggang. macam pati ikan bilis tapi lain sket rasanya. bukan ajinamoto tapi brand ajinamoto.. :)