Tuesday, July 6, 2010

Matcha Chiffon Cake

hehehehee... sila keluarkan muntah ijo anda di rumah masing2 yer! jgn muntah kat sini, lotih kang cik bedah nak mengelap! wakakakakaaa... haaaa nih ler kek yg hubby request malam tadi.. jangan tak caya dier sanggup bawak aku g bli bahan2 kat jusco! aku suker ajer! sbb kek paling sonang nak buat! hihihihi... sebenonyer aritu ade bli matcha, tp tak ijo2 wpon dah buh banyak.. kali nih baru betol matchanya! mahal sket la dr yg aritu.. tima kasih k.yani aritu bgtau. alhamdulillah hubby pueh ati dapat makan kek peberet dier sempena besday la kunun2nyer.. xde maknanya nak candle light malam nih.. pakai lampu kalimantang lagik puas leh nampak lobang idung! nasik lemak pong leh sambung sampai malam! wakakakaa... resepi skodeng dari sini. resepi asal ada buh choc chips. tima kasih tuan empunyer resepi. Jika xde tepung SRF, bleh gune tepung gandum biasa.tp buh 1sk baking powder ye..
Bahan-bahan
Bahan A
  • 2 biji kuning telur
  • 40g tepung naik sendiri
  • 20g gula
  • 20ml minyak jagung@minyak masak
  • 30ml susu segar
  • 1 sudu makan green tea powder@serbuk matcha
Bahan B
  • 2 biji putih telur
  • 1/4 sk tartar
  • 50g gula
Cara-cara
  • Panaskan oven suhu 175darjah.
  • Satukan tepung dan serbuk matcha. Gaul rata dan ayak.
  • Dalam mangkuk, kuning telur dan gula kacau menggunakan whisk sehingga gula larut. Masukkan bahan yang di ayak, kemudian susu dan akhir skali minyak. Ketepikan.
  • Putar putih telur hingga berbuih. Masukkan tartar dan gula sedikit demi sedikit. Putar lagi hingga kembang dan meringue@soft peak (diterbalikkan tak jatuh!).
  • Ambil setengah putih telur dan kaup balikkan menggunakan spatula ke dalam adunan kuning telur. Kemudian tuangkan adunan ke dalam mangkuk putih telur yang berbaki tadi. Kaup balik lagi hingga sebati. Jangan over mix yer! Adunan akan kelihatan lumpy dan nampak seolah berketul2.
  • Tuang ke dalam loyang chiffon. Loyang tak perlu dilengser dengan minyak! agar kek dapat `memegang` loyang tersebut semasa proses mengembang.
  • Bakar selama 30min atau hingga masak.
  • Terbalikkan kek sejurus keluar dari oven. Sejukkan di atas redai sehingga benar2 sejuk baru sisipkan dr loyang. Potong menggunakan pisau berjeriji agar kek kelihatan cantik.
  • Sedia dihidang.

NOTE: arini blogspot ade masalah nak komen kat n3. arap2 selepas nih pulih seperti sediakala. arap maklom yer sape yang takleh nak komen tuh...

19 comments:

  1. serbuk dia lawa la... hijau lumut buat tema kahwin lawa nie

    ReplyDelete
  2. serbuk hijau tu ada rasa apa kak hana..tak pronah tengok pun..serbuk matcha tu jepun je ke ada...biasa kalau dey machaaa..drama india tau la...hehheee..

    ReplyDelete
  3. aisey, kita tak pernah tau pn matcha. serbuk apa tu?

    watchaaaa....tau la, hehehe... ;-)

    ReplyDelete
  4. salam hana ..dah lama dok cari matcha ni tapi tak dapat dapat.Kedai jual bahan-bahan kek kat sekitar bangi ni semua tak ada tapi tak putus asa:)..anak cm tanya..mama ! matcha tu kan mamak yang jual roti canai tu kan?haha betul ke tu matcha hana?hikhik

    ReplyDelete
  5. serbuk matcha tu apa kak, macam serbuk daun pandan je...wah..memang cantik dan nampak sedap sangat kek akak tu...yang penting masak masakan peberet,,,tu yang special...kan kak..akak ada bagi lagi ke hadiah yang lagi special..he..he..

    ReplyDelete
  6. Salam Hana,
    Akak mmng peminat setia chiffon cake...tapi tak pernah plk letak serbuk matcha tu...ada beli tapi tak pernah guna....leh cuba ni...nah akak bagi sepotong OCC....cukup tak..hi3...

    ReplyDelete
  7. Ohhh... ni la kek nya yg gebus tu... kalau kak rose muntah ijo maunya kutip balik sbb makan kek yg sedap x baik throw kan...nak sikit b'day kek tu.

    ReplyDelete
  8. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  9. salam hana...slmt hr lahir kpd en. hamzah-mg panjnag umur n murah rezeki, amin...dah agak dah mkn kek cipon je...;p..kucing 2 ekor lomantik2 tu dok nyanyi lagu forever love group x japan la tu kan :D

    ReplyDelete
  10. salam hana...akak tergoda betul tengok gambar2 masak hana sekrg la. cantik2!!!

    ReplyDelete
  11. matcha tu apa ye...nampak macam serbuk pandan je...tak kisah banyak kali buat..janji hajat hubby akak nak makan tercapai..mesti special kek ni kan..

    ReplyDelete
  12. salam kak hana..kek ni ala2 kek chipong ker?nampak mabeles & jelita kek tu.mintak sepotong kak....

    ReplyDelete
  13. amboii kakkk! dah tere skrg mencipon... peewiitt!!! ahehehehe!

    ReplyDelete
  14. mana komen aku tadik ilangggg aaa... uwaaaaaa!! tifuuuuu!! kak.. komen nko pon ilang sama. CEO Blog mabuk men bola. akekekekeke

    ReplyDelete
  15. oooo heheheheee ini lah dia nyerr ...mamadarwish kaloo makan seruk tu baru muntah ijoooo..tapi takat makan kek yg soooodap nii mana leh muntah ijaooooowwwww hihiii akak pernah namapak serbuk ijooo kat kedai kek tapi tak tahu apa ke bendanyeeee hehehe hari ni baru tauuuu gunanyer..mmg menggggappp tol la mamatok ni..huahuaaa
    akak buka jer blog yg pertama akak cari dapo mamadarwish ptg ni..sbb pekara ni lah...:)

    ReplyDelete
  16. Aduiihh!..byk betul ilmu dapat kat dapur kak hana ni..Kalu sue harus..mmg kompom tak penah nengok benda alah tu..apa lagi guna..ekekekkee...

    ReplyDelete
  17. aish...td rasa cam dh komen, hilang la pulak...huhuhu...magic betol.

    ooo..camtu rupe serbuk matcha tp matcha tu aper yer? ;-)

    ReplyDelete
  18. Harap2 kali ni x ilang lg komen akak ni haa..kena tulah ke apa ke Hana oiii..hehe...uish sedapnya nmpak kek cipon matcha ko nih..! Kat Kuantan ni kan, akak x pernah jumpa lg serbuk teh ijo/serbuk matcha nih..agak2nya kalau blend jek serbuk teh ijo yg wat air tu, ok ke..hahaha

    ReplyDelete