Bahan-bahan
- 3 keping dada@peha ayam boneless/1/2 ekor ayam potong kecil
- *1 sudu makan kicap cair - hana gune syouyu
- *1 sudu makan cuka
- *1/2 sudu makan minyak bijan
- *1 sudu kecil gula
- *garam dan lada sulah
- 2 sudu makan tepung gandum
- 1 sudu makan tepung beras@tepung jagung
- 3 sudu makan sos cili
- 2 sudu makan sos tomato
- 2-3 sudu makan madu - terpulang manis masing2
- 1 sudu makan sos tiram
- 2 sudu makan kicap cair
- 1/4 cawan air
- bijan sangai - utk tabur
- Gaul ayam dengan bahan bertanda *. Perap paling kurang sejam.
- Panaskan minyak. Masukkan tepung gandum dan juga tepung jagung@beras ke dalam perapan ayam. Gaul.
- Goreng hingga keemasan. Angkat dan toskan.
- Utk membuat sos - Satukan semua bahan. Masak di atas kuali sehingga agak pekat.
- Masukkan ayam dan gaul rata. Taburkan bijan dan sedia dihidang dengan nasik putih panas.
sedapnya kakk.. budak2 mesti suke ni..nanti nak cuba lah!
ReplyDeletehana ni buat nur meleleh je.. baru lepas makan nasi dagang dah terasa lapar balik..
ReplyDeletemarveles, marveles n marveles
ReplyDeleteerrkk kak. mintak izin nak guna respi kat blog ni yer.
:-)
Aduss... melopong je mulut masuk sini. Buat lapor aje malam2 ginih. Cedappp nye ayam!!! guna ayam tuo aka pencen buleh dak kak? hehehe
ReplyDeleteto arina..
ReplyDeleteselamat mencube arina.. mudah2an anak2 suker..
to Nur..
meh makan lagik! hihihihi
to syuQ..
hambik la syuQ.. apesal? mamak dah kasi pinjam dapur dier ker? kekekeke...
to ijan..
boley boley... sblm tuh asah dulu gigi tuh tajam2 yer! kang bukan ayam yg tanggal dr tulang, gigi ko yg tanggal dr gusi! kikikiki
memang pasti anak2 suka. That bakar kali ni kita goreng ya.. akan ku cuba
ReplyDeleteaaddeehhhhh...ngences ayu dibuatnya.dah le pose arini.iiissskkk...btw pekabo kak? ayu hrp akak 1 family sihat.salam peluk cium si tembam darwish ye
ReplyDeleteSalam Hana...kalau anak Akak tak leh letak bijan....tak jalan...nak ganti dengan apa erk?...tak letak BIJAN pun ok kot!...kena tukar nama pulak lah ye!
ReplyDelete