Bahan-bahan
- 1 biji Apple - buang kulit n cincang halus (hana gune epel merah)
- 3-4 sudu mkn gula perang- ikut tahap kemanisan yang dikehendaki
- 1 cawan tepung gandum
- 3 sudu mkn tepung roti
- 1/2 sudu kecil baking powder
- 1/4 sudu kecil soda bikarbonat
- air secukupnyer
- garam secubit
- * klu ada tepung selfrising skip tpg gandum,tpg roti n baking powder.
- masak epel bersama gula perang atas api sederhana. masak hingga epel lembut.sejukkan.
- Mangkuk lain, satukan tepung, baking powder, soda dan garam.gaul.
- masukkan epel. gaul lagi.then masukkan air sedikit demi sedikit hingga adunan mcm wat cekodok pisang.
- panaskan minyak. then goreng macam biasa hingga kekuningan.
- note : utk mendptkan bentuk yg comel, gunekan hujung jari anda yg lima tuh dan cubitkan (tul ke istilah ni?? :D ) adunan ke dalam kuali. hana wat cekodok tk gune sudu ye.. :) tp yg nih nak cepat jd tk comel sgt cam cengkodok semalam.. heeeeee....
epal pun bleh wk cekodok erkk???
ReplyDeletekalau bebudak pun boleh tertipu, agaknya kalau org tua pun tgk ingat cekodok pisang jugak sb nampak sama je... mgkn tahu bila dimakan.
ReplyDeletekreatif ubah suai resepi pun anak2 makan jugak.
kena bijak pancing selera anak...caya ahh...mmg tipah tertipu betuiii...
ReplyDeletecanggih tul... cekodok epal tu.
ReplyDeleterasa dia mcam mana ek?
nak tanya, hana edit2 gambar guna software apa ye. nak tulis text atas gambar tu? sblm ni tak kisah sgt, tp skrg rasa mcm nak tulis2 jugak la.. hehe.. tq
nampak serupa...tapi tak sama...kreatif sungguhlah hana ni...
ReplyDeleteto are..
ReplyDeletea'aa bleh are.. 'kenapa? tk percaya ke?' hihihi..
to kakchik..
betui tuh kakchik...kene pandai gune psikologi..hihihi
to aishah..
yea yeaa tipah tertipu! ekekeke
to hana..
try gune photoshop, photospace, picnik.com, ACDsee pon bleh jugak.. hana biasa gune paint shop.
nak tau rasa cekodok tuh kene cube la kot..baru tau! hihihi
to suzi..
betui tu suzi..serupa tapi tak sama. hihihi
alahai... comelnya cekodok. pikir sepolo kali kalo nak makan. hihihi
ReplyDeletecekodok mung menggiurkan!!fuh gebu nyeeee...
ReplyDeleteto jiya...
ReplyDeleteawat kene pk sampai sepolo kali?? ade masalah ker? ker takut ngan gergasi kat umah tuh? hikhikhik..
to catlina..
meh sini mak yung..mkn sesama.. kang ngences bb tuh kang! hehehe
tumpang tanya, tepung roti tu apa ek? hihi.. x jumpa pulak breadflour kat sini.. breadcrumbs ke?
ReplyDeleteto hazimah..
ReplyDeletetepung roti tuh khas utk membuat roti. bukan breadcrumbs. tekstur mcm tpg gandum juga.. biasanya kat paket tuh tulih breadflour or tepung berprotien tinggi. mmg susah sket nk jumpa tepung nih.. setengah tempat xde. utk resepi nih klu xde, hazimah leh skip. or gune jerk tepung naik sendri. slamat mencube. :)
oh terima kasih banyak2 ye!
ReplyDeletekat sini self raising flour pun takde (rasanya lah)
owh.. lagi satu kemusykilan (maaf, saya baru belajar baking2 ni..)
soda bikarbonat sama x dgn baking soda or cooking soda?