Tuesday, June 1, 2010

Aiskrim Goreng


wat aiskrim goreng nih semalam... aduhai berebut2 anak branak! sebungkus roti tak cukup la sbb cume dpt 4 ketui! nampak gaya kene bli berbungkus2 roti baru puas makan koT! hahaha... tima kasih lina.pg coz kongsikan resepi dan idea nih... penah makan kat mesia..tp yg tak beshnyer mudah cair.. yang aku wat nih pas goreng masukkan peti beku smula.. agak2 jerk la sbb nak bg beku balik aiskerim tuh... tp dun wori kulit roti masih rangup! sebenonyer wat dua perisa, satu coklat! tp yg coklat tuh gara2 tak sabar angkat dr kuali terus ngap! cair sket plak tuh.. hahaha... tuh yg baki lagi masuk peti beku smula.. heeeee... tima kasih yer lina.. ader resepi lain sket yang aku nak kongsikan kat korang.. leh tgk sini, sini, or sini.. nanti2 aku nak try jugalah!


Bahan-bahan:
  • 10 keping roti putih
  • 5 scope aiskrim (apa2 perisa)
  • Plastik wrap ( untuk balut roti)
  • Minyak
acuan roti yg aku gune - mudah utk roti lekat
Cara-cara:
  1. Lembabkan roti dengan air ( saya spraykan roti tu )
  2. Skopkan aiskrim ke atas roti.
  3. Tutupkan aiskrim dgn sekeping roti lagi.
  4. Tekan acuan telur yang bulat tu (hana guna acuan spt di atas) supaya roti terputus (Pastikan roti bercantum supaya aiskrim tidak meleleh keluar).
  5. Balut dengan plastik pembalut dan simpan dalam frezeer selama 3jam atau semalaman - hana simpan semalaman
  6. Keluarkan dari tempat pembeku dan goreng dalam minyak yang panas hingga kuning keemasan. Jangan lama, paling kurang 1-2min sahaja tp pastikan minyak sudah betol2 panas.

28 comments:

  1. macam mencabar juga nak buat ni, mas nak try buat la....tak tahan tengok aiskrim goreng kak hana, rasa nak ngap je....

    ReplyDelete
  2. salam hana..
    sihat? wahhh sedapnye eskrem goreng...
    pernah gak makan skali.. tu pun kat restoran.. tak pernah wat sendiri lagi.. hehehehe..
    mesti sedap ni..
    psttt.. hana.. tu roti potong biasa ke atau special roti? tuk wat eskren goreng ni..

    ReplyDelete
  3. Waaaa...mcm bess jeee...ini macam kalooo, kena buat..

    ReplyDelete
  4. menu wajib dicuba ujung minggu ni...
    he he he

    ReplyDelete
  5. hmm..nyum..nyum...shedap..nak buat juga...try la ujung minggu nih,,kasi mr hubby mkn..kasi NEEMOOK sama dia..kakak :)

    ReplyDelete
  6. part nak cantum roti tu macam mencabar..tapi nak try buat la nanti..masyih kak bg idea..

    ReplyDelete
  7. to mas..
    mencabar tang nak lekatkan roti tuh mas..pehtu time goreng! takut terkeluar isi dlm.lg satu cair isinya..ppon cube dulu ah!

    to jassani..
    slm nani..dah edit dh tuh..gune roti putih biasa ye..

    to matgebu..
    pas abes bergosip ngan k.ummi g la buat mat! alaa kacang jerk bg ko kan kan.. kekeke

    to syuQ..
    aku tau! sbb kat kedai mamak xde jual kan kan! kekeke

    to ajez shipudden..
    mission ko ngan aku sama ghupernyer! masalah skrg mission aku gagalll! aku yg neemook! dier tak neemook2 ponG! huwaaaaaa....

    to azeefazfar..
    haah! btol btol..tp klu ader acuan cam hana tuh sonang baitu..insyaAllah tadak masalah tak melekat..cecame...

    to pearlnscraf..
    meh jemput makan!

    ReplyDelete
  8. wah nampak macam best ni..masuk list mesti nak buat jugakk..dah lepas goreng tu terus masuk freezer ke kat fridge biasa aje hana?..

    ReplyDelete
  9. to k.ayu..
    kiter masuh freezer kak! tp jgn lama sgt lah! kang geget batu kang jawabnyer! kekekekeee..

    ReplyDelete
  10. kak hana nak acuan tu..saya tak de acuan 4 segi mcm tu..tak kesian ke? kalau tak de acuan mcm tu, mcm mana saya nak makan eskrim goreng..tak kesian jugak ke...

    ReplyDelete
  11. huwaaaa dik eskrimmmm saploh tapi nak acunya tu lorrr

    ReplyDelete
  12. Alaaa... ada men acuan acuan ni yang lemah segala anggota badan ni! Mana nak cekau dik oi... Mmmm kotlah leh jadi MekGyver, guna benda lain yang leh disepitkan kan kan kan....

    ReplyDelete
  13. to izahdaut..
    ngada2 taw ko nih! lina tuh gune acu telur jerk! elok jerk menjadik! apa kata ko gune acuan karipap! kan leh kepit kan?? amacam? bernas tak acuan aku! klu tak leh ko geget jerk terus roti tuh tak payah goreng! kekekee

    to chikmimi..
    lina guna acu telur jerk kak! try la wat..

    to mamafami..
    kiter cume mempergunakan bahan yg dah sedia ada kak.. resepi asal gune acu telur jerk! kiter rasa boleh kot gune acu karipap! cume leh wat selai roti jerk lah! pehtu aiskrim secotet! kekekekee.... ala mama lg kretip mmg leh jd mekgyver! kikikiki

    ReplyDelete
  14. salam kak hana,
    wah...! dah lama sungguh saya tak makan eskrim ni. sedapnya.. mencairkan hati :)

    ReplyDelete
  15. dulu2, saya fikir eskrim digoreng, ttp pernah order kat kdai mamak. kecit jer rotinya..hihi

    ReplyDelete
  16. Anak ira mmg suka sgt makan ais krim goreng ni, kat kedai biasanya RM2.00 seketul. nanti nak cuba buatlah....

    ReplyDelete
  17. kalau pakai acuan telur bentuk teddy bear dgn rabbit yg kak hana bg tu bulhe ke?tak kecik sgt?hehehe menarik ni nak try lah

    ReplyDelete
  18. salam kenal kak hana...
    saya penah jual ais krim goreng...
    ade acuan nya tapi bukan yg mcm akak punya ni...mmg laku...

    ReplyDelete
  19. salam...
    sedap nye...
    cantik la acuan tu... ade jual kat sana je ke...?.. best nye klu ade acuan yg cantik2 macam tu kan...

    ReplyDelete
  20. salam hana...cantik sandwich cutter mu itu,blm lg eskrim gorengnyr...tergoda u :)

    ReplyDelete
  21. tengah dok fikir apa alat yang nak dijadikan acuan ni..hmmm blom dapat idea lagi ni..minta sikit dulu ya..kasi semangat kihkih

    ReplyDelete
  22. wah, pandainya Hannnaaaa...ni yang akak suka pi umah ko nengok benda best-best...sebab akak bila lak nak buat ek...

    ReplyDelete
  23. hana..comelnya eskrim goreng ko..aku berkenan kat citak tu..hehehe..

    ReplyDelete
  24. kak. sy mmg suka makan aiskrim goreng ni. dlu makan kt tpt blajar, ni da blk rumah x jumpa lg.. thanks ek akak, mtk izin share dgn kawan2.. :)

    ReplyDelete
  25. tadi google cari resepi ni sebab hari tu ada singgah kat blog mana tak hengat pulak..

    nanti nak cubalah sebab rasanya percubaan pertama malam tadi macam tak berjaya.. :(

    ReplyDelete
  26. time kasih kongsi resepi nih....teringin jugak nak buat sendiri...hehe....thanks again... :)

    ReplyDelete