Thursday, May 7, 2009

Pau Noorma

huh! jeles gler bangkong tgk pau noorma leh putih melepak!! licin muluss cam pau cina tuh!! tapi bila aku yg buat gerutu habih!! hahahahaha..... adoyaaaiiiiii! camno yerk cikgu noorma?? den tak lulus nih wat pau cam cikgu! kene berguru lagik la nih nmpk gaya! heeee... tapi lembut mmg tetap lembut! cume tang kulit luar jerk den tak pueh ati! kene try again n again n againn!! ppon tQ yer noorma! mintak halal resepinyer! cume den konpius tang yis tu jerk! sebenonyer bpe gram erk?? sbb klu den gune sudu besau (sudu sukatan) banyak bebeno tuh! bgtau yer... kot la den yg silap taruk!

Bahan-bahan
  • 2 1/2 cawan tepung gandum
  • 1 sudu besar yis kering - hana wat 21/2 sudu kecil
  • 1/2 sudu teh baking powder
  • 4 sudu makan gula castor
  • 1 sudu makan lemak sayuran (shortening)
  • 1 sudu teh bread softener
  • 1 sudu teh bread improver
  • 1/2 cawan susu cair - hana gune susu segar suam
  • hana tmbh garam skit
Cara-cara
  • Satukan sume bahan dalam mangkuk adunan.
  • Uli sebati dengan memasukkan susu cair sedikit demi sedikit. Bila dh lembut, rehatkan sehingga naik dan tumbuk untuk keluarkan angin (mcm buat roti gak la....)
  • Bahagikan doh kepada beberapa bahagian
  • Masukkan inti dan tutup kemas.
  • Letakkan setiap pau diatas kertas empat segi dan susun didalam pengukus.
  • Rehatkan pau dan biar ia naik lagi.
  • Panaskan periuk kukus dan biar air betul2 mendidih.
  • Atur pau dalam periuk kukus dan tutup (bungkus tutup mengukus untuk elak air kukusan jatuh ke atas pau, nanti pau jadi tak cantik dan menggerutu) -punyerlah aku ikat sekuat ati kain tuh! hahahahahaa...
  • Kukus pau selama 15 minit.

6 comments:

  1. Ohh...dik Hana..kira ok lah tu, idak ler menggerutu teruk sangat mcm muka hantu kubur tu...kah,kah,kah....abih tu dh tuannya guna SKII, tentu ler pau tu tak dapat khasiat SKII lagi..

    Sebenonyer masa buat pau tu, kita main campak jer yis tu. Kiranya adalah dalam 1 sudu besar kot...janji dia naik udah, takde ikut sukatan pun, begitu gak dengan sukatan susu suam tu. Kita tak guna air, sumenyer pakai susu jer..kiranya dh elok lembut bila diuli, kira ok lah...

    Masa mengukus tu, biar air mendidih/mengelegak dulu, kemudian baru masukkan pau dan kukus 15 minit. Jangan bukak penutup sampai cukup 15 minit yer.. (kita buat mcm ni= bila dh cukup 15 minit, terus angkat bekas kukus pau tu dan letak kat atas meja. Kemudian, baru bukak penutup pau tu)

    harap Hana faham ler...dan maaf kalo ada yg terlebih, terkurang..almaklum ler..kita pun baru belajo..

    ReplyDelete
  2. hohohooo... cikgu dh datang! sib baik tak bawak rotan! nk nyorok bwh meja dah nih! hihihi...

    oooo gtu er! agaknyer tadi punyer la excited nk nengok pau tuh menggerutu ke tak tuh yg bukak cepat2 kot! hahahaha...

    paham paham... (*sambil hangguk2 paler! hihihi ) tQ yer noorma! ala den pon br nk blajo2 gak! klu terer takkan jd lagu nih! hehehe

    ReplyDelete
  3. hehe ada orang bgtau cikmanggis ari tu..suntik botox je..kihkih..gebu mulus

    ReplyDelete
  4. to cikmanggis..
    kahkahkahkah! bijak bijakkk... xpe xpe..len kali kita try 'tips' tuh! hihihi

    ReplyDelete
  5. ohw camni ke nak bg pau xmenggerutu cam nenek tua umor seabad? ic thanx kak Hana jua kak Noorma atas petua petui itew. tiap kali saya wat mesti berkedut-kedut rupanye.nak makan pun cuak. thanx ye.

    ReplyDelete
  6. to iqa..
    baguih la iqa kita leh blajo sesama. arap2 pasni xde la muka kedut2 nenek kebayan tuh yer! hihihi

    ReplyDelete