Friday, May 1, 2009

Ikan Bakar vs Sambal Kicap Kasturi

menu simple jerk! tapi amat ler menyelerakan d tekak amber! takyah lauk lain pon xpe la! bagi 2 ekor skali hadap ngan nasi sesenduk pon cukup! hihihi... sambal kicap nih ade org depa tumbuk2 kan! den nih bab tumbuk2 nih mmg takdo la.. tapi penumbuk ado la! hahahahaa.. suka hiris2 jerk! jom layan resepi k.fida nih.. cume aku ltk lemon la.. sini xdok kasturi! ermmm cedappp!

Bahan-bahan
  • 2 batang lada merah*
  • 1 batang lada hijau*
  • 3 ulas bawang putih*- x ltk
  • 1/2 botol kicap manis
  • 6 ulas bawang merah - dihiris halus
  • secubit garam
  • sedikit gula halus jika perlu
  • 3-4 biji limau kasturi - perah jusnya
  • hirisan lada merah/hijau atau lada padi secukupnya
  • 1 biji tomato - didadu kecil
  • sedikit air masak jika perlu
Cara-cara
  1. Tumbuk atau kisar halus bahan bertanda * dan campurkan dgn kesemua bahan kecuali tomato dadu.Kacau hingga sebati.Rasakan masam,manis dan pedas secukupnya.Jika perlu tambah sedikit air masak jika sambal kicap terlalu pekat.
  2. Ketika hendak menghidangkan, gaulkan tomato dadu kedalam sambal kicap.
  3. Sambal kicap kasturi ini sedap jugak disiram keatas ikan/seafood yg dibakar selain dijadikan pencicah.

No comments:

Post a Comment