Bahan-bahan
- 4-5 keping slice cheese
- 200 ml susu segar
- 70 gram butter atau marjerin
- 70 gram tepung gandum (diayak dahulu)
- 70 gram gula
- 4 biji telur saiz M
- beberapa titik esen vanila
- sesudu kecil perisa pandan@pandan emulco
- pewarna hijau
- potong atau siat slice cheese kecil-kecil dan campurkan dengan susu segar
- kemudian masukkan dlm periuk, gunakan api perlahan dan biarkan slice cheese tadi cair. kacau sentiasa.*hana masukkan sesudu kecil perisa pandan n pewarna hijau. kacau.
- masukkan butter dan kacau hingga larut, tutup api dan sejukkan sebentar.
- asingkan putih telur dan kuning telur, pukul putih telur bersama gula hingga menjadi meringue.
- didalam bekas lain pukul kuning telur hingga kembang dan masukkan kedalam adunan cheese tadi, masukkan tepung sedikit demi sedikit dan pukul lagi, pastikan adunan tidak berketul
- akhir sekali campurkan merigue ke dalam adunan tadi dan berberapa titik esen vanila, gunakan cara kaup balik supaya adunan rata. glis acuan kek dengan marjerin dan alaskan dengan kertas. masukkan adunan kek di dalam acuan .
- bakar pada suhu 170 darjah selama 20 minit dan turunkan suhu 140 darjah selama 40 minit, gunakan acuan kek berukuran 20cm dan letakkan sedikit air di bawah dulang pembakar, cara bain marie, untuk mendapatkan kek yang elok teksturnya.
- hias ikut kreativiti sendiri atau dimakan begitu sahaja. kek ini lembut dan ringan. tak rugi mencubanya.
wahh..kretip makyung nih..kite baru berkire2 nak godek2 jadik perisa ceklat.agak2 ok tak?ekeke...sian ros..abis resepi dier kena kejekan..hehee..
ReplyDeletecantek la plak slice cheese cake ni kaler hijau pandan. pasni wat kaler pink plak kakk.. akekekeke
ReplyDeleteto HaSue..
ReplyDeleteok jerk! asal2 pon nk tuko coklat.. tp kang boring pulak asyik cekelattt ajerk! hihihi... tkpe.. ros baik ati! dier tak marah! kihkihkihkih
to jiya..
nih bunyik jeles ke hapa nih?! apa kelas kaler pink! akak watkan kaler itam la! khas utk ko! wakakakakaa
K hana, gebu n mulus ler kek nie... ni yang rase nak godek2 wat kek plak nie... dahler perisa pandan.. i likee... heheh...
ReplyDeleteto aymy..
ReplyDeleteapo laie dtunggu aymy! p ler godek2 segala makhluk kat dapur tuh! ekekeke
hana...k.ct lom cuba lagi wat kek ni.nnt k.ct nak buat gak lah.lama x buat kek2 kat umah ni huhu
ReplyDeleteto kak.ct..
ReplyDeletekita pon dh lama tak buat ni kak! tuh yg tekak teghasa nk makan tuh! nnti nk ngecek k.ct pulak la! hihihi
sedapnya.. nk uat gakle nnt..tq
ReplyDeleteserta merta wani p beli slice cheese! tp blum taw bleh buat mlm ni ka bila ka.. :P
ReplyDeleteentry ko menggoda lah kak ina oiii..
hahaha :D
to hazel..
ReplyDeleteuat la hazel..mmg sonang baitu! bantat pon takpe, masih boleh dmakan! hihihi
to syazwani..
hai wanii!! lamo tk nmpk adik sorang nih! arini jd tk projek tuh?? wat jgn tk uat! kang slice tuh habih ke beger jerk! kempunan kang! hihihi
hana gn oven letrik ke gas? if oven letrik leh ke gn kaedah bain marie?
ReplyDeleteKenapa mama buat tak jadi cantik cam ni? Mama silap kat mana tah... sedih ni...
ReplyDeleteto anonymous..
ReplyDeletesori br perasan msg.. hana guna oven letrik (Microvawe Oven). rasanya semua oven bleh gune kaedah bain merie. cume loyang tuh jer muat or tidak. tQ sudi bertanya..
to mamafami..
alahai syiannyer mama.. hana rasa mama over beat kot.. kaedah adunan lebih kurang sama jer ngan kek2 span biasa or cotton japanese cheesecake (if mama penah buat). nnti cuba lg yer.. hana pon sblm nih byk kali gagal gak! ngeee..
td baru jer beli bhn2 nk buat kek nih.first tie nih.nebes2!! tp nk buat perisa strawbery.ngehngehnegh..ai mmg syuker sgt ngn stroberi nih...
ReplyDelete(harap2 menjadik la..kalo tak kena perli ngn encik hubby..huhu)
as salam. pn. hana saya dah cuba resepi nie, rasanya memang sedap. masalahnya nape ek bahagian bawah kek tak masak? ni 1st time buat kek gaya bain marie nie..terpaksa bakar lagi apu bawah pulak..
ReplyDeleteto madam azaa..
ReplyDeletedah jadik lom tuh?? hihihihi
to ayu..
salam yu... sblm kuorkan oven ayu cucuk dulu tak ngan lidi utk check kek msk or tak? klu masih melekat maknanya blom msk dan ayu kene tambah masa mbakar... klu permukaan tuh dah nmpk hangit, turunkan suhu atau letakkan aluminium foil atas kek supaya permukaan tak hangus.. teruskan membakar hingga kek benar2 masak... Lagi satu ayu kene pastikan kek tk masuk air belah bawah tuh...takot biler bercampur air kek jd lembik dah mcm tak masak..akceli cara bain marie nih utk melembabkan kek.. kek akan kelihatan moist mcm sponge lembab.. sebenanya kek nih boley juga dibakar secara biasa tp teksturnyer kurang cantik dan kering... ppon tahniah yu berani mencuba dan nanti leh buat lg hingga betol2 succes yer.. gud luck! :)
yg utk slice cheese tu.. gunakn ape2 cheese ke..?
ReplyDeletekalau nak sedap guna yang jenama kraf tuh... yang jenama lain tak pasti camne rasanya...
ReplyDeleteboleh ikut citarasa masing2 kn..? "letakkan sedikit air di bawah dulang pembakar, cara bain marie, untuk mendapatkan kek yang elok teksturnya" mcm mane tu.. is it waterbath? sori la.. kite ni byk tanye.. maklum la.. pertama kali nk uat..
ReplyDeleteTq tuan rumah..dah try n mmg sedap,lembut n moist sgt!
ReplyDelete