Sunday, December 23, 2012

Meatball Carbonara


Assalamualaikum dan selamat sejahtera.... dah lama tak wat menu western gini.... kalau buat pon kebiasaannya pepperencino atau bolognese je.... kali nih try test lain sket carbonara  menggunakan meatball... meatball nih nak kene pandai pilih juga, sbb ade yg sedap dan ader yg tak sedap.. aku suka yang nih sbb agak juicy meatballnya... jenama apa ntah tak igt la plak.. tp dlm kotak.. berbaloi la wpon harganya agak mahal dr yg biasa pack plastik tu...kalau rajen buat je sendirik kan.. kalau sebut ajer carbonara biasanya gaul2 dgn telur mentah lepas tuh ngap!.... bagi yang dah biasa, sedap ajer tp tekak melayu ni jarang2 org boleh terima..... nak mudah beli ajer sos dalam tin! haaa jadi mudah dan semua org boleh makan.. ok di sini aku buat yang agak lain sedikit.. try n error je alhamdulillah sedap pulak...... aku padankan sos sedia ada tuh dgn sos bechamel... cumanya xde buh cheese dlm sos tuh... klu bakar pulak tabur cheese jd ala2 gratin gtu... xtra sedap sbb ada mushroom.. selamat mencuba! :)
*ini adalah n3 berjadual

RESEPI MEATBALL CARBONARA
oleh : hanamemories.blogspot.com

Bahan-bahan
  • 300g spaghetti - celur dan toskan
  • 1/2 biji bawang holand (kuning) - potong dadu
  • 2 ulas bawang putih - cincang
  • 1 tangkai kecil cili kering - potong serong
  • 2 sudu besar butter 
  • 1 sudu makan tepung gandum
  • 1/2 cawan susu segar 
  • 10 biji meatball
  • serbuk lada sulah @ blackpepper
  • 1 tin sos carbonara mushroom - seperti gambar
  • 1 sudu perahan jus lemon - utk kurangkan muak
  • garam dan air sedikit 
  • Keju parut parmesan dan daun parsley - optional

 Cara-cara
  • Goreng meatball sebentar, angkat dan toskan. (boleh juga bakar atau rebus agar lebih healthy)
  • Panaskan butter. Masukkan bawang besar, bawang putih dan cili kering. Goreng hingga naik bau.
  • Masukkan tepung dan gaul rata. Masukkan pula susu segar. Gaul.
  • Kemudian masukkan sos carbonara mushroom (tambahkan sedikit air jika terlalu pekat). Kacau mesra. 
  • Masukkan sedikit serbuk lada sulah @ blackpepper, lemon jus dan perasakan dgn garam jika perlu.
  • Akhir sekali masukkan meatball dan biarkan mendidih dan kuah agak pekat. Matikan api. 
  • Gaul spaghetti dengan sos dan taburkan dgn keju parutan parmesan.
  • Hidangkan segera.
jika x suka meatball, boleh hidangkan dgn telur separuh masak ataupon sosej
 

26 comments:

  1. Assalmualaikum Hana..ank dara sorg tu dah pandai apeeee...:-)tp yg carbonara mushroom ni akk belum pernah try buat..mkn di rmh kwn2 pernah le....npk kat dapur hana ni terus terliuq.....tegoda lak....boleh le cuba nnt cari bhn2nya dulu...:-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumussalam kak.sheila.... br pandai berjalan tp gigi belum ada lagik.. hikhik.... dah tengok tadi kat blog akak.. nmpk lagi sedapp klu akak yg buat.. tima kasih kak sudi mencuba.. takleh nak drop komen enternet lembab gler kat kampung ni.. sampai nak kene panjat pokok carik line... hahahahaha.. tensen betui...

      Delete
  2. Waaaa....terguda k.gee... sedapnyaaaa

    ReplyDelete
  3. Assalamualaikaum Hana..
    aduh tergoda akak tengokan meatball yg diselaputi oleh sos putih tu macam nak buat je,spaghetti mmg ada ni jarnag akak masak macam ni mesti nk kena try ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumussalam kaknoor... sesekali masak cenggini best gak kak... kalau ari2 jemu pulak. hehe... selamat mencuba kak...

      Delete
  4. terliurrrr tengok ni....
    nakkkkkkkkkkkkkkkkkk........

    ReplyDelete
    Replies
    1. dah abis dah abis.... suh adam masak.. kekekekeke

      Delete
  5. sedap pulak nampak telur separuh masak tu...hehehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. pat telur cenggitu akak mmg antuuuuu... hahahaha...

      *na... kisahnya ko duk jhr eh? senang2 nanti aku lambai2 dr kampung.. kekekeke

      Delete
  6. Replies
    1. irop kuah jerk... spageti tak leh.. nanti adam yg tak kentut ko kentut banyak.. wakakakakakaaa

      Delete
  7. Replies
    1. lap kak... tuh tisu sebelah tuh.. kekekekeke

      Delete
  8. bestlah tenok meatball tu besau2 gedabak tu, len kali gtau tau brand apa... geram tengok, hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. bkn meatball tuh yg gedabak kak... tp piyuk tuh yg cenoet! hihihihi... kalau tak silap brand marina kot kak.. yg ada gambo pakcik tak berapa nak ensem pakai topi tu.. kekekekeke

      Delete
  9. Asslmkum kak.
    Pehhh...Ngences tgk tau.

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumussalam mek sue...
      dah g kedai beli lembu blom? nanti semelih wat meatball. kekekekeke

      Delete
  10. Replies
    1. wlm eira... insyaAllah sedap. leh la iera cuba nanti ye.. jgn kupa sepinggan hehehehehe

      Delete
  11. cedapnye...lama dah tak mkn spageti carbonara...sama gak asyik peperoncino atau bolognese je...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ni mesti pelanggan tetap saizeria... hehehehe

      Delete
  12. sedapnyer hana...ni anak2 fiza mmg suke sgt2 ni...tp mak dorang malaih nak buat sendiri so kena la belik....he he he...kalau dok sebelah umah hana kan best...boley sua pinggan kosong semangkuk....he he he

    ReplyDelete
  13. klu meat ball mcm kurang sikit..tp kasi yg versi telur sparuh masak tue haruuss laju jew nie:)

    ReplyDelete
  14. cun cun..nanti sy balik kak hana hidang eh..hihihi

    ReplyDelete
  15. tak leh tahan nebgok pic Hana ni, tadi ada nampak juga kat dapur Kak Noor..memang dah lama tak makan sghti ni..

    ReplyDelete