Bahan-bahan
- 3 cawan beras basmathi - rendam sebentar dan toskan
- 3 cawan air + 1/2 cawan susu cair (hana lebihkan 1/2cwn cecair utk nasik yg lembut, sepatutnyer sama sukatan cecair dan beras) - dan susu cair tuh hana cume ltk 1/2 cwn shj. klu ikutkan nisbah 2:1 (2 air, 1 susu)
- 1/2 biji bawang besar - hiris
- *3 biji bwg merah
- *2 ulas bawang putih
- *1 inci halia
- rempah tumis
- 2 sudu besar rempah beriani (hana gune faiza)-bancuh dengan sedikit air jadikan pes
- 2 sudu besar jus oren@ 1 sudu makan sunquick
- 1 ketul kiub ayam
- 1 ketul kecil gula batu
- daun pudina, daun ketumbar, daun pandan
- 2 sudu besar minyak sapi
- 1 sudu kecil saffron - bleh ganti dengan pewarna kuning (bancuh ngan sket air panas)
- kismis, gajus dan bawang goreng
- garam
- Blend bhn yg bertanda *.Panaskan minyak sapi dalam kuali@periuk. Masukkan rempah tumis dan bawang besar hiris. Masukkan skali bhn blend.Tumis hingga naik bau.
- Masukkan pes rempah beriani dan kacau rata hingga pecah minyak.
- Masukkan air, susu cair, kiub ayam, gula batu, jus oren, daun pandan, daun pudina dan daun ketumbar. Masak hingga mendidih.
- Masukkan beras basmathi yg telah ditoskan airnya. Kacau rata.
- Pindahkan ke dalam rice cooker dan masak seperti biasa.
- Bila nasi dah kering, keluarkan daun2 yg ada. buat lubang dua tiga, gaul perlahan yer agar nasik tak mudah patah. masukkan saffron@pewarna dan masukkan skali kismis, gajus, bawang goreng dan lebihan daun ketumbar yg dihiris halus. Tanakkan hingga masak.
- Jika suka bleh masukkan skali ayam@daging beriani yg sudah siap dimasak. bleh juga jika anda ingin melapis2kannya.
- Hidangkan dengan acar, dan lauk beriani pilihan masing2.
Masuk list...mesti sedap ni...semua bahan ada..rempah briyani faiza..pas tu baru smlm akak beli gula batu hihhii cam tau2 jer...tq hana share family resipi
ReplyDeletesalam hana..terror hana masak..akak mmg berkenan sgt nasik2 camni maklumlah org johor..
ReplyDeletesalam hana...ni nasi beriani sejagung la...sedap ni,sapa2 yg dekat tu rugi x pg kenduri kat sm.
ReplyDeletekite ingat dulu kalau ada kenduri kat sm ada ayam masak kicap tu-perrgh sedap gilos!
btw, slmt pengantin br kat adik hana smg bahagia hgga akhr hyat :)
1 lg, ayam sos pineapple tu kite dah panggang.thanks hana - memng sodap!
hana...bak ahh 4 pinggan aku mkn anak beranak...aku tak masak niari...aku penat gi party joget budak kecik semalam...cam nak patah pinggang aku!!
ReplyDeleteadehh kita demam ni..nak nasi beriani!!!makan mee je ni tak kenyang!!
ReplyDeleteok kak hana, tolong tambahkan lagi dua senduk...heheh...bau sampai sini!
ReplyDeleteHana, dah save dalam my archive, insyaAllah will try... Just oren pun ada ni...
ReplyDeleteIn the meantime, selamat menyambut ahli keluarga baru dalam keluarga hana moga bahagia hingga ke akhir hayat insyaAllah
salam hana...wowww...bess nie..nak terai jugak laaa....
ReplyDeleteto kak.JC..
ReplyDeletesesama kak! kiter pong main agak2 jerk resepi mak bagi tuh.. coz mak klu buat dier main campak2 jerk! maklum la dah biasa.. hihihi..
to datin el..
slm datin.. dah lama kak mak kiter tuh duk bebel suh blajo tgk mak masak! tp kiter jerk degil! wat tak tau jerk! hikhikhik... owang jhr mmg pemes ngan beriani yg sedap kan kak kan! hihi.. eh! akak johor kat mana? hehe
to deliah deli..
slm del.. hehehe... sila sila.. adusss ayam msk kicap mmg besttt in d world kat seri medan! kan kan del! tp klu nk best gune ayam kampung atau ayam pencen! klu gune ayam bando tak masyukk! hehehe... thanx del! oh ya! lupa nk baca n3 tuh smlm! nnti tgk lg..
to yat maria..
joget dak kicik apa pulak tuh yat! ko nih ade2 jerk! nah! 4 pinggan!
to cikmanggis..
akak tk sihat er? syian akak! jgn lupa mkn ubat taw! tp demam2 ade selera makan! bagussss.. nah! satu talam kiter bagi! kekekeke
to ummie..
nah! satu piyuk aku bagi! kekekeke
to k.fuzidss..
selamat mencube kak! tenkiu yer atas uacapan...
to matgebu..
salam mat! try mat jgn tk try! aku cop mangkuk 3 tingkat er! isi penoh2 anto kat simpang benut! kekekekee