Bahan-bahan
- [ Karamel ]
- 70g gula
- 2 sudu kecil air
- 2 sudu besar air suam
- [ Puding ]
- 180g cream cheese
- 70g gula pasir
- 1 biji telur kuning
- 3 biji telur
- 450g susu segar
- 1 sudu besar jus lemon
Cara-cara
- Sediakan karamel : Panaskan gula dengan 2 sudu kecil air sehingga perang. Kemudian masukkan 2 sudu besar air suam. Tuangkan ke dalam loyang yang sesuai.
- Pukul cream cheese dgn gula sehingga sebati. Kemudian masukkan kuning telur diikuti dengan telur lain sebiji demi sebiji sambil dipukul sehingga sebati. ( Tak perlu kembang)
- Panaskan susu sehingga hampir mendidih. Kemudian tuang ke dalam no.2 tadi. Kacau sekata.
- Tuangkan adunan puding ke dalam loyang yang ada karamel tadi.
- Alaskan loyang dengan bekas lain yang berisi air. Bakar dengan suhu 160 celcius selama 40-45 minit.
- Sejukkan sebelum dihidang.
uwaa....ni yg jeles ni..dh terasa kat tekak ni nk makan puding kak yani ni..tup2 Hana dh buat..jeles2.. disebabkan penyakit 'M' melanda..so telan air liur jer lah...ni pun dh petang..dapur dj tutup....Hana..pos ler sikit!!
ReplyDeleteala puding karamel... kakchik memang suka sangat ni. selalu buat puding karamel saja, tak pernah lagi try yg macam ni, sedapnya... kalau bulan puasa tentu lebih sedap.
ReplyDeletesalam.
ReplyDeletemenggoda sungguh puding ni..
kena buat gak satu hari nanti..
surelah kkliza makin tembam...
manis ker kak?? caramel ni suma manis2 tak tahan anak tekak ni nak menelan. hehehehe!
ReplyDeleteerk.. cantek giloss gamba.. musti sodap tuu.. wat puding ni x letak agar2 eh?? camne leh keras..
ReplyDelete-sy budak bru blajo..hihi
to noorma..
ReplyDeletemeh meh hulur pinggan kosong! kita pon buat byk! sbb masuk acuan kecik2..
to kakchik..
mmg sedap kak makan sejuk2! terasa sluurrrp kat anak tekak! hehehehe
to k.hanieliza..
salam k.liza..meh la join kita gak kak! makin menembam! hehehehehe
to jiya..
ngada! baling mangkuk ramekin kat paler jiya! toing! mana ade puding tak manis..kalau tk nk manis, tak payah buh gula! kan senang! muahahahahaaa..
to iu...
iu...puding nih akan mengeras bila dbakar/dkukus.. sbb ader kandungan telur dan juga cheese. mcm telur rebus la juga kan.. bila pas drebus dier akan keras... arap iu phm k!
ngko mmg kejam ina oiii... aku nih bab mengcheese mmg badi sket... hehehe.... nak la.. nak. laaaa...
ReplyDeletekalau boleh mmg aku nk ajak ko join makan pudding nih kat sini.. aku jerk yg layan mende alah nih! diorg tk brapa.. mau gumuk aku dbuatnyer! muahahahaha
ReplyDelete