Monday, September 20, 2010

Curry Laksa

nih pula Curry Laksa yang wat makan2 aritu masa besday Darwish. sangat la sedap! lenkali leh wat lagi dan lagi... macam mee kari nyonya pong yer juga... tima kasih En.Tummy yang sudi kongsikan resepinya. cnp dari dapur opah Darwish aka kak.CikManggis yg jelita! juga leh jelin2 dari dapur Ika. maceh semua... nak jemput makan dah abes... wat sendrik la yer! hihihi

Bahan-bahan
  • 1 peket of Hokkien noodles @ mee kuning
  • 1 peket of rice vermicelli, direndam dalam air hangat 10 minit dan toskan - xde
  • taugeh
  • 1 / 2 kg udang - rebus dan buang kulit
  • 2 keping dada ayam - rebus dan siat
  • 1 / 2 fish cake - hiris
  • 3 biji telur rebus - potong dua
  • segenggam sawi - celur dan potong2 - resepi asal kcg buncis
  • 1 cili merah, hiris
  • segenggam daun pudina
  • segenggam daun kesum
  • lemon - potong wedges
  • minyak utk menumis
  • Air rebusan ayam dan udang simpan utk kuah
Bahan-bahan utk kuah laksa
  • *5cm sepotong kunyit atau 1 sudu besar serbuk kunyit
  • *5cm lengkuas
  • *250g bawang merah
  • *10 ulas bawang putih
  • *20 tangkai lada kering, dibuang biji dan direndam dalam air panas selama 20 minit
  • *6 cili merah - tak letak
  • *6 biji buah keras
  • *1 sdt rempah kari - resepi asal xde
  • *50g udang kering
  • *2 sudu makan belacan bakar
  • *1 sudu besar serbuk ketumbar
  • *1 serai, bahagian putihnya sahaja - hiris halus
  • 1.5 Liter air rebusan ayam dan udang
  • 400 ml santan
  • garam dan gula secukupnya
Cara-cara
  • Blend bahan yang bertanda *. Panaskan minyak.
  • Tumis bahan-bahan yang di blend hingga naik baunya .
  • Kemudian masukkan garam,gula secukup rasa.
  • Simpan satu senduk kecil untuk sambal.
  • Masukkan air rebusan ayam & udang.
  • Masukkan santan.Didihkan.
  • Celur mee kuning.
  • Hidangkan bersama telur rebus,hirisan fish cake,udang,daun kesom dan daun pudina, taugeh serta sambal tadi.
  • Curahkan kuah kari..hmmm yum yum
of coz yg ni aku punyer sbb ade taugeh! hubby tk makan tauge.. makcik mkn 3 kali! aiyoooooo... futus jarum timbang! :D

16 comments:

  1. weehh..dua tiga kali dah tulis komen.guna explorer ni mcm mcm hal la plok..kak hana...nak skiitt mee kari..napa plok futus jarum timbng nyer..dlm gambo peace tu tak de nmpk lemk terkumpul pun...tipu tawww..ke lemak nyorokkk..nk try la jugk.tpi klu tk de rice vercemil apa mende tu, terjejas tak rasa keenakkannya

    ReplyDelete
  2. to izahdaut..
    sape suh gune explorer! aku dah tendang jauh2 si IE tuh! lembab cam siput! wakakakakaa... uishhh tuh baju besoo.. tk nmpk lemak2 terkumpul! wakakakakaa... aku tak buh pong mee yg tuh! gune mee kuning jer... try la.. pasti menyengat!! jgn lupe timbang sebelom dan selepas makan! muahahahaa

    ReplyDelete
  3. aduhai,mentang2 dah bln syawal lapo memanjang hik2

    bln pose ok jer tgk gambo2 mknan kat sini

    ntahnya,pia pong tgk cun aje k.hana ni :P

    ReplyDelete
  4. adeh, dh karang ayt elok2 kluar error plak...dh la guna henpon je ni. k.hana, sdp nmpk me ni, mesti wangi bau dia kn? tp klu kita nk buat kna tgu pkok ksum besor dulu sbb pokok ksum kita mmg sgenggam je pn yg ado, hahahaha...

    ReplyDelete
  5. to pia..
    hahahaa... maknanya perot kite nih bila2 masa dier lapo..tak kira bulan! yer tak? kekekeke... eh! ko jgn puji lebey2.. kang aku luper diri! lgpong aku xde duit dua posen nak bagi nih.. wakakakakakaa

    to inaku79..
    hahaha..syian ko.. aku ader byk stok daun kesum fresh dr kmpung br sampai minggu nih! nak?? yg pokok pong baru nak idop! aku arap kali nih tak kojol! hahahaha

    ReplyDelete
  6. eh, akak pos daun kesum dr msia? betul ke ni? lepas pulak kastam jepong? klu kt nz ni jgn hrap la....

    ReplyDelete
  7. to ina..
    eh bukan pos lah! kirim kat adik student kat sini dier balik mesia raya aritu. mak akak kirim macam2 mende serai, lengkuas, kesum, kunyit, cili bagai.. fuhhh bestttt! kekekekeke

    ReplyDelete
  8. Aduh...sedap nya mee kari tu kak hana =). Terliur saya nengok. Hancus program diet..hehehehe
    kalu saya makan, gerenti bermangkuk mangkuk saya habiskan.kalau guna penimbang digital, confirm bagi bacaan "infiniti" sebab penimbang tak mampu nak baca berat saya lagi.hehehehe

    ReplyDelete
  9. tp kira ok la kak klu lps. kt sini pos ke, bwk sndri ke mmg susah skit la. jnuh kna soal jwb. nak2 klu pokok/tmbuhan ni. sbb tkut tbwk msuk organisma atau apa2 makhluk kcik ni la...knon2 akn mjejaskn psekitaran nz ni. nasib la. ptut la hri tu ada kwn bgtau ada customer dia dr jepong order kropok lekor sgera. rupa2nya xla rumit sgt kt sane yer.

    ReplyDelete
  10. Salam Hana...gembiranya hati saya kerana satu lagi kawan tummy yang sudi mencubai resipi ni :)

    ReplyDelete
  11. walaweii...aku nengok resipi berjela ni buat lemau sikit ni... tunggu ler angin rajin datang ekk... sementara tu bak ler semangkuk...kuah lebih..wakakakaka..

    ReplyDelete
  12. terliur mas tengok curry laksa akak tu....siap ada sambal....perhh....sedapnya...
    compom dah abis ni....hu..hu...kita nak buka puasa makan pe ni....tengah memikir ni....
    akak macam mana...dah makin sihat ke....

    ReplyDelete
  13. salam hana...uish,kecur terliur ngences aku dibuat dek hana ni...terasa nak slurp jerk mee kari tuh!!

    ReplyDelete
  14. to mrs nurulazmi..
    hahahahaa... buang karen jerk gune penimbal digital! nih aku ader penimbang getah scrap nih! baek punyerr.... muekekekeke

    to ina..
    cerewetnyer nz nih erk? bukan nak meracun biri2 ngan lembu diorang kan kan kan! mujur aku tak sampai nz.. kekekekekee

    to tummy..
    hi tummy... tima kasih atas resepinya. saya dan hubby sangat suka! nanti nak buat lagi... :)

    to kak.leen..
    ko nih kak! semua mende ko malas! camne la echah nak tambah sayang kat ko! kekekekeke

    to mas..
    arini dah ok sket mas.. tp mlm td menggigil juga tdo malam.. mas puasa yer? slamat bbuka mas..

    to deliah..
    salam del... haippp apa ngences2 kat blog org nih! lap lap! kekekeke...

    ReplyDelete
  15. tengok mee tu..
    dgn kening2 dgn air liur pun terangkat.
    tpi air liur lebhi pada ngences!
    yum yum yum.

    ReplyDelete
  16. wahh menarik nie..
    melelehh ayaq liur..
    leh buat menu utk open hse nie..
    thanx for the recipe yer =p..

    ReplyDelete