Assalamualaikum..... bersua kembali dengan kek yang sangat sedap... dah berkurun lama simpan resepi nih sejak zaman aktif berblog dulu... baru kelmarin terlaksana membuatnya.... alhamdulillahh dapat juga bagi kengkawan sama2 rasa.... kat umah nih tinggalkan ciput utk diorg cuit cuit ajer... diorg la.. aku tak! hahahahaa.. kek nih ala2 kek lapis kukus alamanda (katartika tak pernah rasa) dari indonesia yg pemes emes tuh... lembab dan lembut.. tp lagi sedap yang sendiri buat! dah tentunya dijamin halal dan bersih! leh la bukak bisnes kek lapis kukus nih.. hahahahaha.... tak koser taw! hihihi....
tima kasih kak.yatiememories atas resepinya... dah ramai kengkawan di luar sana juga telah mencubanya.. bagi sesiapa yang belum mencuba, jom apalagikkk kita join ternak lemak tepu sama-sama... hihihihihi .. di bawah resepinya.. dan untuk peringatan diri sendiri next time, akan buat kek coklat satu setengah adunan atau pon kurangkan sukatan cream cheese kepada setengah adunan sbb suka lebih kek coklat.. apapon ikut selera masing2 la.. nampak panjang resepi nih tapi sebenarnya senang ajer membuatnya... selamat mencuba! ^_^
RESEPI KEK LAPIS KUKUS CREAM CHEESE
sumber : yatiememories
loyang 8x8x3
BAHAN A
- 250 gm cream cheese
- 60 gm gula halus - hana kurangkan 50g shj
- 1 biji telur
- 1 sudu besar air
- 1 sudu besar tpng gandum
- Pukul cream cheese bersama dngn gula hingga sebati.
- Masukkan telur diikuti dngn air dan tepung gandum. Pukul lagi dan gaul sebati.
- Biarkan sebentar.
- 2 biji telur
- 1 cwn gula halus
- 1 sk vanilla
- sedikit garam
- 1/2 cwn air panas didih
- 1/2 cwn cwn susu segar/cair
- 1/2 cwn minyak jagung/masak
- 1 cwn tpng gandum*
- 3 sudu besar sebuk koko*
- 1 sudu kecil baking soda*
- 1/2 sudu kecil baking powder*(* bahan2 perlu diayak dulu)
- Pkl telur didalam bekas lain bersama gula sehingga kembang.
- Setelah kembang masukkan vanilla dan garam.
- Masukkan air panas,susu dan minyak.
- Setelah itu masukkan tpng gandum,b.soda, b. powder dan serbuk koko yg telah diayak dan gaul sebati.
- Biarkan sebentar dan bahagi pada 2 bahagian. Bahagikan pada 2 bahagian.
- Panaskan kukusan dan balut dengan kain penutupnya. Guna api sederhana je.
- Sapukan sedikit minyak/mentega di sekeliling loyang dan alas dngn kertas minyak.
- Tuang adunan coklat, tutup loyang dngn aluminium foil dan kukus selama 15-20 minit.
- Buka aluminium foil dan tuang adunan cream cheese diatasnya, tutup semula guna aluminium foil dan kukus selama 15 minit.
- Setelah itu tuang lagi adunan coklat selebihnya, tutup lagi guna aluminium foil dan kukus lagi selama 20 minit.
- Setelah benar2 sejuk, boleh potong dan hidangkan.
Assalam hana cayang...nampk dari tingkap terus terjah mai....meleleh ayaq liuq cheq ni...meh tisu cepat....
ReplyDeleteNampak moist dan sangattt sedap...
wlm na... tisu dah abes.. bip dania ada. ok tak? hihihihi... na dah try lom? jom la join ternak lemak.. na kurus sgt tuh.. ai jelesss hihihihihi
Deletesedapnya...nanti nak terai. :)
ReplyDeletemmg sedap Ninie... tak rugi mencuba. nanti try ye.. hehe
DeleteTersangatlah cantik kejadiannya ni. Pas tu dah siap potong ketul ketul lak tu.... senang nak ngap satu satu.... Bak meh sepiring.. tapi isi penuhlah ye piring tu, jangan seketul lak.. mana cukup. Hihihi...
ReplyDeletejimat punyer psl kak.. bukan kedekut.. eksen la sgt nk jamu dekat seratus staff tp buatnyer cuma loyang 8 inci.. tuh yg dadu kecik2 tuh.. wat taik gigi jadi la.. wakakakakaaaaa...
DeleteCantiknya!!! Kemas potongannya!
ReplyDeletetima kasih kak... kaber line jerk tuh.. yg blkg tabir sungguh hazab... kikikiki
Deletewallaweyyyyyyyy...cantik sangat kejadian kek ni Hana.....terpukau abes lerrrrr...kira ok sangat tu lapisannya semua sama rata....tq coz sudi mencuba...
ReplyDeletewaduhhhhhh malu sama sifu.... yg lawo2 mmg wajib tayang kak.. yg tak ensem diam2 masuk mulot! kikikiki.. tima kasih kak resepinya... bestttt sesangat!
DeleteAssalammualaikum Kak...
ReplyDeleteKabare...
Akak potong pkai Pedang samurai ke?
waalaikumussalam dear..... kabare warassss... enduk ayu wes gedhi ehhh... iso masak tak? hihihi... wehhhh segala pisau aku guna.. pakai kapak pon yer jugak! hahahahahaa
Deleteyerk la...
ReplyDeletecantikkk kemas kek akak tu..
mehh ler seketoiiii...he3
aikk.. sesi menternak lemak gak ke mek? hehe
ReplyDeletetak baik nyampah2 tau.. nanti ai poskan jantung pisang kalau ada lg ya.. hehhee
salam...wooowwww....sahabat.p mana lah hang ni..huhu..sampai dapat ank dara,"bucu"gambaq p0n hang xemail kat aku noooo...kene gtaw dokter hamzah,suh rotan minik dye..kehkehkeh...mintak sket kek itewwww...take care..chaauu...
ReplyDeleteMabeles...mabeles!!
ReplyDeleteSalam hee cantik kek hana kemas dah sama rata..kek ni akk x pernah buat lg...tp tahu sdp...selalu lupa nak beli cheese
ReplyDeletePesal kek ko lawoo sangt kak..cam tak pueh atii je ni
ReplyDeletenmpk kemas dan cntik kjadiannya hana..
ReplyDeletecantik jer kek hana wat...kita pun dah lama simpan resepi kak yatie tapi tak terbuat2 lagi
ReplyDeletehaaa memang nak buatlah nih...sebab nak join penternak lemak tepu yg berjaya..hihi
ReplyDeletewaduhhhh... blapis2 pulak.. akk hari2 ngadap kek lapis jugak.. tak abis2 makan.. huuu.. meh tolong akak marking buku bdak2 ni..
ReplyDeleteUwaaa....sampai hati ko Kak Hana...makan kek lapis cheese sorang2...tak caling i pun...hehe...kite tergoda sangat tengok kek tu....rasa2nya mcm nak terai ..
ReplyDeletesalam rindu hana, akk pun ada buat kek lapis cheese ni tp guna resepi dr Dayang...nnt nk try buat guna resepi Kak Yatie pulak la..tp rasanya lebih kurang sama je kot..
ReplyDeleteyummy....thanks for the share...nak try la...kita suka choc....sorg lg suka cheese....senang kerja...dua dua org bleh makan...
ReplyDeletepsss....salam perkenalan...diterjah dr blog lilo80
Aslmkum Hana
ReplyDeletenampak moistnya kek lapis cheese itu....potongan dan lapisan keknya pun kemas.....rasa nak ngap 2-3 potong...hi..hi..
ya Allah. kemasnya lapisan tu.. nak try la nanti :)
ReplyDeletesalam kak hana..lama sungguh ct tunggu menu terbaru akak..hehehe
ReplyDeletenk tanya..nak tanya dan nk tanya..mcm mana akak wk kek tu sama aje rata...xberombak2...ct kalu buat kek kukus confirm kek jd berombak mcm laut...tunjuk ajar ku sifu....:)
Salam sis, wah nampak sedapnya KEK LAPIS KUKUS CREAM CHEESE ni..
ReplyDeleteHuwaaa macam mana kek akak ni nampak kemas sangat ni??? Aduiiiii cantik betul potongan dia ;)
ReplyDeletewhat is "tepung gandum"
ReplyDeleteWheat flour
Deletewah sedapnya..akak dah lama simpan resepi ni
ReplyDeletetak terbuat-buat lagi ni
Look nice and definitely delicious :)
ReplyDeleteNaaa......cantiknya lapis....akak skodeng jek..buat tah bila...
ReplyDeletehai...sedap nampak kek tuh...saya br je follow blog ni...sbb tgk semua makanan je..luv it...suke makan tapi xpandai masak..ooppss...
ReplyDeletehehe =)
http://husnarashid85.blogspot.com/
salam kak hana..org baru try td.wpun rupa xsecun cam kak hana buat ni tp rasa dia sedap..!budak2 kemain suka..tq kak hana..
ReplyDeleterajinnya...cantik
ReplyDeleteSalam kak hana,
ReplyDeleteFarah dah 2 kali buat kek ni sgt sedap. Mula2 buat tak brp cantik. Tp yg kali ke 2 semakin molek. Terima kasih kak.
Salam kak hana,
ReplyDeletecantiknya cake ini. boleh I Tanya kalao 1 cawan kira berapa ml?
cos I tak berapa tau tentang carta sukatan begini. Tq
cantiknya kek hana..alahai teringinnya nak makan...
ReplyDeleteAssalamualaikum..Kalau twlur gred c bpe bijik ek nk gune
ReplyDeleteAssalamualaikum..Kalau twlur gred c bpe bijik ek nk gune
ReplyDeletesalam . wahh , sedapnya . kek ni kalau tak tutup dgn aluminium foil takpe ke ?
ReplyDeleteSalam kaka hana..best2 nye resepi akak..mintak izin ye copy gamba n resepi.. ada masa teringin nak buat..
ReplyDeletemohon izin cuba resipi ek..
ReplyDeleteSedapnya.. nak try buat ar..
ReplyDeletemohon share ye tuan tanah
ReplyDeleteTerima kasih atas resepinya. Cream cheese room temperature atau fridge?
ReplyDeletesalam. mcm mana nak tau ukuran loyang 8x8x3?
ReplyDeleteSalam
ReplyDelete- telur guna telur gred A ke B?
- tepung kalau guna superfine boleh ke?
- kalua bake guna oven tak jadi ke?
terima kasih :)
As'salam. Untuk gula halus tu klo guna agak2 banyak mana eh klo sukat guna cawan or sudu? X nak guna gram sebab umah x de penimbang.
ReplyDeleteAs'salam. Untuk gula halus tu klo guna agak2 banyak mana eh klo sukat guna cawan or sudu? X nak guna gram sebab umah x de penimbang.
ReplyDeleteAs'salam. Untuk gula halus tu klo guna agak2 banyak mana eh klo sukat guna cawan or sudu? X nak guna gram sebab umah x de penimbang.
ReplyDeleteSalam,nampak sedap je akak buat kek tu.Potongannye pon kemas mcm seorang chef.Kalau mcm ni saya bagi 10 bintang!!!.
ReplyDeleteThis comment has been removed by the author.
ReplyDeletenak tanya... 1 sudu besar sukatan dia berapa ml?
ReplyDeleteNak ty hana....ermm hana gula sukatan gelas tu guna gelas apa yer..hihi
ReplyDeleteThis comment has been removed by the author.
ReplyDeleteTq hana...dh try dh buat kek ne..hasilnya mmg awsome...sedap..n cantik mcm hana buat... tq share
ReplyDeleteHi,
ReplyDeletei would like to bake this cake but I do not understand
I like your blog, it is so interesting.
Can you give me the English version or write in both languages.
Thank you ...
Meg